Progressive Web Apps (PWA's)

Om te beginnen: wat is een Progressive Web App?

Hossein: Eenvoudig gezegd is een PWA een website die zich gedraagt als een app. Zodra de PWA gebruiksklaar is, krijg je de mogelijkheid jouw site als app te installeren op je smartphone.

David: Misschien wat kort door de bocht, maar dat klinkt een beetje als een veredelde bookmark, toch?

Hossein: Ik snap die vergelijking, maar vergeleken met een bookmark krijg je voor een PWA veel meer functies en een soepelere gebruikservaring. Je linkt namelijk niet naar een pagina op een browser: de PWA staat geheel los van welke browser dan ook. Scrollen gaat soepeler, je site laadt sneller en als je het goed ontwerpt laadt je site zelfs zonder internetverbinding.

De PWA is een tussenstap tussen website en native app. Zodra je PWA live is, kun je verder ontwikkelen naar een native app. Dan worden meer functionaliteiten mogelijk, maar heb je al wel een werkende, installeerbare applicatie.

Oké, dus dan is je PWA gewoon te vinden in de AppStore of Google Play?

Hossein: Ja en nee. Het is te vinden, maar de stores zijn er nog niet helemaal voor ingericht. Daar is een app een stuk beter in. Maar de kracht van een PWA zit hem ook niet in vindbaarheid op stores. Want een PWA is al te installeren op het moment dat je de website bezoekt. Met een druk op de knop wordt de PWA als app op je smartphone gezet.

"Misschien komt 10% van je bezoekers terug. De helft vergeet je URL. Met een geïnstalleerde PWA staat jouw site standaard op iemands smartphone."

David: Klinkt als een hoop voordelen. Wat zijn de nadelen van een PWA tegenover een app?

Hossein: Naast die slechtere vindbaarheid op de stores (als je dat wil hebben) heeft de PWA minder functionaliteiten dan een app. Background services, Bluetooth services of native device functionaliteiten als locatie of push notificaties zijn niet mogelijk. Wil je bijvoorbeeld binnen een straal van 5 kilometer elke gebruiker een pushbericht sturen? Maak dan een app, geen PWA.

Het gaat er dus vooral om op welke schaal jouw app-vraag zit. Heb je niet heel veel functionaliteiten nodig in je app? Overweeg dan de eenvoudigere PWA.

Dan natuurlijk de hamvraag: is een Progressive Web App weggegooid geld?

Hossein: Zeker niet. Het is niet alleen een voordeel voor sites met veel bezoekers, maar een must. Stel je hebt 200 of 300 bezoekers per dag op jouw website. Daar komt misschien 10% van terug. De helft vergeet de URL, anderen kijken een keer en vergeten de hele website. Met een PWA geef je bezoekers de mogelijkheid jouw site te installeren. Daarmee hebben ze jouw site altijd op zak en hoeven ze die URL niet te onthouden. Je bent gemakkelijk terug te vinden.

Een geïnstalleerde PWA is altijd snel vindbaar voor je gebruiker.

David: Dus als ik een prima website heb en er een app van wil maken, kan ik een PWA kiezen in plaats van een native app. Hoe zit dat als ik een app-idee heb in plaats van een website?

Hossein: Daar waar een PWA interessant is als je een website hebt, denk ik dat het minder praktisch is als je een uitgebreid app-idee hebt. Wil je bijvoorbeeld een taxi-app maken, of iets zoals marktplaats? Dan kun je beter gelijk een app ontwikkelen in plaats van een PWA.

Belangrijk om te weten is dat jouw gebruiker wel een 'echte' app verwacht. Dus een simpele kopie van jouw website werkt niet. Je moet gebruik maken van de functies van een PWA. Daarna verder ontwikkelen naar een app raad ik aan als je daarna meer uit je app wil halen.

David: Dankjewel voor je antwoorden, Hossein! Nog een laatste opmerking van mij: eerder dit jaar werd Instagram Lite herbouwd van een PWA naar een native Android app. De reden voor deze omschakeling is tot nu toe onduidelijk, maar er wordt gespeculeerd dat Meta dit deed om hun interne framework 'Bloks' te testen.

Moet je een PWA gebruiken in 2023?

Het antwoord is JA, als je productstrategie vereist dat je meteen toegang nodig hebt tot alle platformen (Android, iOS en web). Een mooie bijkomst is dat de onderhoudskosten van een PWA laag zijn vergeleken met een normale app. Maar dat is natuurlijk ook deels omdat het geen volwaardige mobiele app is. Gebruikers gaan het merken in hun gebruiksgemak. In de Google Playstore van Android kan je PWA's direct als een app erin zetten door gebruik te maken van 'wrapping', wat zorgt voor een matige gebruiksvriendelijkheid. Echter kan Apple, eigenaar van iOS, deze soort apps blokkeren vanwege hun strenge regelgeving.

Maar er is ook goed nieuws voor iOS PWA's! Apple brengt met iOS 16.4 namelijk de mogelijkheid om notificaties in te stellen voor webapps. Hierdoor worden PWA's ineens een haalbare optie om apps te vervangen op iOS. Veel apps in de store bestaan nu alleen om push notificaties op iOS mogelijk te maken; deze worden nu volledig overbodig. Het zal nog even duren voordat iOS 16.4 door alle gebruikers is geïnstalleerd, maar voor iedereene die nu een app bouwt is dit echt een belangrijke optie om te overwegen.

Een PWA is juist het handigst als je wil starten met een website en gebruikers zover wil krijgen deze website te 'installeren'. Zo is jouw website dus het startpunt van de gebruiker om jou en je bedrijf of product te leren kennen. Het blijft natuurlijk wel maatwerk ontwikkeling. Voor een webshop app bouw je liever door op bestaande platformen om kosten te besparen. Een PWA is dus handig, maar niet voor iedereen.

Verschillende ontwikkelingsmethodes?

Mocht je nog twijfels hebben over de voor- en nadelen van PWA's, of op zoek zijn naar dé ontwikkelmethode voor jouw app-idee? Download de Ontwikkelingsvergelijker hieronder voor een overzicht van verschillende ontwikkelmethodes. Vul je emailadres in en ontvang de vergelijker meteen in je mailbox.

Ontwikkelaar om te vergelijken
Hoe wordt je app gemaakt?
Ontwikkelingsvergelijker als PDF
Kom erachter hoe je kosten bespaart én het meeste uit je idee haalt

Met de Ontwikkelingsvergelijker krijg je:

✔️ Welke technieken er zijn om apps te ontwikkelen

✔️ Zie in een overzicht de voor- en nadelen & kosten en baten

✔️ Kom erachter welke techniek past bij jouw app

Toegang tot de Ontwikkelingsvergelijker normaal €7 in de shop, nu GRATIS toegang:

-David van AppSpecialisten

Fase van jouw app
Markten
Geschreven door
David van der Loo

Reacties: Wat vind jij van dit artikel?

Je hebt het bovenstaande artikel snel doorgelezen. De kopjes en iconen waren daarvoor handig. Maar misschien heb je iets gemist dat er niet in stond. Of misschien heeft dit artikel je juist geholpen. Laat een reactie achter en laat weten wat je van het artikel vindt!