app techniekCheck 1: In-app purchases

Nee!

Soms komen klanten met ideeën die qua app techniek wel mogelijk zijn maar niet werken volgens de regels van de Appstore of Google Playstore. Zo willen sommige mensen fysieke producten verkopen als in-app purchases, dus in feite dat je gebruik maakt van het betaalsysteem van Apple en Google. In-app purchases mogen alleen verkocht worden als het om digitale producten gaat. Zoals bijvoorbeeld muntjes kopen bij Candy Crush. Als jij met jouw idee dus op deze manier fysieke producten wil verkopen, is jouw app techniek niet haalbaar.

Jazeker!

Fysieke producten verkopen als in-app purchases is dus niet mogelijk. Maar... je kunt wel een appshop laten ontwikkelen. Oftewel, een online winkel maar dan in een app in plaats van een website. Hiermee mag je zoveel fysieke producten verkopen als je wilt. Dus je moet je eigen betaalsysteem opzetten en alles dat daarbij komt kijken. Dat scheelt bovendien aan kosten: je bent geen 15% aan kosten meer kwijt aan de Apple store (of 30% boven de 1 miljoen omzet en mogelijk via de nieuwe appstore regels van 2024, nog maar slechts 12%). Alleen als je hiermee akkoord gaat is jouw app techniek haalbaar.

app techniekCheck 2: iOS beperkingen

Nee!

Sommige app-ideeën werken alleen als ze op de achtergrond blijven draaien, nadat de gebruiker de app al heeft verlaten. Dit is een duidelijk NEE als je een app voor iPhones wilt maken. Apple heeft hier heldere richtlijnen over. Als de gebruiker de app sluit mag deze nog een paar minuten draaien om alles af te sluiten, maar mag niet constant ‘aan’ blijven staan. Als je een app wilt maken die bijvoorbeeld de gebruiker constant blijft volgen via GPS, dan gaat dat niet in iOS. Apple wil geen apps in hun App Store die constant de batterij van de gebruiker gebruiken.

Jazeker!

Wil je een app techniek die haalbaar is voor jouw idee? Houd dan van tevoren rekening met de richtlijnen van Apple. Bijvoorbeeld over de eerder genoemde 15% kosten voor digitale aankopen, de visuele richtlijnen en de beperkingen dat ze alleen nuttige apps toelaten. Als je er nu al achter komt dat bepaalde functies niet mogelijk zijn bij iOS, kan je op tijd je app-idee aanpassen zodat het toch nog ontwikkeld kan worden. Ook is Apple iets strenger dan Google, je kan er dus ook voor kiezen om alleen een app voor Android te maken. Bekijk hier de richtlijnen als je voor Apple app wilt ontwikkelen.

"Als je toch bepaalde functionaliteiten wilt zoals bluetooth of een vingerscan, dan moet je nadenken welk soort telefoon jouw doelgroep gebruikt."

app techniekCheck 3: Android beperkingen

Nee!

Zowel bij iOS als bij Android zijn er beperkingen waar je met je app techniek rekening mee moet houden. Bij Android waren er enkele jaren geleden nog telefoons die geen camera hadden. Dat was rond dezelfde tijd dat Instagram begon te groeien. Een belangrijk onderdeel van Instagram is dat je een camera hebt, dus de mensen met een oudere Android telefoon konden de app niet gebruiken! Dit zorgde voor veel ontevreden gebruikers en dat moet je natuurlijk voorkomen. Als jouw idee een app is voor een grote doelgroep maar gebruik maakt van nieuwere functies, dan is het een nee voor jouw app-idee. Er bestaat namelijk veel diversiteit tussen toestellen. Zo heeft bijvoorbeeld een nieuwer of duurder model wél een dieptecamera, NFC scanner of vingerafdrukscan en een oudere niet. Dat kan problemen opleveren.

Jazeker!

Als je toch bepaalde functionaliteiten wilt als bluetooth of een vingerscan, dan moet je nadenken welk soort telefoon jouw doelgroep gebruikt. Als je voor een hoger segment gaat, zoals early adopters, dan werkt jouw idee wel. Deze early adopters hebben altijd de nieuwste telefoons en dan hoef je je dus geen zorgen te maken over de diversiteit in toestellen. Ook kan je ervoor kiezen om je app voor iOS te maken, daarbij weet je duidelijk welke functies iPhones hebben.

app techniekCheck 4: App-ontwikkelaar

Nee!

Kies niet zomaar een app-ontwikkelaar gebaseerd op budget, maar baseer je keuze op de expertise van een app-ontwikkelaar. Een goedkope ontwikkelaar die achteraf niet weet wat hij doet, kan juist een dure grap worden. Als jouw idee app techniek vereist waar hoge wiskundige kennis voor nodig is, of juist veel verstand van design, dan moet je een ontwikkelaar hebben die dáár verstand van heeft. Als je al bij een ontwikkelaar hebt aangeklopt en zij hebben deze kennis niet in huis, kunnen ze je vertellen dat de app techniek er niet is. Of je betaalt 'leergeld' bij de ontwikkelaar, omdat hij tijd moet besteden om de app techniek te leren kennen.

Jazeker!

Zoek van tevoren uit wat voor kennis een ontwikkelaar moet hebben om jouw idee uit te voeren. Kijk bijvoorbeeld in welke markt zij ervaring hebben zodat je kan inschatten of ze je kunnen helpen. Filter in onze zoekmachine op specialismen of markt en bekijk welke app-ontwikkelaars de goede app techniek in huis hebben.

app techniek

app techniekCheck 5: Juridische zaken

Nee!

Als jouw idee onderdelen heeft die te maken hebben met juridisch gecompliceerde zaken, zal je niet snel een ontwikkelaar vinden die daarvoor de app techniek kan ontwikkelen. Als je bijvoorbeeld een app wilt maken waarin mensen kunnen gokken, dan krijg je niet alleen te maken met de restricties van Google of Apple maar ook van de wet. Ook heb je te maken met privacy richtlijnen en wetgeving: je mag niet zomaar persoonsgegevens opslaan en verhandelen. Daarnaast hebben banken en de app stores regels voor hoe betalingen geregeld worden, dat kan niet binnen jouw app.

Jazeker!

Zaken die in het ‘normale’ leven al veel wettelijke rompslomp opleveren, leveren voor apps net zoveel problemen op. Er zijn wel opties om vanuit jouw app naar een andere app te gaan. Zo kan je - als je bijvoorbeeld goede afspraken met bijv. ING maakt - wel gebruik maken van bankgegevens. Dat kan echter alleen als de gebruiker jouw app verlaat en in de ‘veilige’ omgeving van de ING app komt. Als jouw idee in deze categorie valt, ga dan eerst na hoe jouw idee mensen écht kan helpen of problemen oplost. Is daar perse een koppeling met banken of andere apps nodig? Als jouw app-idee een toegevoegde waarde voor mensen oplevert dan kan dat wellicht ook zonder de juridische zaken.

app techniekCheck 6: Acties

Nee!

Sommige apps zijn technisch veel moeilijker dan je denkt. Zo lijkt de Uber app erg simpel; je kiest een rit, vult je locatie in en bestelt een taxi. Dat is inderdaad makkelijk aan de ‘frontend’, de voorkant van de app. Maar er zijn een heleboel acties aan de achterkant, bij de ‘backend’. Zo moet er in de app logica worden geprogrammeerd die checkt welke taxichauffeurs er in de buurt zijn. Daar moet een bericht naar gestuurd worden of ze beschikbaar zijn, waarna zij reageren met hun beschikbaarheid. Daarna moet de achterkant die berichten lezen om zo te concluderen welke taxi het meest geschikt is. De meest geschikte chauffeurs worden dan weer teruggekoppeld aan de gebruiker die er dan weer een kiest. Ook de keuze voor een chauffeur heeft weer veel gevolgen voor de backend. We hebben dus maar een klein gedeelte van Uber besproken maar het wordt nu al complex. Er komt dus meer bij kijken dan je op het eerste oog ziet!

Game apps hebben de meeste acties; aan de achterkant én d voorkant. Daar gaat altijd veel tijd en geld in zitten. Game apps werken juist omgekeerd als de Uber app. Bij de Uber app gebeurt veel aan de achterkant van de app. Bij game apps gebeurt er óók veel aan de voorkant. Als je een spelletje op je telefoon speelt dan zijn er allerlei opties die je kan aanklikken die uit weer andere opties bestaan. Dit kost heel veel werk om te programmeren en dit maakt games echt complex.

Jazeker!

Als je wilt kiezen voor app techniek die makkelijk opnieuw in te zetten is, kies dan niet voor een game app. Als je kijkt naar de case van de Uber app, dan zie je dat ook relatief simpele ideeën technisch moeilijk kunnen zijn. Je kan voor jouw app alvast bedenken hoeveel en vaak er acties moeten worden gedaan om jouw idee uit te voeren. Bepaal zelf of je in de eerste versie van je app wel alle functies hoeven te zitten. Misschien kun je ze in het begin beperken en zo complexiteit verlagen en kosten besparen! Uiteindelijk leg je deze acties uit aan een ontwikkelaar. Hij baseert op basis van deze acties preciezer de kosten en complexiteit van je app-idee.

"Hoe meer complexe functies, hoe eerder de app technisch moeilijk wordt."

app techniekCheck 7: Extra functies

Nee!

Hoe meer complexe functies, hoe eerder de app technisch moeilijk wordt. Dit is ten eerste slecht voor de gebruikerservaring. De gebruiker van je app wil een taak snel en makkelijk voltooien. Het wordt moeilijker als er veel functies in de app zitten, die bijvoorbeeld achter een menu verborgen worden. Daarnaast betekenen meer functies dat er meer uur ontwikkeld wordt en des te meer geld jouw app-ontwikkeling gaat kosten. Als je de kosten wil beperken, dan zijn extra functies een ‘Nee!’ voor jouw app.

Jazeker!

In principe zijn 99% van de app-ideeën haalbaar. Technisch haalbaar betekent alleen niet dat je app een succes wordt. Als jij een app met veel functies maakt levert dat weer nieuwe problemen op. Bijvoorbeeld of hij veel geld kost, snel gemaakt kan worden of je hem kan terugverdienen. Mijn tip: blijf bij de kern van je app-idee, dan is de app techniek al snel minder complex. Begin klein; breidt het aantal functies pas uit als je geld verdient aan je app. Zelfs Facebook, de app met 1000 functies, is simpel begonnen. Maak je app niet te complex voor de gebruiker, jezelf en je portemonnee.

app techniekAdvies voor app techniek

Deze 3 tips heb ik samen met Tim opgesteld om snel de technische haalbaarheid van je app te bepalen:

1. Kijk naar anderen

Een handige manier om te kijken of je app techniek haalbaar is, is door te kijken naar andere apps in de app store. Bestaan er al apps met dezelfde soort functies als de jouwe? Mooi! Dat betekent dat deze functies al door de controle van Android en iOS heen zijn gekomen. Grote kans dus dat jouw app-idee ook technisch haalbaar is.

2. Ga in gesprek met de ontwikkelaar

De belangrijkste tip die we je geven is; ‘Ga in gesprek met de ontwikkelaar.’ Het is zeker handig als je van tevoren al checkt of bepaalde functies écht niet technisch haalbaar zijn. Maar uiteindelijk weet een ontwikkelaar precies wat wel en niet kan. Zo heeft Tim (van YipYip) door zijn ervaring al snel een gevoel wat er mogelijk is met de app techniek. Daarbij weet hij ook hoe bepaalde opties tóch mogelijk zijn, via een omweg.

Het is wel handig om te weten wat je wil, dus het is slim om al een lijstje van acties en functies hebt voordat je met een ontwikkelaar gaat praten. Zoals je weet is technische haalbaarheid maar één puzzelstuk van een succesvolle app. Een goede voorbereiding, bijvoorbeeld door het Scannen hoe goed je app-idee is, is essentieel! Gebruik daarvoor gratis de onderstaande tool

3. Doe gratis de ultieme idee test!

En hoe scoor jij? Moet je nog werken aan je enthousiasme of juist aan de aansluiting van jouw idee op de markt? Na 2 minuten weet je al best veel, maar nog niet alles. Wil je een beter beeld krijgen van je app idee? Dan kan je als extraatje de App-idee Scan downloaden.

Hieronder krijg je direct toegang tot de App-idee Scan, door je e-mailadres in te vullen:

Lampje idee
Hoe goed is je app-idee?
App-idee Scan PDF
Kom erachter hoe goed je idee is!

Met de App-idee scan ontdek je:

✔️ Of je een goed idee hebt
✔️ Of je overal aan gedacht hebt
✔️ Welke stappen je kunt zetten met je app

Toegang tot de App-idee scan kost normaal €7 in de shop, nu  GRATIS toegangelijk:

-David van AppSpecialisten

Doel van jouw app
Fase van jouw app
Markten
Geschreven door
David van der Loo

Reacties: Wat vind jij van dit artikel?

Je hebt het bovenstaande artikel snel doorgelezen. De kopjes en iconen waren daarvoor handig. Maar misschien heb je iets gemist dat er niet in stond. Of misschien heeft dit artikel je juist geholpen. Laat een reactie achter en laat weten wat je van het artikel vindt!