Tweede aflevering YouTube serie: Een app maken, hoe pak je dat aan?

Feit! Nederlandse app-ontwikkelaars hebben gemiddeld 4 tot 8 verschillende specialisten in huis. App-ontwikkelaars zijn dus niet alleen programmerende nerds. Deze video laat zien hoe het dan wél zit:

Of lees op je gemak wat er besproken wordt in de video:

een app makenEen app maken: hoe pak je dat aan?

Als je een app maken gaat moet je ergens beginnen. AppSpecialisten heeft een aanpak ontwikkelt genaamd 'van A tot App', bekijk deze aanpak hier.

Een app laten maken gaat verder dan het vinden van een goede programmeur. Tenminste, als je een succesvolle app wil.

Een goede programmeur is een heel belangrijke schakel, als onderdeel van een groter geheel. Een programmeur zorgt ervoor dat er gegevens worden weergegeven in de app en dat de logica van de app werkt. Als ik op déze knop druk dan moet er dít gebeuren, en als ik op déze knop klik dan dát. Ook schrijft een programmeur het daadwerkelijk programmaatje dat in de appstore komt te staan.

"Je zult bijvoorbeeld promotie moeten maken buiten de appstore. "

een app makenEen app maken: de promotie

Waar een programmeur niet voor zorgt is dat de app veel gedownload gaat worden. De Android en Apple appstore's bevatten miljoenen apps, en het is lastig om hiertussen op te vallen. Je zult bijvoorbeeld promotie moeten maken buiten de appstore. Daar zorgt een projectleider of ondernemer voor. Deze persoon zorgt ervoor dat er duidelijke doelen zijn voor de app, implementeert een verdienmodel en verzorgt de promotie van de app. En dat is maar goed ook, want er is veel concurrentie met andere apps. Bovendien zijn mensen kritisch op apps, dus hij zal in gesprek moeten met de doelgroep om erachter te komen hoe de app er uit moet komen te zien.

"De informatie op het scherm moet vooral duidelijk zijn, zonder te veel fonkelende knoppen en knipperende banners."

een app makenEen app maken: het design

Een designer speelt niet alleen een belangrijke rol in de vormgeving van de app, ook het gebruiksgemak is belangrijk. Bijvoorbeeld, Apple heeft veel geïnnoveerd met gebruiksgemak, waardoor we nu gewend zijn aan het swipen naar links en rechts om van pagina te wisselen of het pinchen om in te zoomen op een scherm. Een ervaren designer is voorzichtig met te veel visuele poespas in apps. De informatie op het scherm moet vooral duidelijk zijn, zonder te veel fonkelende knoppen en knipperende banners. Ook maken goede designers een ander design voor Android, iPhone en tablets.

Deze drie rollen horen thuis in een team dat een app maken gaat. Soms zijn de rollen onder meerdere mensen verdeelt. Zo kan een tester een programmeur ondersteunen, of kan een adviseur een ondernemer ondersteunen bij het business gedeelte.

Als je een team hebt verzamelt, dan moet je ergens beginnen. AppSpecialisten heeft een aanpak ontwikkelt genaamd van A tot App. Bekijk hem hier: https://www.appspecialisten.nl/aanpak