Wél je app-idee vastleggen in de VS? Dit is wat je moet weten:

Een mooie kans voor ondernemers: Je app-idee vastleggen kan wél in de Verenigde Staten! Want in Nederland je app-idee vastleggen dat kan niet, dat is wettelijk zo geregeld. Dat is anders in de Verenigde Staten: dáár kun je een app-idee vastleggen met een patent.

Lees het artikel of bekijk de video:

Interview met Expert

Tijdens mijn engelstalige interview met D'vorah Graeser (links) ontdekte ik de kans je app-idee vastleggen in de VS. Ze is een Amerikaanse patent-expert en werkt al ruim 20 jaar met patenten. Zo helpt ze startups om de meeste waarde te halen uit patenten, vanuit haar bedrijf KISSpatent. Haar ervaring en begrip van waar startups tegenaan lopen is heel waardevol en ook jij kunt ervan leren: welke kansen biedt het om je app-idee te patenteren in de VS?

De basics van een patent aanvragen voor je app

"Hoe gaat dat dan in zijn werk als je een patent wil in de VS?", vraag ik. "Dat begint met een analyse van je markt," zegt ze: "Een patent kost altijd geld en energie, dus welke markten wíl je eigenlijk benaderen?." Ze vertelt over hoe een klant wél voor een patent koos in de VS, maar geen verdere bescherming koos in andere werelddelen. "De VS is hun belangrijkste markt, dus alleen bescherming daar was voor hen voldoende. En het was natuurlijk ook een budget kwestie."

Achtergrond: je app-idee beschermen in Nederland

De wet voor app-idee beschermen werkt anders in Nederland. Hier kun je jouw logo en de naam van je app vastleggen via merkregistratie. Ook kun je laten documenteren dat je de eerste bent met je idee via een i-Depot, maar dit geeft geen bescherming op je idee. Zelfs een geheimhoudingsverklaring geeft geen zekerheiden is juridisch vrijwel altijd te omzeilen.

Belangrijk om te weten is dat je daardoor niet geheimzinnig hoeft te gaan doen met je app-idee. In de praktijk merk ik namelijk dat een app-idee "afpakken" eigenlijk niet voorkomt. De kans daarop is zó klein, dat het slimmer om juist gebruik te maken van het delen van je idee. Dat het delen van je idee iets oplevert staat namelijk vast: mensen gaan meedenken, je helpen, je in contact brengen, je motiveren, feedback geven en het worden de eerste gebruikers van je app. Kortom: waarom beschermen als je jouw idee ook kunt verspreiden? Bij het beschermen van je marktaandeel in de VS kan een patent wel helpen.

Concurrentie vóór zijn en waardevoller worden

Iedere app startup moet dus zelf bepalen welke markten ze benaderen. Dus ik vraag: "Wanneer moeten ze dan een patent aanvragen in de VS?". "Nou, als ze hun startup waardevoller willen maken en zich willen wapenen tegen concurrentie."

Ze geeft een voorbeeld van een startup die het gevecht verloor van een bedrijf met een groter marketing budget. "Een van de eerste apps waarin Amerikanen onbeperkt foto's met elkaar konden delen heet Pixite. Zij maakten in hun eerste jaar al meteen $100.000 omzet! De oprichters stopten hun normale banen en storten zich op dit succes! Alleen, ze waren vergeten om een patent aan te vragen." Aan hun succes kwam snel een einde. "Ik heb het meegemaakt. Ze waren vooral bezig met innovatie, niet het beschermen ervan. Toen een grote partij in hun markt stapte, hun app kopieerde en een gigantisch marketing budget besteede, werden ze steeds kleiner. Een patent had ze kunnen helpen om hun marktaandeel te behouden in de Amerikaanse markt."

"Niet alleen concurrentie tegenhouden, maar ook zelf groeien. In Silicon Valley is het waarderen van een nieuwe app-startup een van de lastige zaken," vertelt D'vorah. Een patent kan dat eenvoudiger maken. Ze onthult aan mij de stelregel van veel investeerders: "Gemiddeld voegt een patent $1.000.000 toe aan de waardering van een startup. Een patent in een relevante markt kan je dus helpen om investeerders te overtuigen en meer geld op te halen."

D'vorah Graeser die een training geeft over patenten

Stappenplan als je een patent wilt aanvragen voor je app

D'vorah's haar ervaring liegt er niet om (Harvard, PhD, directeur van meerdere bedrijven). Ze bruist van de energie. "So, what's next?", vraag ik. Ze lacht: "Ik zie nog een aantal dingen die beter kunnen. Zoals dure advocaten vragen nu veel voor een patent-aanvraag. En dat moet veranderen," zegt D'vorah. Ze klinkt overtuigd. Ik vind het gaaf dat iemand met zoveel ervaring niet op haar lauweren rust. "Kijk, iedere keer dat een startup nu een patent aanvraag doet en zijn app-idee wil vastleggen, gaat een advocaat een heel nieuw traject aan. Alsof je voor ieder nieuw kledingstuk naar de kleermaker gaat die het op maat voor je maakt. Dat is veel te duur. Je kunt gewoon een groot deel van het aanvraagproces van een patent automatiseren. Daar zijn we nu druk mee bezig, maar in de tussentijd laat ik startups zien hoe ze zelf of met een klein beetje ondersteuning al een patent kunnen krijgen." Dit stappenplan helpt veel bedrijven op weg.

app-idee vastleggenStap 1: Check of jouw app-idee vastleggen überhaupt mogelijk is

Start met kijken of er al een bestaand patent is voor jouw app-naam, techniek of idee. Een goede manier om dit te doen is door te brainstormen over wat je app precies doet, in Engelse termen. Wat is je doel, welke techniek is ervoor nodig? De woorden die hieruit komen kan je online opzoeken om te vinden of iemand anders al hetzelfde soort idee heeft uitgevoerd. Kijk ook in de app store als je zoekt op de woorden die je associeert met jouw idee. Lost een andere app jouw probleem al op? Bedenk hoe jij jezelf kan onderscheiden van de concurrentie.

Je kan ook meteen kijken of iemand al patent op jouw idee heeft bij USPTO (United States Patent and Trademark Office) of diens zoekmachine. Ook Google heeft een patentenzoekmachine die je kunt raadplegen.

Als blijkt dat jouw app-idee al is vast gelegd weet je dat je nu jouw idee moet aanpassen zodat het uniek wordt. Dat scheelt je een hoop tijd!

Heb je je app-idee pas net bedacht voor Nederland en nog geen design, techniek of naam? Dan hoef je je nog geen zorgen te maken dat je app-idee gestolen wordt. In Nederland mogen apps namelijk hetzelfde zijn. Omdat Tinder bestaat wil dat niet zeggen dat er nooit meer een andere dating-app gemaakt mag worden. Het gaat om hoe je de dating-app vormgeeft en uitvoert. Steek daarom tijd in het bedenken hoe je app wilt uitvoeren en vormgeven in plaats van tijd besteden aan het uitzoeken van allerlei rechten bij apps.

"Hoe complexer, hoe nadeliger bij het aanvragen van een patent in Amerika."

app-idee vastleggenStap 2: Hoe nuttig is jouw app-idee?

Wellicht ben je erachter gekomen dat er nog geen patent is op jouw app-idee in de Verenigde Staten. Misschien ben je erachter gekomen dat je je idee moet aanpassen om hem sterker en onderscheidend te zijn. Een app-idee vastleggen is nu in ieder geval nog niet de volgende stap.

Dat is namelijk de nuttigheid van jouw app-idee vaststellen. Dat je app nuttig is, is niet alleen belangrijk voor je toekomstige gebruikers en je portemonnee. Ook bij het aanvragen van een patent in Amerika wordt gekeken hoe nuttig en tastbaar het resultaat van je app is. Als je niet kan aantonen hoe waardevol en nuttig jouw app is voor gebruikers kan je patentaanvraag nog steeds afgewezen worden, ondanks je originaliteit.

Ook apps met heel veel functies en complexiteit gaan hier de fout in. Hoe complexer, hoe nadeliger bij het aanvragen van een patent in Amerika. Je moet namelijk je app in zijn geheel uitleggen bij zo’n aanvraag zodat er later niet toch iemand met je idee vandoor gaat! Daarom kan je beter een simpele en snelle uitleg hebben. Kies een hoofddoel en nut voor je app en haal er geen extra onnodige functies bij. ‘Wie het eerst komt, wie het eerst maalt,’ geldt ook bij het in Amerikaanse een app-idee vastleggen.

"Met een voorlopig patent geniet je wel meteen bescherming maar hoef je niet direct de volle mep te betalen."

Stap 3: Vraag een voorlopig patent aan

Het aanvragen van een patent zowel in de Verenigde Staten als Nederland is altijd een proces. In Amerika is dat snel nog langduriger en duurder. Maar daar heb je nog wel een andere optie; je kan een voorlopige patentaanvraag doen.

Met een voorlopig patent geniet je wel meteen bescherming maar hoef je niet direct de volle mep te betalen. Een voorlopige patentaanvraag kost zo'n $2500 tot $5000 (buiten BTW). Een volwaardig patent kost meer dan het dubbele in de VS.

Vanaf je aanvraag heb je 1 jaar om het patent in orde te maken qua inhoud en bewijs. In die tijd kan jij jouw app ontwikkelen zonder dat het idee gestolen wordt door iemand anders. Het mooiste is natuurlijk als je in deze tijd de markt opgaat en al geld kan verdienen aan je app. Zo kan je het grote bedrag voor het echte patent bij elkaar sparen.

app-idee vastleggenMeer informatie over app-idee vastleggen in Nederland?

Wil je meer weten over app-bescherming in Nederland? Dat kan met het ‘Drieluik van app-bescherming’. In deze PDF vind je welke opties je hebt met de hoogte van kosten en mate van bescherming erbij aangegeven.

Download de PDF ‘Drieluik van app-bescherming’ door hieronder je emailadres in te vullen.

-David van AppSpecialisten

fase van jouw app
markten
onderwerpen
geschreven door
David van der Loo