iPhone 6: Een goedkopere iPhone van plastic

In de geruchten molen wordt er nu al flink gespeculeerd over de nieuwe iPhone. Zo zou er een dunner scherm en dus dunnere iPhone komen, zou er een goedkopere variant komen van plastic, mét NFC en vingerafdruklezer. Daarnaast zou het besturingssysteem iOS7 volledig vernieuwd worden en veel strakker vormgegeven. Als laatste zijn de geruchten rondom een iWatch ook niet te ontkennen.

We zullen elk van deze elementen uitlichten en er een scenario van maken voor een hypotetische iPhone 6. Deze keer: een goedkopere iPhone van plastic.

Goedkopere variant

De geruchten van een plastic variant van de iPhone worden gevoed door verschillende bronnen. Deze bronnen delen de mening dat de plastic iPhone met goedkopere onderdelen en lagere prijs wordt gemaakt om zo een groter publiek aan te trekken. Dit zou een direct gevolg zijn van de grote concurrentie met de goedkopere Android telefoons. Overig is dit wel vreemd te noemen omdat op dit moment vooral de oudere modellen van de iPhone (zoals de iPhone 4) als budget model zouden dienen.  Aannemelijker is dat deze telefoons niet bedoeld zijn voor de bestaande markt maar voor opkomende landen zoals China, India en Zuid-Amerika.

Specificaties

Goedkopere onderdelen van deze budget iPhone zouden moeten zorgen voor een betaalbaardere iPhone. Dit zorgt ook voor een lagere kwaliteit van de onderdelen, zoals een langzamere processor, minder RAM-geheugen, een kleiner scherm, minder opslagruimte en een lagere resolutie. Overigens zou de plastic behuizing ook kunnen zorgen voor meer keuze in kleuren, zoals Apple dit voorheen ook deed met zijn iPod series.

Nieuwe informatie

Dit artikel is al even geleden geschreven. Wil je nieuwe informatie over apps hebben? Wat je bijvoorbeeld echt wel en niet moet doen? Lees dan dit artikel 'Deze 7 valkuilen kent een applicatie ontwikkelaar niet... maar bepalen wel het succes van jouw app!'.

Lagere performance

Door de langzamere processor en verminderd RAM geheugen zal de performance van de iPhone smartphone en de apps die erop draaien flink verminderd worden. iPhone 3 gebruikers merken dit nu al: deze generatie smartphones is dusdanig langzaam dat deze tegen het onbruikbare aan ligt. Apple zal dit moeten voorkomen. Dit kan gerealiseerd worden door een afgeslankt besturingssysteem (iOS) en beperking van apps.  Ook door een beperkte resolutie zullen niet alle apps door hun kleine details niet geschikt zijn voor deze schermen.

Eenvoudig iOS en minder apps

Met een vereenvoudigd iOS en minder apps snijdt Apple zichzelf wel in de vingers: het concurrerend Android besturingssysteem is op ook op veel goedkopere smartphones vrij volledig. Ook haar volledige Android appstore aanbod is voor deze goedkopere smartphones beschikbaar. Overigens heeft Microsoft met haar Windows Phone platform ervoor gekozen om bepaalde apps niet beschikbaar te maken op goedkopere toestellen. Zo’n tussenvorm waarbij een gedeelte van de appstore apps beschikbaar is, is wellicht de meest haalbare kaart voor een goedkopere iPhone.

Verschil in apps

Indien de budget iPhone 6 beschikbaar komt, dan zullen app-ontwikkelaars hun apps hierop moeten aanpassen. Zowel in resolutie als in performance zullen deze apps anders worden. Door de lagere resolutie zullen details verdwijnen en zal een meer basis-versie van de app overblijven. Daarnaast zullen veeleisende apps, zoals games en video- en animatie-apps versimpeld moeten worden om bruikbaar te zijn op de budget iPhone. Dit heeft vrij grote implicaties omdat app-ontwikkelaars nog geen ervaring hebben met dit nieuwe type apps.

Kansen

De budget iPhone zou ook nieuwe kansen kunnen bieden. Zo zouden de distributie van apps naar ontwikkelmarkten van China en India een boost krijgen. Door een nieuwe type app dat voor deze markten ontwikkelt zou moeten worden, krijgen partijen opnieuw de kans zich te bewijzen in deze markt. Bovendien zorgt de beperking in specificaties van de budget iPhone ook voor een nieuwe manier van denken. Wellicht dat de versimpeling van apps juist wel zorgt voor een heel nieuw type app, zoals dat ook is gebeurt na de lancering van de iPad. Hierbij zou je kunnen denken aan apps die alleen de hoogst nodige informatie geeft, maar wel heel relevant is voor de gebruiker. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Google NOW app of de mogelijkheden van Google Glasses, die deze ‘minimal-approach’ omarmd hebben.

De rechten van de concept art van de plastic iPhone zijn van Matteo Gianni.