Kun jij alle apps gebruiken? Een op de vier Nederlanders kan nog niet bij alle apps

Vandaag wordt de wetgeving van kracht die het verplicht maakt voor bedrijven om toegankelijke apps te maken. Overheden zijn dit al een jaar verplicht, nu moeten ook bedrijven de nieuwe European Accessibility Act (EAA) richtlijnen toepassen. Hiervoor hebben bedrijven 3 jaar gekregen, tot 28 juni 2025. Uit onderzoek blijkt dat deze deadline waarschijnlijk niet gehaald gaat worden doordat ontwikkeltools, ontwikkelaars en bedrijven er nog lang niet klaar voor zijn. Eén op de vier Nederlanders heeft baat hebben bij deze nieuwe regels, doordat ze een groot deel van de apps hiermee wél goed kunnen gebruiken.

Gevolgen voor één op de vier Nederlanders

Bij mensen die last hebben van ontoegankelijke apps, wordt er vaak gedacht aan een kleine groep mensen met een (ernstige) beperking. Maar het gaat (ook) over deze groepen:

  • Beperkingen door ouderdom (circa 3.400.000 mensen)
  • Laaggeletterdheid (circa 2.500.000 mensen)
  • Mobiliteitsbeperkingen (circa 1.600.000 mensen)
  • Cognitieve beperkingen (circa 1.500.000 mensen)
  • Auditieve beperkingen (circa 800.000 mensen)
  • Visuele beperkingen (circa 300.000 mensen)
  • Spraakbeperkingen (circa 200.000 mensen)

 

Ongeveer één op de vier Nederlanders valt in een of meerdere van deze groepen. Maar wist je dat app toegankelijkheid voor iedereen interessant is? Je hebt vast ooit een slecht werkende app gebruikt. Dan weet je hoe frustrerend dat kan zijn! Dat wordt ook opgelost door de toegankelijkheidseisen: als ze worden geïmplementeerd in apps wordt ook gebruiksgemak verbeterd. Zo verplichten ze een nieuwe standaard in gebruiksvriendelijke apps. Daar heeft iedereen dus profijt van!

 

Voor minstens 150.000 mensen is de drempel zo groot dat ze veel apps niet volledig kunnen gebruiken. Voor miljoenen mensen is de gebruikservaring zeer onhandig. Voor iedereen is toegankelijkheid nuttig.

Aantal toegankelijke overheids apps is minimaal

Een jaar na de ingang van de wetgeving voor toegankelijke overheidsapps, heeft Appt op 23 juni 2022 een vernieuwd onderzoek gepubliceerd. Hieruit blijkt dat slechts 1,25% van alle overheidsapps toegankelijk zijn. Dit zijn de Berichtenbox app op iOS en de CoronaMelder apps op iOS en Android. Toegankelijkheidsonderzoeker Rimmert Sijtsma werkte aan de CoronaMelder app. Hij merkte dat de documentatie van Apple en Google vaak tekort schiet op dit gebied en er nog veel geleerd moet worden voordat apps op grote schaal toegankelijk gemaakt kunnen worden. Lees hier het volledige interview met hem.

Nog nauwelijks commerciële toegankelijke apps

AppSpecialisten deed begin dit jaar onderzoek naar toegankelijkheid onder Nederlandse app-ontwikkelaars. Daaruit bleek dat developers nog nauwelijks vragen van commerciële opdrachtgevers krijgen om hun apps toegankelijk te maken. Zelfs overheden stellen het niet altijd als eis voor het bouwen van apps. Alleen bedrijven die zich specifiek richten op mensen met een beperking of waar iemand met een beperking aan het roer staat, zetten in op toegankelijkheid.

Toegankelijk programmeren gaat moeizaam

Ook bleek uit het onderzoek dat ontwikkelaars toegankelijkheid zien als belangrijk maar ook als omslachtig en moeizaam. Doordat er nog weinig ervaring met app toegankelijkheid en werkwijzen is opgedaan en tools tekort schieten, kunnen ze niet anders dan deze leerkosten doorberekenen aan klanten. Op hun beurt zien veel opdrachtgevers toegankelijkheid als onverwachte kostenpost waarvan niet duidelijk is wat het oplevert en zien er daarom vaak van af.

Dit kun je doen als opdrachtgever voor app-ontwikkeling

Er gaat een grotere groep gebruikers toegang krijgen tot je app, als je nu al kleine zaken implementeert. Uit de ervaring van Appt blijkt dat 80% van de veel voorkomende toegankelijkheidsproblemen opgelost worden met 20% van de moeite. Met de gratis zelftest van Appt kun je zelf of met een ontwikkelaar deze fouten zelfstandig oplossen. Door vandaag deze zaken al te implementeren zet je de eerste stappen naar volledige app toegankelijkheid, waar je meteen de vruchten van plukt.

Dit kun je doen als developer

Als developer schrijf je graag je foutloze code. Daar is toegankelijkheid onderdeel van. Maak het voor jezelf een uitdaging om de nieuwste innovaties binnen het Android en iOS platform te gebruiken om je app toegankelijk te maken. Appt heeft honderden codevoorbeelden beschikbaar gesteld op Github waar je van kunt leren.

Verder raden we je aan om te zien wat de impact is die jij maakt op het leven van iemand met een beperking, door jouw app toegankelijk te maken. Heb je daar geen toegang toe? Ervaar dan zelf hoe het is om met een beperking een app te gebruiken met een screenreader, bijvoorbeeld via screenreader.app.

Dit kun je doen als verkoper van apps

App-ontwikkelaars spelen niet alleen een technische rol via hun developers. Op commercieel vlak kun je de brug slaan tussen de opdrachtgever en de developer. Laat de opdrachtgever bijvoorbeeld zien wat de impact is van toegankelijkheid in apps. Deze video van Apple is daarvoor een van onze favoriete voorbeelden. Daarnaast kun je de klant vertellen over wat toegankelijkheid oplevert, zoals eerder in dit artikel genoemd is. Ook de naderende verplichting vanuit de wet kan helpen om de eerste stappen hierin te gaan zetten. 

Als laatste geven we je nog de tip dat je toegankelijkheid vaak kan laten voortkomen uit een eisenpakket van de klant. Als de klant namelijk een zo groot mogelijke doelgroep wil voor zijn app én ze langer wil vasthouden in zijn app, dan is toegankelijkheid laaghangend fruit om de doelgroep te vergroten. Mét een vergrote toegankelijkheid kan een flinke groep mensen met een beperking de app gebruiken én een nog grotere groep hem veel eenvoudiger bedienen waardoor ze hem vaker zullen gebruiken.

Dit kun je doen als app gebruiker

Het is belangrijk dat apps voor iedereen toegankelijk zijn. Via de de app Ontoegankelijk maak je snel en eenvoudig een melding wanneer een app ontoegankelijk is. Het team van de app Ontoegankelijk legt contact met de ontwikkelaars en helpen ze om de app toegankelijk te maken. 

------------

Dit bericht is een samenwerking tussen Appt en AppSpecialisten.

Over Appt

Appt® is een platform voor het delen van kennis over het ontwikkelen van toegankelijke apps. Stichting Appt is opgericht door Jan Jaap de Groot en Paul van Workum. Onze missie is dat iedereen gebruik kan maken van apps. Ons motto is: “iedereen appt”. Lees meer over onze impact, meld ontoegankelijke apps via ons meldpunt of vraag om een audit van je eigen app.

Over AppSpecialisten

AppSpecialisten helpt mensen met een idee of een app om er de volledige potentie uit te halen. Oprichter David van der Loo merkte dat maar een klein gedeelte van ideeën een succesvolle app worden. Daarom deelt hij op AppSpecialisten.nl zijn expertise om jouw idee wél succesvol te maken. Lees daar blogs of zijn boek, kijk video’s of gebruik het handige stappenplan ‘van A tot App’

Vragen en contact

Voor vragen over dit artikel kunt u contact opnemen met Paul van Workum via paul@abra.nl.

-David van AppSpecialisten