Wat gaat het 4G netwerk betekenen voor apps?

De 4G frequenties zijn een paar jaar terug geveild en verschillende providers zijn bezig met het uitrollen van hun netwerk. KPN belooft als eerste een landelijke dekking te hebben met 4G, maar ook Vodafone, T-Mobile en Tele2 gaan voor hun klanten 4G diensten leveren. Wat gaat dit betekenen voor apps?

Always on

De uitrol van het nieuwe 4G netwerk zorgt ervoor dat mobiele dataverbindingen van smartphones, tablets en laptops, sneller en betrouwbaarder worden. Ook zorgt het dat er hogere datalimieten beschikbaar worden gesteld voor abonnementen. In feite kan er dus op meer plaatsen sneller gegevens worden binnengehaald en verstuurd. Dit zorgt voor een andere manier van het gebruik van data bij gebruikers: ze kijken minder om naar het datagebruik en zijn steeds meer ‘always on’, oftewel constant verbonden met het internet.

Streaming video

Door de hoge snelheid die het 4G netwerk aanbiedt, is het mogelijk om zonder hapering Streaming Video te presenteren. Met name door de hoge resolutie schermen op nieuwe smartphones en tablets, is een hoge snelheid belangrijk voor een scherp en vloeiend beeld. Een goed voorbeeld van een app die gebruik maakt van Streaming Video is Vinson: zij bieden een uitgebreide gebruikersinterface en een aanbod dat steeds groter wordt met behulp van 4G.

''In feite kan er dan dus op meer plaatsen sneller gegevens worden binnengehaald en verstuurd.''

Portable gaming

Het begon met een simple potje ‘snake’, maar tegenwoordig is portable gaming meer dan verkrampt een spelletje spelen op een te klein scherm. Met nieuwe snelle tablets en smartphones zijn games mooier en spectaculairder dan ooit. De functie van 4G speelt hier zeker een rol in. Door de groei van cloud gaming, hoef je geen spelcomputer of dure tablet bij je te dragen om een spel met veel special effects te spelen. Bij cloud gaming zorgt een server ervoor dat je spel vloeiend draait en is het mobiel apparaat dat je bij je draagt slechts een monitor om het spel weer te geven. Je tablet hoeft dus niet supersnel te zijn om grafisch indrukwekkende games te draaien. NVIDIA loopt voorop in deze ontwikkeling met zijn NVIDIA GRID technologie en zorgt voor een vloeiende mobiele game-ervaring.

In car-apps

Auto’s en vrachtwagens zijn steeds beter verbonden met het internet. Zo geeft Audi gebruikers de mogelijkheid om via wifi te maken met het internet. De 4G zorgt ervoor dat de wifi, maar ook systemen van de auto zelf, van toegevoegde waarde zijn. Zo heeft Mercedes SplitView: een monitor waarmee de bestuurder en bijrijder tegelijkertijd hetzelfde beeldscherm gebruiken voor navigatie en streaming video. Hiervoor komt de 4G bandbreedte goed van pas. Ook Ford timmert aan de weg: zij zorgen dat app-ontwikkelaars apps kunnen maken voor hun auto. Hierbij is een mobiele breedbandverbinding essentieel om alle gegevens van de auto te verwerken.

Ongekende mogelijkheden

Naast een aantal mogelijkheden van 4G die we nu al voor ons zien, zullen er ook andere ontwikkelingen plaatsvinden. Zo is bijvoorbeeld navigatie door middel van augmented reality (beeld van de werkelijkheid waaraan elementen worden toegevoegd) nog steeds niet doorgebroken, mede door een gebrek aan bandbreedte. Wellicht worden er een heel nieuw type apparaten ontworpen die gebruik maken van de hoge bandbreedte zoals wearables. De tijd zal het leren!

Nieuwe informatie

Dit artikel is al even geleden geschreven. Wil je nieuwe informatie over apps hebben? Zoals weten hoe je een goede app kan maken? Ik geef je 3 tips in dit artikel over app maken.