Maak je app net zo’n succes als Game of Thrones met een app pilot

Laatst kreeg ik een vraag van een app-ondernemer die ik help op weg naar zijn app toe. Hij vroeg mij; Waarom moet ik mijn app testen vóórdat ik hem lanceer? En wat dat, zo'n APP PILOT? (hoe spreek je dat überhaupt uit?)

Ik wist dat deze ondernemer fan is van Game of Thrones (tot aan het laatste seizoen), dus die serie heb ik gebruikt om hem uit te leggen WAAROM en HOE dat belangrijk is:

Lees het artikel of bekijk de samenvatting in de video:

Winter is coming

"Hoe kan ik mijn app testen vóórdat ik veel geld uittrek voor de ontwikkeling? En hoezo kan mijn app zo'n succes worden als een serie als Game of Thrones?"

Zo begon het. De ondernemer keek me vol verbazing aan...

Deze app-ondernemer kwam naar mij met een idee, en samen hebben we de weg naar een succesvolle app gevolgd. Hij heeft marktonderzoek gedaan, concepting, een app-prototype gemaakt en is bijna klaar voor de échte ontwikkeling. Logisch, dat hij dus vroeg of hij nu klaar was voor de ontwikkeling. 

Sommige mensen die deze tekst nu lezen, weten dat dit ook in mijn boek voorkomt. In dit boek leg ik precies alle stappen uit die een populaire app hoort te zetten. Natuurlijk, leg ik in mijn boek ook uit wat je moet doen vóór je ontwikkeling. 

Dus, moet je je app getest hebben voordat je grote kosten maakt? Ja, als je slim bent dan doe je nog één test, voor je de volledige investering in je app gaat doen van duizenden euro's. Nét na het prototype van je app en vóór de ontwikkeling van je app. Ik noem dit de Pilot, of in de app markt een App Pilot. Je spreekt dat overigens op zijn engels, dus EP PIJ-LOT.

Game of Thrones gebruikte ook een Pilot. En dit maakte het een succes!

Die ondernemer heb ik meteen vertelt over hoe Game of Thrones dat deed. Én ik heb hem het boek-hoofdstuk gestuurd over hoe je een App Pilot opzet. Wil je dat hoofdstuk ook? Lees dan door...

Game of Thrones Pilot? Huh?

Misschien ken je het woord Pilot al. Weet je wel, net als bij een nieuwe serie op tv. De eerste aflevering van iedere serie die je ooit hebt gezien, is een pilot aflevering.

De makers van Game of Thrones gaan niet meteen een heel seizoen schieten. Het zou wel HEEL LULLIG zijn als ze al geld en tijd spenderen aan een heel seizoen... terwijl de eerste aflevering misschien al geen succes is!

Daarom maken ze één aflevering, waarin zoveel mogelijk duidelijk wordt wat de serie te bieden heeft. Als het concept duidelijk naar voren komt, wordt meteen getest of mensen zitten te wachten op de rest van het seizoen. Bij Game of Thrones werd na één aflevering duidelijk dat de kijkers meteen de tweede aflevering wilden zien.

Precies hetzelfde geldt voor jouw app. Je maakt de eerste ‘aflevering’ van jouw app voor je toekomstige gebruikers. Voordat er bij Game of Thrones een eerste aflevering werd geschoten, was het idee van de serie al wel helemaal uitgewerkt, een doelgroep beschreven en partners gezocht. Het is dus ook voor jouw app belangrijk dat je deze stappen hebt gezet. Heb je je idee al uitgeschreven? Weet je voor wie je app gaat worden? Nagedacht over welke partners jouw app waarde gaan geven? Mooi! Zo niet, dan is het aan te raden dit eerst te doen.

"Een serie schrijver zoekt een producent of een partij die geïnteresseerd is in zijn soort genre serie."

pilotWaarom een App Pilot ?

Een App Pilot voorkomt dat je diep in de schulden zinkt. Oftewel, een app die niet gebruikt wordt, waar jij wél al veel geld voor hebt neergeteld. Je doet een app pilot dus vóórdat je geld uitgeeft aan de volledige ontwikkeling van je app.

Een regisseur of serie maker moet wel helemaal gek zijn om een heel seizoen te schieten, zonder deze te testen. Waarom zijn app-ondernemers dan wel zo gek?! Wees niet zo’n gekkie maar verstandig... als je wilt dat jouw app succesvol wordt ten minste. 

Daarnaast is er nog een groot voordeel: je band met je partner. Series worden niet zo snel alleen door de bedenker betaald. Een serie schrijver zoekt een producent of een partij die geïnteresseerd is in zijn soort genre serie. Een partner dus. Ziet zo’n partner een goed bedachte, uitgewerkt en getestte serie én sluit het aan bij zijn belangen? Dan willen ze wel investeren. Game of Thrones vond aansluiting met televisiezender HBO, dat is hun partner.

Zo moet jij ook te werk gaan! Alleen jij zoekt geen producent, maar bedrijf of investeerder die jouw helpt. Als je een partner hebt gevonden die al gelooft in jouw app-idee, dan is de Pilot dé manier om ze laagdrempelig te laten investeren in jouw app. Zij zijn dan betrokken bij jouw eerste app ‘aflevering’, waar de belangrijkste functies van je app al in zijn geprogrammeerd. Vaak geven ze je ook een publiek, net als bij een productiemaatschappij, waar je je Pilot bij test. 

Er zijn nog veeeel meer voordelen en informatie, maar dat is te veel om te schrijven voor dit blog. Die informatie vind je wel in mijn boek-hoofdstuk over App Pilots, download hem onderaan deze pagina.

pilotHoe krijg jij net zo’n succes als Game of Thrones?

Als een serie bedenker een goede zakenpartner heeft gevonden en zijn idee met een App Pilot heeft getest, heeft hij feedback van zijn doelgroep. Natuurlijk, zijn er vaak genoeg series gesneuveld doordat de Pilot niet in de smaak is gevallen. Is 40% van de kijkers teleurgesteld dat ze de serie niet verder kunnen kijken? Dan is er voor alle partijen een goede reden om verder te investeren in meer afleveringen. Zo is Game of Thrones met een slimme investering een groot succes geworden. 

Bekijk ook voor jouw app hoe je App Pilot bevalt bij je doelgroep. Dat is je voornaamste doel. Ga verder met investeren en ontwikkelen als 40% van je doelgroep teleurgesteld is als ze je app niet meer kunnen gebruiken. Hoezee! Je weet dan zeker dat er behoefte is aan jouw app. 

Is de App Pilot niet zo positief? Niet getreurd, dankzij de test weet je precies waar mensen niét op zitten te wachten. Maar je leert ook wat ze wél willen. Je maakt je idee nog beter en denkt na hoe je app wél voldoening kan geven aan je doelgroep. Je herschrijft de verhaallijnen zodat je gebruikers op het puntje van hun stoel zitten. Gelukkig heb je nog niet als een kip zonder kop duizenden euro’s uitgegeven, want die zouden verloren zijn gegaan ;).

pilotIk wil geen fouten maken!

Wil jij geen (stomme) fouten met je app maken en jouw idee niet laten falen? Of ben je benieuwd hoe we aan de 40% komen waarbij je app in de smaak moet vallen? Wil je weten hoe een pilot voor een app wordt uitgevoerd? Of wil je misschien gewoon een stuk van m’n boek lezen? Dat kan gewoon!

Wil je meteen het gehele boek thuis hebben? Dat kan! Je kan hem meteen bestellen voor €19,95 incl verzendkosten. Je hebt hem binnen 2 werkdagen thuis!

Vul hieronder je emailadres in en we sturen het boek-hoofdstuk over het opzetten van een App Pilot meteen naar je op!

-David van AppSpecialisten

doel van jouw app
fase van jouw app
markten
geschreven door
David van der Loo