Trap jij in de valkuil van de App Cargo Cult?

Appsucces komt niet aanvliegen, al zou je dat soms wel eens denken als je sommige succesverhalen gelooft. Maar echt, alsjeblieft, trap er niet in: ga niet bij de App Cargo Cult! Geen idee waar ik het over heb? Juist dan moet je hier van weten.

Lees het artikel of bekijk de samenvatting hieronder:

App Cargo Cult video

De oorsprong van de Cargo Cult

De cultuur van de inheemse bevolking van de Melanesische eilanden veranderde onherroepelijk na het eerste contact met Europeaanse kolonisten. De luxegoederen die zij met zich meenamen verbaasde en verwonderde de eilandbewoners. Enkel tovenarij zou zulke goederen kunnen maken.

Dat, of de wil van hun overleden voorouders. Deze goederen, of cargo in het Engels, waren dus giften uit het hiernamaals en moesten op religieuze wijze worden aangewend. Zo werden de eerste Cargo Cults geboren.

Een eeuw later, tijdens de tweede wereldoorlog, bereikte deze cults hun hoogtepunt wanneer Amerikanen een vliegbasis op het eiland Tanna oprichten. De lokale Melanesiërs zagen hoe airdrops voor bevoorrading zorgden en dat de vliegbasis hiervoor zorgde. Dus, wat deden ze?

Ja, ze bouwden hun eigen vliegbasis. Van riet en hout, maar ze wisten destijds niet beter dan dat ze daarmee ook airdrops van cargo konden krijgen. Je begrijpt natuurlijk dat hier in praktijk weinig van terecht is gekomen; de Amerikanen hadden wel iets anders aan hun hoofd dan een overduidelijk neppe vliegbasis bevoorraden.

Ga niet bij de App Cargo Cult!

Het moge duidelijk zijn dat de Cargo Cult geen succes was; die stierf kort na de tweede wereldoorlog bijna geheel uit. Maar de les die we ervan kunnen leren, is eeuwig. Want ook nu, vandaag de dag, heeft de App Cargo Cult talrijke aanhangers. Mensen met een app-idee die klakkeloos succesvolle apps nadoen, in de hoop dat ze daarmee hetzelfde succes zullen ervaren. Zelfs bedrijven, ontwikkelaars, die blijven vasthouden in hun geloof dat dit eindeloze kopiëren uiteindelijk succes moet opleveren.

Maar als we iets van de Melanesiërs hebben geleerd is het dat het nadoen van een succes, zonder te weten waarom het zo'n succes is, enkel leidt tot teleurstelling. Want net zoals zij vliegvelden bouwden van riet, bouwen deze appbedenkers lege hulzen. De reden van het originele succes blijft een mysterie. Maar dat hoeft natuurlijk niet. 
 

Cargo Cult vliegtuig

 

Instagram en het juiste app-pad

Een bekende onder de App Cargo Cult: Instagram. Deze app proberen velen na te bootsen. Niet omdat ze 'm zo leuk vinden, maar vanwege het succes dat het heeft gehad. Miljoenen gebruikers binnen enkele maanden? Dat wilden zij ook! Dus maakten zij, nouja, Instagram. Opnieuw. Maar deze keer zonder succes. Want tja, de cult.

Wat ze niet wisten (of niet hadden onderzocht) is dat de bedenker van Instagram, Kevin Systrom, Instagram helemaal niet 'zomaar' heeft bedacht. Nee, hij begon zijn pad met Burbn, een app voor whiskey- en bourbonliefhebbers. Daarmee zouden ze hun favoriete drankje op hun favoriete plekje kunnen vastleggen en delen met vrienden; iets wat hij zelf gewoon heel graag wilde doen. Maar naarmate hij zijn app verder ontwikkelde, kwam hij erachter dat mensen vooral geïnteresseerd waren in de camera functie van zijn app. Zover zelfs dat investeerders alleen voor die functie wilden investeren. Daarom besloot hij maar om zijn app-idee aan te passen aan de vraag van zijn gebruikers. Burbn werd Instagram. Niet omdat hij wist dat het een succes zou worden, maar omdat hij onderzoek deed en luisterde naar zijn gebruikers.

Dus, skip die App Cargo Cult. Ga een stap verder en kopieer geen app, maar het gedrag dat succes genereert. Kijk naar mensen zoals Kevin. Behandel ze niet als een of andere cultleider of halfgod, maar onderzoek welke stappen zij hebben genomen op het pad naar appsucces.

Zelf op pad? Krijg het stappenplan!

Heb ik je overtuigd? Je gaat niet bij de cult? Mooi zo. Dan kan ik me alsnog voorstellen dat je een beetje ontredderd bent. Want wat is je volgende stap nou? Geen zorgen, daar heb ik wel iets voor. Met het Van A tot App Stappenplan krijg je al gauw een overzicht van welke stappen jij kan volgen om bij je eigen appsucces te komen.

-David van AppSpecialisten

fase van jouw app
markten
geschreven door
David van der Loo