Maurice (rechts) helpt ondernemers hun softwaredromen uit te komen bij Crebos, partner in online oplossingen. Ook klanten met een app-idee komen er geregeld langs. Daar waar zijn team vooral bestaat uit technici, houdt Maurice zich bezig met de ondernemerskant van het verhaal. Zo heeft hij inmiddels ruime ervaring opgedaan in het werken met outsourcing. En ondanks dat Maurice zelf zo'n horrorverhaal heeft meegemaakt, werkt hij nog steeds met outsourcing, maar nu met succes! Vertel, Maurice. Hoe heeft zo'n horrorverhaal ervoor gezorgd dat je met Crebos regelmatig aan outsourcing doet?

Het horrorverhaal

5 á 6 jaar geleden begon ik met mijn droom om een app te bouwen. Dat was natuurlijk een dure droom; daar kon je net zo goed een hele mooie auto of zelfs een huis van kopen.

En juist die hoge kosten dreven mij richting het buitenland. Ik kwam erachter dat ontwikkelingskosten daar een stuk goedkoper waren. Soms scheelde het zelfs meer dan de helft van wat je in Nederland kwijt was! Zo kwam ik dus bij een Indiaas bedrijf terecht.

Maar zoals ik eigenlijk kon verwachten, was de werkelijkheid anders. Goedkoop bleek duurkoop. Jarenlang was ik bezig met dit project. Er was weinig begeleiding via het bedrijf en toch bleef ik er maar geld in pompen. Want tja, als je dan stopt ben je al dat geld kwijt. En je app is er toch al bijna. Althans volgens de ontwikkelaar. Dus je gaat er maar mee door.

Op de grote dag van de lancering valt dan uiteindelijke alle stress van je schouders. Alles was de moeite waard. Al snel hadden we zelfs 1000 gebruikers op de app. Supertof!

En toen stopte de app er gewoon mee. Alle gebruikers waren boos, zoals te verwachten. De stress kwam twee keer zo hard terug. Voor elk foutje dat we er vervolgens uit haalden, kwamen er twintig nieuwe voor terug.

Zo was mijn eerste app een stressvolle, vervelende en achteraf dure ervaring. Dat wens je natuurlijk niemand toe.

Je wenst niemand zo'n horrorverhaal toe. En toch gebeurt het nog steeds regelmatig.

Wat moet je dan wel doen in app-ontwikkeling?

Als ondernemer bezit je over een bepaalde creativiteit, ben je gedreven in marketing of sales. Je bent de drijvende kracht achter je onderneming. In dit geval dan je app.

Toch houdt de techniek een groot deel van de ondernemers tegen. Logisch, het is echt een vak apart. Je weet er vaak niet voldoende van om gelijk een app te gaan maken. Daar helpt Crebos je bij; eerst in advies en later in het bouwen.

Zo bouwen we samen met jou aan een app die futureproof is. Stel, je maakt eerst een app om mee te gaan testen, een prototype. Als die succesvol is, wil je waarschijnlijk snel doorschakelen naar een meer volwassen ontwerp. Maar als je prototype niet op de juiste manier is gebouwd, loop je tegen problemen aan. Zowel in de bouw van je app als de gebruikservaring van je gebruikers. Daarom zorgen we ervoor dat je app er altijd klaar voor is om naar het volgende stadium te gaan.

Vanwege onze ervaring met outsourcing, initieel met het horrorverhaal maar later met succesverhalen, kunnen we altijd met je kijken naar wat voor jouw app of software de beste optie is als het aankomt op ontwikkeling.

Hoe pak je outsourcing nu aan?

Als je met een app-idee bij ons aanklopt, gaan we eerst door alle aspecten heen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van jouw app. In principe wat ook in 'Maak een app als een baas', het boek van David, te vinden is. Zo kijken we naar hoe jij je app in de toekomst ziet. Of je überhaupt een app moet maken of eerder iets zoals een webapp. Uiteindelijk gaan we samen richting een MVP.

We hebben het dan over een Minimum Viable Product, het eerste product dat je op de markt gaat brengen. We beginnen dus niet met een app die je tienduizenden euro's gaat kosten, maar een kleinere variant van jouw app-idee. Met de minimaal benodigde functionaliteiten. We gaan testen om te zien of je app-idee werkt.

Uit de testresultaten lezen we bijvoorbeeld welke functies veel gebruikt worden en welke niet. En welke er nog missen. Met een gedeelte van je budget heb je dus inzichtelijk in welke richting jouw app moet gaan om succesvol te worden, zodat je nog budget overhoudt om mee bij te schaven. De vervolgfases nemen we dan ook weer met je door.

Al deze stappen zijn mogelijk via outsourcing. Deze stappen begeleiden wij, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan, zoals ik dat ooit heb ervaren.

Is outsourcing echt goedkoper dan ontwikkelen in Nederland?

Het is belangrijk om te weten dat outsourcing in verschillende plekken en klassen kan plaatsvinden. In Aziatische landen als India zijn de kosten vrij laag; een pluspunt. Wel moet je goed zoeken naar getalenteerde en ervaren ontwikkelaars. De prijs gaat daarmee ook iets omhoog. Daarnaast heb je te maken met het grootste obstakel: het cultuurverschil. Wie daar geen rekening mee houdt, stuit al snel op problemen.

Wat dichter bij huis heb je Oostbloklanden als Oekraïne. Ook daar kun je goedkoper je app laten ontwikkelen. Voor ongeveer 70-80% van de prijs hier in Nederland. Zelf werken we enkel met partijen uit deze regio als we een type ontwikkelaar niet in Nederland of België kunnen vinden. Wat betreft de prijs heeft namelijk niet zoveel zin om alles in het Oostblok te laten ontwikkelen. Je initiële besparing ben je al gauw kwijt aan de inefficiënte werkwijze en communicatie.

Door onze ervaring met outsourcen hebben we inmiddels grip gekregen op het werken met ontwikkelaars uit Indonesië en India. Afhankelijk van het type ontwikkelaar werken we met verschillende prijzen, maar gemiddeld maken we in Azië qua ontwikkelingskosten van zo'n € 50,— per uur. Voor een Nederlandse ontwikkelaar betaal je ter vergelijking al gauw meer dan € 80,— per uur.

Daarnaast hebben veel softwareontwikkelaars in Nederland het vrij druk en duurt het een tijdje voor je aan de beurt bent. Met outsourcing ben je veel sneller aan de beurt en tellen we een gemiddelde voorbereidingstijd van c.a. 2 weken.

Wat is nou een voorbeeld van een outsourcing succescasus?

Een app waar we op dit moment aan werken is MentorCalls. Deze app slaat een brug tussen mentoren en mentees. De app faciliteert mentoren om een paar minuten van hun dag vrij te maken voor een gesprek met hun mentees. Tijdens zo'n call heb je de mogelijkheid notities te maken en zie je ook het gezicht van beide deelnemers. De verdiensten kun je ook deels of zelfs geheel doneren aan een goed doel.

Deze app maken we voor een opdrachtgever, maar we werken ook als shareholders. Zo zijn er soms wat meer ervaren ondernemers met een app-idee dat ons zó interesseert dat we als durfkapitalisten instappen. Daarvoor is dus die ervaring wel erg belangrijk, aangezien je dan wel een bepaald risico aangaat.

Dit soort projecten doen we dus ook met outsourcing. Uit onze ervaringen met deze projecten geef ik je de volgende tips mee:

  • Als je lang in de wacht staat bij Nederlandse software- of appontwikkelaars, kan het de moeite waard zijn om jouw appontwikkeling te outsourcen. De talentenpoel in het buitenland is enorm vergeleken met die in Nederland, dus kun je vaak sneller terecht.
  • Let altijd op het prijskaartje. Natuurlijk is ontwikkelen in Nederland duur, maar daar krijg je ook een bepaalde kwaliteit voor terug. Zowel in de app zelf als de service. In het buitenland moet je echt opletten dat je niet in een 'drijfzanddeal' trapt. Bedrijven die je een app voor € 3.000— beloven, zijn ongeloofwaardig. Het is namelijk onmogelijk om voor zo'n bedrag een fatsoenlijke app te ontwikkelen. Zodra je hebt betaald zal je al snel merken dat de ontwikkeling niet vergaat zoals beloofd, en wordt je gevraagd meer geld in de app te stoppen. Dat blijft doorgaan en het wordt steeds lastiger om nog te stoppen. Zonde! Zo ben je mogelijk nog meer geld kwijt dan in Nederland, en dat voor een app die misschien niet eens werkt.
  • Onderzoek altijd het trackrecord van de ontwikkelaar voor je met ze in zee gaat. Dat geldt eigenlijk voor elke ontwikkelaar, maar dubbel voor in het buitenland; daar is de kans op een horrorverhaal een stuk groter. Bekijk eerder gemaakte apps, lees wat hun klanten over ze te zeggen hebben. Sterker nog, ga met die klanten in contact en vraag ze direct over hun ervaring met de ontwikkelaar. Zo kom je te weten of de verhalen van de ontwikkelaar ook echt waar zijn.
  • Doe zaken met een Nederlandse adviseur met ervaring in het outsourcen van software- of appontwikkeling. Die helpt je goed op weg in het vinden van de juiste ontwikkelaar. Zo kun je alsnog een nette prijs regelen, terwijl je het gevaar van een horrorverhaal ontwijkt.

20 gouden tips

Dankjewel Marcel! Hopelijk helpt dit om nieuwe horrorverhalen te voorkomen. Mocht je nu zelf met een app-idee rondlopen en ben je op zoek naar een ontwikkelaar of adviseur? Daar helpen we je natuurlijk graag bij. Om te beginnen heb ik voor jou een PDF klaarstaan met 20 gouden tips voor zakendoen met ontwikkelaars. Zo weet je waar je aan toe bent dankzij deze checklist met insider knowledge over appontwikkelaars.

Checklist 20 gouden tips
Voorkom een wurgcontract!
20 gouden tips voor zakendoen met app-ontwikkelaars PDF
Maak je wel de juiste afspraken met een app-ontwikkelaar?

Met de 20 Gouden tips krijg je:

✔️ 20 zaken je moet denken bij een contract sluiten met een ontwikkelaar
✔️ Hoe je ervoor zorgt dat je idee goed wordt geprogrammeerd
✔️ Wat je moet doen om niet in de valkuilen te trappen waar anderen al in zijn getrapt
 

Toegang tot de 20 gouden tips kost normaal €7, nu toegang voor €0:

-David van AppSpecialisten

Fase van jouw app
Markten
Geschreven door
David van der Loo

Reacties: Wat vind jij van dit artikel?

Je hebt het bovenstaande artikel snel doorgelezen. De kopjes en iconen waren daarvoor handig. Maar misschien heb je iets gemist dat er niet in stond. Of misschien heeft dit artikel je juist geholpen. Laat een reactie achter en laat weten wat je van het artikel vindt!

Klik en laat een reactie achter