Wat is app hosting en hoeveel geld ben je eraan kwijt?| kennisbank

Als je eenmaal een app hebt ontwikkeld, dan heb je onderhoud nodig om je app draaiende te houden. Een onderdeel daarvan zijn de app hosting kosten. In dit artikel kom je erachter waar deze app hosting kosten uit bestaan en aan welke bedragen je moet denken.

Bekijk de samenvatting in de video hieronder of lees het artikel rustig door:

app hostingOnderhoudskosten voor je app

Veel mensen vergeten dat je bij een app nog kosten hebt ná de ontwikkeling. Het is niet zo dat je een app in de app store hebt en daarmee de kous af is. Een app moet in leven gehouden worden! Zo moeten er nieuwe updates worden uitgevoerd zodat de app bijvoorbeeld goed werkt op alle mobiele telefoons. App hosting kosten zijn een onderdeel van terugkerende kosten. De andere terugkerende kosten vind je hier in een overzicht.

"Alles wat een gebruiker op een app doet moet communiceren met de server."

app hostingWat zijn app hosting kosten?

Jouw app staat niet op zichzelf. Hij wordt ondersteund door een computer die verbonden is met het internet, een "server", die de app van gegevens voorziet. Als je bijvoorbeeld de NU.nl app opent, dan haalt deze app de laatste nieuwsberichten op van de server van NU.nl. Die server wordt meestal meegeleverd door de app-ontwikkelaar die je app maakt. Ook goed om te weten: een hippe term voor zo'n server is "in the cloud".

Bij app hostingskosten betaal je voor de opslag, onderhoud en communicatie met de server die jouw app ondersteund. Je kunt je voorstellen dat deze server aanschafkosten heeft gehad, stroom verbruikt en ook de internetverbinding moet worden betaalt. Daarvoor betaal je een maandelijks bedrag op basis van opslagruimte en dataverkeer. Als laatste staan er vaak diensten bovenop de server, die je in staat stellen om analytics, pushberichten en content management. Hieronder kan je zien wat dat inhoudt:

Opbouw van App Hosting kosten

app hostingOpslagruimte en dataverkeer

Opslagruimte en dataverkeer zijn de basis van app hosting. Je betaald huur voor de server waarin dit plaatsvindt. De gegevens van je gebruikers worden opgeslagen op de server. Daarnaast moet een gebruiker gemakkelijk iets kunnen terughalen uit de opslagruimte, aldus het dataverkeer. De hoogte van deze kosten zijn afhankelijk van jouw app-idee. Als er gebruik gemaakt wordt van video’s dan is er veel dataverkeer want dit zijn grote bestanden. Maar staan er nieuwsberichten in je app, dan heb je relatief weinig dataverkeer want deze berichten zijn maar klein.

app hostingApp analytics

Als je een succesvolle app wilt hebben, dan moet je weten wat je gebruikers doen in je app. Wat doen ze vaak of gebruiken ze nooit? Met app analytics krijg je inzicht in het gedrag van je gebruikers. Erg waardevol en een vereiste app hosting kostenpost dus!

app hostingPush berichten

Met push berichten kan je communiceren met je gebruiker. Is er een nieuwe update van je app of wil je ze een herinnering sturen? Dan kan dat met push berichten. Je kent ze wellicht zelf wel van de apps van je telefoon. Een berichtje over een korting in een shop app of dat jij aan zet bent bij Wordfeud of een ander spel. Een handige manier om je gebruikers weer je app te laten openen.

app hostingContent Management

Voor sommige app-ideeën is het handig om zelf informatie te kunnen aanpassen of toevoegen. Als je bijvoorbeeld een agenda app hebt, dan wil je zelf evenementen aan de agenda kunnen toevoegen. Dit is ook een onderdeel van app hosting. Deze data aanpassingen kan je maken in een content management systeem(CMS). In zo’n systeem kan je ook zelf pushberichten maken en sturen naar je gebruikers.

app hosting

"Hoeveel werk heeft de server aan jouw app?"

app hostingHoe hoog zijn app hosting kosten?

Uiteraard kunnen de kosten van app hosting verschillen. Het is gaat er voornamelijk over hoe afhankelijk je app is van de server. Kan de app even zonder de server, of mag het nog geen minuutje offline zijn? En hoeveel data slaat je server op? En hoe snel moet je server zijn? Dat bepaalt de opslagruimte en dataverkeer kosten. Dat kan varieeren van het hoogst haalbare niveau, tot helemaal géén server omdat je app volledig op zichzelf werkt (bijvoorbeeld als er geen nieuwe gegevens in je app hoeven komen te staan).

Daarnaast staan er hierboven een aantal diensten die waarde toevoegen. Iedere dienst kost extra. Moet jij de content in de app kunnen beheren?

Een goede indicatie om app hosting kosten te schatten, is door te kijken naar de kosten van de app-ontwikkeling zelf. App hosting kosten zijn jaarlijks 0% tot 10% van je ontwikkelingskosten. Als je €50.000 voor je app hebt betaald/gaat betalen kan je rekenen op jaarlijkse app hosting kosten van €0 tot €5000. Let op, dit staat los van je onderhoudscontract. Daarover lees je hier meer.

app hostingOntwikkelkosten berekenen

Nu je weet wat app hosting kosten zijn, dan wil je misschien ook alvast uitrekenen wat jouw app gaat kosten. Dat kan je berekenen met de Online matching tool.

Download de matching tool hieronder en ontvang hem in je mailbox.

Ik geloof dat je app succesvol wordt, als je waarde creëert. Daarom stuur ik alleen waardevolle e-mails. Hoe? Dat lees je in de Privacy Statement.