Ouderen en tablet apps: een ideale combinatie?

Opvallend onderzoek van Deloite: van alle oudere Nederlandse consumenten bezitten 35 procent een smartphone en bezit 37 procent een tablet. Oftewel, meer ouderen hebben een tablet dan een smartphone terwijl dat voor andere leeftijdsgroepen vaak andersom is. Zijn tablet-apps voor ouderen daarom ideaal? Lees het hele verhaal hieronder.

Tablet adoptie door ouderen

Het zal je niet verbazen: ouderen gebruiken tablets omdat deze een groter scherm hebben en daarom eenvoudiger in gebruik zijn. Daarnaast hebben ouderen boven de 53 jaar vaak een oude telefoon (gemiddeld 2,8 jaar oud) zonder smartphone functionaliteit, vaak met een prepaid contract. Bij de keuze voor een mobiel toestel met internettoegang wordt de smartphone door deze doelgroep vaak overgeslagen en wordt er een direct een tablet aangeschaft. Dat geldt voor meer hulpmiddelen voor ouderen met een hoog technologisch karakter, liever eenvoudig en met grote toetsen. Toch hebben ouderen steeds vaker een internet abbonnement, zoals een smartphone-abonnement.

Het Nationaal Ouderen Fonds kwam erachter in het Groningse onderzoek Verzoamelstee dat ouderen slechter zien en daardoor het hoge contract van een tabletscherm op prijs stellen. Daarnaast speelde volgens hen het gebrek aan fijne motoriek bij ouderen een rol, zoals bij ouderen die last hebben van artritis. Een groot touchscreen van een tablet wordt dan gewaardeerd.

Daarnaast blijkt uit onderzoek van Goos-e, dat mensen boven de 45 hun tablet gemiddeld per dag langer gebruiken dan jongeren; 79% van deze mensen gebruikt een tablet méér dan een uur per dag.

Wel liggen de groeikansen voor de tablet- en smartphonemarkt vanwege het gebruikersgemak juist in de oudere leeftijdscategorieën. Zo ziet Deloitte veel kansen op basis van haar onderzoek. Volgens hen komt dit omdat de oudere consument voldoende besteedbaar inkomen heeft. Ook bezitten verbazingwekkend genoeg méér 55-plussers een tablet dan jongeren in de leeftijdscategorie van 18 tot 24 jaar.

Ouderen en tablet apps

Tablets worden over het algemeen ingezet voor meer traditionele doeleindes. Van alle Nederlanders leest één derde (31%) wel eens de krant op een tablet , een kwart (24%) kijkt tv op de tablet en één op de negen pakt de tablet om naar de radio te luisteren (Bron: GfK). Deze 3 manieren van tablet gebruik weerspiegelen de meer “traditionele” vorm van media consumptie, alleen nu op een tablet.

Wat opvalt in het onderzoek van Deloitte is dat relatief veel ouderen hun tablet gebruiken als primaire toegangspunt tot het internet. Deze doelgroep laat de PC en laptop links liggen en gebruikt met name de tablet om online te gaan. Dat kan ook makkelijk door de nieuwe pakketten van de internetproviders waarbij de internetdownloadsnelheid vaak een stuk hoger ligt en er televisie kan worden gekeken op verschillende apparaten. Dit heeft ook impact op het app-gebruik: slecht 5% van 55+-ers zegt het aanbod van apps belangrijk te vinden bij de aanschaf van een mobiel apparaat. Een aanzienlijk lager percentage dan bij andere leeftijdsgroepen

Deloitte zag dat ouderen naast internet, tablets gebruiken voor e-mail, sociale netwerken en videodiensten. Zo wordt videobellen, zoals skype, meer gebruikt op tablet dan op smartphone. Dit wordt bevestigd door een onderzoek van de HvA en onderzoek van de ouderenbond Unie KBO, waaruit blijkt dat ouderen beeldbellen fijn vinden.

Ondersteuning door mantelzorgers

De ouderenbond Unie KBO deed een onderzoek naar tabletgebruik onder ouderen en vond dat ondersteuning belangrijk is bij de adoptie van tablets en tablet apps (bron: NOS).  Volgens deze bond reageren ouderen in eerste instantie vaak afhoudend op tablets omdat het gebruik zo lastig zou zijn. Daarom zet Unie KBO vrijwilligers in waar de ouderen al hun vragen over tablets aan kunnen stellen.

Dit blijkt óók uit de onderzoeken van Verzoamelstee en van Vita Welzijn: er blijkt dat er een belangrijke rol is weggelegd voor mantelzorger voor de adoptie van ICT door ouderen. De combinatie van ondersteuning bij tablet gebruik en een passende app kan er zelfs voor zorgen dat ouderen uit hun isolement kunnen komen.

De prijswinnende app “Moet ik naar de dokter” weerspiegelt de tendens dat ondersteuning door mantelzorgers belangrijk is bij de adoptie van apps door ouderen. In de onderstaande promotievideo van deze app gebruikt de vrouw van de eigenwijze oude man de app om ondersteuning te bieden in het zorgproces. Het lijkt een typische situatie dat een mantelzorger het voortouw neemt bij het gebruik van apps voor een oudere doelgroep.

De mening van een experts over ouderen en tablet apps

David van der Loo – App-expert bij AppSpecialisten: “Wellicht heb je het wel eens gezien in je omgeving, de kinderen die voor de 55+-er de eerste tablet kopen en hen uitleggen hoe ze ermee om moeten gaan. Er is een belangrijke rol weggelegd voor deze mantelzorgers voor de adoptie van tablets door ouderen. Dat blijkt ook uit de bovengenoemde onderzoeken.”

“De adoptie van tablets is de eerste drempel die de ouderen moeten overwinnen. Pas daarna kan een app toegevoegde waarde leveren aan de oudere. Een deel van de ouderen heeft zich (met hulp van mantelzorgers) de tablet al toegeëigend en is klaar voor de stap naar een app. Het andere deel moet ondersteuning krijgen bij zowel de adoptie van de tablet als de app.”

“Wil je een app gaan maken voor ouderen dan kan ik je twee tips geven. Tip één: richt je naast je primaire doelgroep van ouderen ook met je app op de mantelzorgers. Geef hen een rol bij de adoptie van de app. Overweeg eventueel ook een app voor alleen mantelzorgers. Tip twee: richt je op de doelgroep die al bezig zijn met tablets en waar de drempel tot adoptie van een app lager is. Deze doelgroep is 'de actieve oudere' en is over het algemeen hoger opgeleid.”

“Daarnaast: ‘tablets voor ouderen’ is een groeimarkt. Dat wees Deloitte al aan in haar onderzoek, maar ook BNdeStem wist laatst te melden dat het percentage tabletbezitters onder 60+-ers gigantisch was gestegen ten opzichte van het Deloitte onderzoek. Deze cijfers lijken wel erg hoog, maar het laat wel zien dat er potentie is voor tablets voor ouderen en is er dus een enorme groeimarkt.”

Hoe maak je een appWil jij alle stappen weten die bij een app maken horen?

Wil je de stappen om een app te maken gemakkelijk in een overzicht hebben? Dat kan! 

Vul je gegevens in, dan krijg je direct toegang tot een handig overzicht van het A tot App stappenplan:

-David van AppSpecialisten

fase van jouw app
onderwerpen
geschreven door
David van der Loo