Waar begin je?

Even starten bij de basis. Stel, iemand komt met een mooi app ontwerp (van een designer, of zelf vervaardigd) bij Egeniq op de stoep. Dan helpen we die iemand natuurlijk graag. Maar voor ons als ontwikkelaars is het prettig om al eerder in het proces aan te sluiten. Want waar een designer meedenkt in het ontwerp, denken wij als ontwikkelaars mee in de techniek.

Zo denken we niet alleen je mee, maar signaleren we ook op tijd als we zaken zien die vanuit het prototype problemen kunnen opleveren bij de overstap naar een app. Dat doen we tijdens een audit, wanneer iemand ons zo'n prototype pakket toestuurt.

Waar moet je op letten?

Het design en de techniek moeten uiteindelijk geheel op elkaar aansluiten. Wat dat betreft moet je dus het hele ontwerp goed voorbereiden. Maar om een aantal voorbeelden te geven:

Form factor en schermgrootte: er zijn veel soorten en maten aan smartphones op de markt. Vooral apparaten die op Android draaien. Je ontwerp én techniek moeten er dus voor zorgen dat de app op elk van die apparaten goed overkomt.

Dark-mode: je staat er misschien niet bij stil, maar het ontwikkelen van een dark-mode, waarbij de app een donkere uitstraling krijgt en letters vaak wit gekleurd worden, is niet zo simpel als een kleurtje omschakelen. Deze modus is namelijk voornamelijk bedacht voor mensen die moeite hebben met het lezen van zwart-op-wit tekst, of kleurenblindheid hebben. Hier moet dus ook extra over worden nagedacht.

Logische flow: de ontwikkelaar vervult een wens van een bedrijf door het maken van een app. Maar uiteindelijk moet de gebruiker er net zo blij van worden. Die moet de app gaan ervaren in een logische flow van stappen. Om dat te realiseren kun je het beste je designer en ontwikkelaar op hetzelfde moment aanhaken; zo voorkom je eilandvorming in je ontwikkeling en is het makkelijker goede terugkoppeling tussen alle partijen mogelijk te maken.

Happy flow: het is fijn om voor ogen te hebben hoe de 'happy flow' van jouw app eruit ziet. Oftewel, hoe de ultieme gebruikerservaring moet zijn. Zonder fouten, zonder ongelukken. Maar je moet er nu eenmaal rekening mee houden dat dit niet altijd het geval gaat zijn. 

5 stappen stromenschema van prototype naar app zonder te slalommen

Bovenstaande stappen tonen de betrokken partijen en bijbehorende acties tijdens de ontwikkeling van jouw app. Van het idee tot na de lancering.

Hoe pak je dit aan?

Je doet er goed aan door je prototype op het juiste moment met een ontwikkelaar te bespreken. Want ja, je kan je idee op een papiertje schetsen, maar we willen zo weinig mogelijk overlaten aan het toeval. Dus, heb je je marktonderzoek afgerond en sta je op het punt een designer aan te haken? Dan is het ook tijd voor een audit.

Met een audit kijken we als ontwikkelaarsbedrijf naar jouw app-idee, voordat we ermee aan de slag gaan. Hoe verder uitegewerkt jouw idee, hoe beter ons beeld ervan en hoe preciezer onze audit zal zijn. Daar heb je zelf dus ook baat bij, want dan worden de te nemen stappen, de nodige tijd en de prijs ervan ook veel duidelijker.

Het gaat om duidelijkheid

Die audit helpt iedereen in het proces om duidelijkheid te krijgen. En ja, we vragen om een uitgewerkt idee, maar dat betekent niet dat je je idee eerst in Figma moet hebben uitgewerkt. Wat we nodig hebben zijn zaken zoals de dimensies van schermen en vlakken, afstanden van elementen; exacte metingen. Zo hoeven we niet te gokken of interpreteren en blijven er enkel gezonde discussies tussen de designer en developer over.

20 Gouden Tips

Wiebe heeft ons al een mooi inzicht gegeven in de gedachtegang van een ontwikkelaar. Zo zijn er een flink aantal zaken waarmee je jouw ontwikkelaar én dus jezelf kan helpen, vooral als je er op tijd mee bent. Om je nog verder op weg te helpen vind je hieronder nog eens 20 Gouden Tips voor zaken doen met appontwikkelaars. Zo kom je altijd goed voorbereid bij jouw appontwikkelaar aan.

Checklist 20 gouden tips
Voorkom een wurgcontract!
20 gouden tips voor zakendoen met app-ontwikkelaars PDF
Maak je wel de juiste afspraken met een app-ontwikkelaar?

Met de 20 Gouden tips krijg je:

✔️ 20 zaken je moet denken bij een contract sluiten met een ontwikkelaar
✔️ Hoe je ervoor zorgt dat je idee goed wordt geprogrammeerd
✔️ Wat je moet doen om niet in de valkuilen te trappen waar anderen al in zijn getrapt
 

Toegang tot de 20 gouden tips kost normaal €7, nu toegang voor €0:

-David van AppSpecialisten

Reacties: Wat vind jij van dit artikel?

Je hebt het bovenstaande artikel snel doorgelezen. De kopjes en iconen waren daarvoor handig. Maar misschien heb je iets gemist dat er niet in stond. Of misschien heeft dit artikel je juist geholpen. Laat een reactie achter en laat weten wat je van het artikel vindt!

Klik en laat een reactie achter