Wel of niet de Corona app downloaden? Bepaal het in 3 stappen

Wel of niet Corona app downloaden: dat is de vraag! Sommige mensen zeggen: 'Ja echt wel, want dan zijn we sneller uit de crisis!' Anderen zeggen: 'Nee, dan weet straks de overheid alles van me!'

Maar wat is er echt waar? We zetten het in 3 stappen voor je op een rij.

corona app downloadenStap 1: Ken de voordelen van de Corona app downloaden

Bepaal zelf wat je belangrijk vindt en laat de argumenten het zwaarst wegen die jíj persoonlijk kiest.

corona app downloadenVeiligheid; de app redt potentieel levens en voorkomt mogelijk een lockdown.

Een studie van Oxford heeft bepaald dat als 15-20% van een bevolking meedoet aan de Corona app, downloaden zin heeft. Vanaf dat punt gaat de app voldoende waarschuwingen geven. En iedere waarschuwing redt potentieel levens. Die 15-20% is door andere Europese landen ook gehaald, dus dat gaat ons ook lukken. Dat betekent dat als jij de app downloadt, jij ook potentieel levens redt. En omdat het gaat om contact met mensen die je het meest ziet, red je dus vooral levens van vrienden, collega's en je familieleden.

Verder: als je de app downloadt draag je bij aan het voorkomen of sneller opheffen van een lockdown. Je draagt bij aan een uitbraak sneller oplossen, dus dan hoef je minder lang thuis te zitten. Bovendien voorkomt dat extra schade aan de economie. Dat kun je weer merken door dat er meer kans hebt op je baan behouden, je minder belasting hoeft te betalen en dat je pensioen of aandelen hun waarde beter behouden.

Dit eerste argument zal voor veel mensen een sterk argument zijn, omdat ze hiermee de veiligheid voor zichzelf en mensen om hun heen vergroten.

corona app downloadenDe hele maatschappij kijkt mee: de app is ongekend open en transparant ontwikkeld.

Maandenlang hebben slimme ontwikkelaars volledig openbaar, zogenaamd Open Source, gewerkt aan de Corona app. Dat kun je terugvinden op GitHub, een samenwerkingsplatform voor app-ontwikkeling. Alle feedback was welkom en er was een goede, inhoudelijke discussie. Zo is er feedback gebruikt van veiligheidsexperts om de app zo veilig mogelijk te maken. Maar ook grafische vormgevers en interactiedesigners hebben bijgedragen aan een mooie, gebruiksvriendelijke app.

Deze manier van ontwikkelen is ongekend voor overheids-IT projecten. Vaak wordt er gebouwd aan grote logge systemen, met jaren uitloop en met vele miljoenen aan extra kosten. Deze app laat zien hoe het wél hoort en is in vrijwel alle opzichten het neusje van de zalm.

corona app downloadenPrivacy; Op heel veel vlakken echt goed geregeld

De app is ongekend goed ontwikkeld. Dat komt niet alleen door de open manier van ontwikkelen, maar nog door iets anders. Want zoals je waarschijnlijk weet, worden veel apps gemaakt zonder dat iemand controleert waar je gegevens heen gaan. Het is algemeen bekend dat veel apps jouw gegevens doorverkopen en bedrijven zoals Facebook en Google zijn daarvoor beboet.

De Corona app is juist anders opgebouwd: met Privacy en bescherming van jouw gegevens voorop. Deze privacy-uitgangspunten zijn vastgelegd in een manifest, dat is ondertekend door grote partijen zoals Bits of Freedom, Consumentenbond, Amnesty International Nederland, en Platform Burgerrechten en door de ontwikkelaars van de app. Opnieuw samenwerking en een project waar we trots op mogen zijn als Nederland!

corona app downloadenStap 2: Ken de nadelen van de Corona app downloaden

Er zijn ook nadelen van de Nederlandse Corona app. Download hem pas als je ze kent.

corona app downloadenDe app geeft mogelijk een vals gevoel van veiligheid

Het RIVM raadt op dit moment geen mondkapjes aan, omdat ze een 'vals gevoel van veiligheid' zouden geven. Oftewel: mensen zouden de 1,5 meter maatregelen overtreden omdat ze toch een mondkapje dragen. Het zou zo kunnen zijn dat mensen door de app mogelijk ook minder voorzichtig worden ‘omdat ze toch de app hebben’. Dit kan bijdragen aan de verslappende houding voor de Coronamaatregelen die Nederlanders aan het einde van de zomer sowieso al hebben. Er is verder nog geen studie bekend die dit effect van de app heeft onderzocht. De app zou net als een mondkapje dus averechts kunnen werken.

corona app downloadenDe impact van de app op de maatschappij is niet te overzien

Het is nog onduidelijk wat de impact is van de app op de maatschappij. Zo is het niet duidelijk vastgelegd wanneer de politiek de stekker zal trekken uit de app. Als er een vaccin is? Of houden we hem dan voor de zekerheid? En breiden we hem dan voor het gemak uit met andere functies die verder gaan?

In de tussentijd, terwijl de app gebruikt wordt, raken mensen meer en meer gewend aan een 'app van de overheid'. Qua privacy en techniek zit de app goed in elkaar. Maar wat doet het met onze kritische houding ten opzichte van overheids-surveillance?

Zoals ik eerder aangaf in een blog, moeten we kritisch blijven. Apps hebben een grote impact op ons dagelijks leven.

corona app downloadenPrivacy wordt ondermijnd door Apple en Google

De app maakt gebruik van een door Apple en Google speciaal ontwikkelde techniek, die nabijheid van anderen via bluetooth mogelijk maakt. Zonder deze techniek zou deze nabijhheid meten vrijwel onmogelijk zijn. Echter, de techniek achter de app is een 'zwarte doos'; we weten niet wat zich daarachter bevindt. Apple en Google hebben streng beloofd de gegevens die uit de Corona app komen niet te gebruiken. Ook verbiedt de wet hen dit te doen. Maar het zou niet de eerste keer zijn dat een groot tech-bedrijf uit de Verenigde Staten zijn woord breekt.

Onzin argumenten

Voordat we naar stap 3 gaan, nog even wat onzin argumenten de wereld uit helpen:

"Hoe kan de app nou weten of ik lang genoeg dichtbij iemand was voor overdracht?"
Uit testen van het ministerie blijkt dat de app nauwkeurig werkt, en 75% zekerheid geeft.

"Deze app slurpt mijn batterij leeg"
Dat klopt niet. De app gebruikt ‘Bluetooth Low Energy’, dat niet of nauwelijks impact heeft op je batterij.
Dat gebruikt per dag evenveel batterij als één keer mijn scherm in- en uitschakelen.

"Straks weet de overheid alles van me!"
Niet waar. De overheid krijgt op geen enkele manier inzicht in wie, waar en hoe de app wordt gebruikt. Daar heeft de transparante aanpak van een aantal slimme Nederlandse ontwikkelaars voor gezorgd. Die aanpak kun je terugvinden op Github. Wat nu wel nog een probleem is, is dat Apple en Google niet 100% doorzichtig zijn in wat er gebeurt met de data uit de apps.

"Wat als mensen misbruik gaan maken van de app?"
Vrijwel onmogelijk. Anderen kunnen niet zomaar een valse Corona melding maken. De app werkt zo: als er bij iemand Corona wordt vastgesteld, dan krijgt deze persoon een code van een arts. Die code wordt in de app gevalideerd. Alleen als de code klopt, worden andere mensen waarmee de persoon in contact heeft gestaan ingelicht.

corona app downloadenStap 3: Weeg de voor- en nadelen

Je hebt nu gelezen hoe het zit. Ik geloof dat ook jij je eigen keuze kan maken als je maar goed geïnformeerd bent en een bewuste keuze maakt.

Dat gezegd hebbende, wil ik je op weg helpen met hoe je de argumenten tegen elkaar afweegt:

corona app downloadenAls de veiligheid van jezelf en anderen erg belangrijk voor je is

Niemand vindt de Corona-crisis leuk. We willen er allemaal van af en vrijwel iedereen draagt zijn steentje bij. De Corona app downloaden kan daarbij helpen. Installeer hem daarom als je álles wil doen om jezelf en anderen te beschermen. De app kan namelijk al levens redden als hij één waarschuwing afgeeft. Dus ja, hij geeft ook jou extra veiligheid.

Tegelijkertijd moeten we niet denken dat we volledig veilig zijn door de app. Dus of je de app nou installeert of niet, blijf andere dingen doen zoals 1,5 meter afstand, thuis blijven bij ziekte, geen handen schudden en andere maatregelen van het RIVM. Als iedereen dit dat doet, dan zal de app sterk voordelig zijn voor onze veiligheid.

corona app downloadenAls je de impact op de maatschappij belangrijk vindt

De app is zeer goed ontwikkeld en zelfs een voorbeeld voor de toekomst van app-ontwikkeling. Ook zal op maatschappelijk niveau de app helpen om de crisis af te remmen en zelfs een volgende lockdown te voorkomen.

Maar daardoor verandert ook de samenleving. Daarom moeten we ons bewust blijven van áls we dit doen, we niet blind worden voor de effecten.

Gelukkig leven we in een democratisch land waarin we politici verantwoordelijk kunnen houden, we naar de rechtbank kunnen stappen en journalistiek ons informeert over wat er speelt. Daarom moeten we niet in slaap sukkelen, maar actief gebruik maken van de middelen die de democratie ons biedt om ons er tegen te verzetten. Dus wil je de app gebruiken, maar wil je de negatieve bijeffecten voor de maatschappij verminderen? Blijf dan bewust dat deze app de maatschappij mogelijk meer open laat staan voor surveillance.

corona app downloadenAls privacy erg belangrijk voor je is

Heel veel mensen gaan slordig om met hun privacy. Terwijl privacy een grondrecht is, net als vrijheid. Ben je daarom bewust wat je opgeeft met de app: de mogelijkheid dat Apple of Google weet met wie je in aanraking bent geweest en ziet of je Corona hebt gehad.

Tegelijkertijd moeten we ons realiseren dat deze mogelijke inbreuk op privacy veel kleiner is dan het hebben van een account bij een groot online bedrijf zoals Facebook, Apple, TikTok, Google etc. Zij zien nu al veel uitgebreider wat je online doet.

Bijvoorbeeld: Grote techbedrijven zien ook dat je Corona hebt als je online zoekt op “corona symptomen”, je locatie delen standaard aan staat (ook als je de teststraat van de GGD bezoekt) en daarna 14 dagen alleen op de thuis wifi inlogt. Sterker nog, Fitness tracker Fitbit heeft (met goede bedoelingen) aangegeven dat ze een groot deel van de Coronagevallen kan voorspellen door gebruikersdata.

Nu de 'Corona app downloaden' een discussie is geworden, zijn we ons opeens bewust geworden van onze privacy. Maar als je privacy echt belangrijk vindt, ga er dan ook op andere vlakken verstandig mee om. Als je de Corona Melder app niet installeert om privacy redenen, dan zou je ook je Facebook en Google account moeten verwijderen. Vind je dat een te grote stap maar wil je je privacy wel beschermen? Kijk dan eens in de Internetvrijheid Toolbox. Daar vind je nu al veel goede tips waardoor je je privacy verbetert.

corona app downloadenMijn mening over de Corona app downloaden

Als App Expert volg ik de discussie al een tijdje op de voet en maak ook zo mijn eigen afweging.

Op de eerste plaats zie ik dat mensen doen wat ze blijven doen: ze installeren apps als die praktisch nut hebben of als ze het gevoel hebben dat het bij hen past. Dan staan ze niet stil bij de zaken die er echt toe doen. Ik hoop dat dit artikel mensen nét iets langer laat nadenken en ook de afweging maken over maatschappij, veiligheid en privacy.

Ikzelf zie de potentie die apps hebben. Apps hebben ons leven de afgelopen 10 jaar helemaal veranderd. Ook de Corona Melder app kan ons leven veranderen, als er genoeg mensen meedoen. Dan kan er, net als bij veel andere apps, een positieve verandering plaatsvinden. Op de negatieve effecten kunnen we actie ondernemen.

Zo ga ik om met de negatieve effecten:

Net als bestaande apps verslavend, vervreemdend en juist afstand tussen mensen kunnen creëren, zijn er ook nadelen van de Corona App downloaden. En net als bij bestaande apps moeten we ons hier bewust van blijven. Dus als we onze bestaande apps sluiten en het menselijk contact opzoeken om de negatieve effecten te beperken, zo moeten we ook de negatieve effecten beperken van de Corona app downloaden. Dus download je de Corona app om zijn voordelen? Beperk dan de negatieve effecten! Houd je aan de RIVM maatregelen, gebruik je rechten in onze democratie om surveillance te voorkomen en bescherm je privacy ook op andere vlakken door bijvoorbeeld minder te delen met Facebook en Google.

Wil je de voor- en tegen-argumenten nog eens op een rij? Of wil je iemand laten zien wat de feiten zijn?

Download hieronder de Spiekbrief: Wel of Niet de Corona App Downloaden?

De Corona App Spiekbriefje

Kom erachter of je de Corona app moet downloaden.

De Corona App Spiekbriefje

Door het invullen van dit formulier worden je gegevens beschermd volgens onze Privacy Statement. Je ontvangt een mail met het aangevraagde document en daarnaast andere mails met tips voor je app, waar je je altijd voor kunt uitschrijven.