Dit soort mensen downloaden nu de Corona Melder app

Er zijn 3 type mensen die de Corona Melder app van de overheid juist wél of juist niet downloaden. Ik gebruik mijn expertise van apps om te laten zien in welke groepen Nederlanders nu te verdelen zijn. In welke groep val jij? A, B of C ?

 

Corona Melder appPersoon A - Terecht kritisch over de Corona Melder app

~ 10% van de bevolking: weigert de app

“Met deze app weet de overheid straks alles van me!”

“Deze app neemt me mijn privacy af!”

“Hier gaan mensen echt wel misbruik van maken. Mij niet gezien!”

Van de ene kant grappig dat er een groep is die online heel actief is tégen de Corona Melder app, terwijl het vaak dezelfde groep is die ook heel actief is op Facebook, Whatsapp of Google. En die bedrijven staan nou niet echt bekend als privacy-vriendelijk.

Van de andere kant niet zo vreemd.... 

Dat zit zo: een paar jaar geleden was privacy nog niet zo'n belangrijk onderwerp. Maar het gebruiken van Facebook, Whatsapp of Google was toen wél heel normaal. Inmiddels kunnen we niet meer terug: we zijn verslaafd gemaakt. Dus worden we maar kritisch op nieuwe initiatieven, hoe goed en privacy-vriendelijk deze ook zijn.

Het uitgangspunt van mensen in groep A om kritisch te zijn is goed. We moeten hen alleen laten zien hoe ze hun kritiek effectief inzetten. Wil je weten hoe? Lees dan door...

Corona Melder App

Corona Melder appPersoon B - Twijfelend

~ 70% van de bevolking: weet nog niet of ze de app gaan installeren

Ik weet als app-expert waarom mensen apps downloaden. Dat heb ik geleerd uit het bestuderen van honderden apps, tientallen interviews met succesvolle app ondernemers en onderzoek met de Universiteit van Tilburg. En dat kun je gewoon toepassen om te zien waarom mensen nu nog twijfelen om de app te downloaden.

Het geheim is: mensen downloaden een app om 2 redenen: Nut (wat de app doet voor de gebruiker) en Emotie (het gevoel dat de app oproept).

Maar als je kijkt naar de berichtgeving over de Corona Melder app, dan gaat het bar weinig om het Nut, oftewel wat iedere gebruiker eraan heeft. Het gaat om wat de hele samenleving eraan heeft.

De Emotie rondom de app is wantrouwen. Vooral als je alleen de koppen leest in de media; dan gaat het alleen maar over wat er fout is met de app. Steeds opnieuw komt privacy van de app negatief in het nieuws. En zelf het kleinste, reeds verholpen of niet-relevante scheurtje in privacy zorgt ervoor dat mensen de app steeds meer wantrouwen.

Oftewel: terwijl mensen normaal gesproken een app kiezen omdat hij nuttig is en ze er een goed gevoel bij krijgen, is het nu onduidelijk wat je eraan hebt en voelen mensen vooral de inbreuk op hun privacy.

Ik snap dat je dan de app niet downloadt!

"Misschien is dit wel de meest nuttige app ooit, want deze app redt levens."

De oplossing is om verder te lezen dan de krantenkoppen en jezelf te informeren. En dat is wat Persoon C doet. Die weet namelijk 3 dingen.

Corona Melder appPersoon C - Weet hoe het zit

15% van de bevolking (bijna 3 miljoen mensen): heeft de Corona Melder app al geïnstalleerd

Persoon C weet 3 dingen die persoon A en B niet weten:

1. De emotie van wantrouwen rondom de app is onterecht. Veel journalisten doen álles voor die ene klik op hun artikel. Ze verwoorden de koppen boven hun artikelen zó, dat het lijkt dat de schandalen elkaar opvolgen. Maar als je alleen de clickbait koppen van de media leest, dan mis je wat er ín het artikel staat. En als je je erin verdiept, blijken de zogenaamde lekken vaak een storm in een glas water. Óf er is niets aan de hand óf het is al lang opgelost. Persoon C hoort bij 15% van de bevolking die zich goed informeert en weet wat er écht speelt.

2. Deze groep weet ook: de Corona Melder is misschien wel de meest privacy-vriendelijke app ooit. Tijdens de openbare ontwikkeling van de app hebben van alle kanten experts meegekeken. Op deze manier is er een app gebouwd die een voorbeeld is voor alle andere apps. Zo slim, open en veilig is nog nooit een app gebouwd! Wil je precies weten hóe? Lees dan mijn interview met een van de ontwikkelaars achter de CoronaMelder.

3. En het allerbelangrijkste: de Corona app is écht nuttig. Misschien is dit wel de meest nuttige app ooit, want deze app redt levens. Dat is gewoon aangetoond in diverse onderzoeken. Op het moment dat je Corona hebt, kun je vrijwillig en anoniem een signaal geven aan de mensen in je omgeving. Zij kunnen zich dan testen en maatregelen nemen. Zo bescherm je dus vooral de mensen die dichtbij je staan: je vrienden, familie, en geliefden. De levens redden van je meest dierbare personen, veel nuttiger kan een app niet worden, toch?

Wil je jezelf net als Persoon C informeren? Lees dan het artikel waarin je in 3 stappen de voor- en nadelen leert kennen

Meteen de Corona Melder applicatie downloaden? Download hem voor iPhone of Android

Of wil je alle voordelen meteen op een rij? Download dan hieronder het Corona App Spiekbriefje:

De Corona App Spiekbriefje

Kom erachter of je de Corona app moet downloaden.

De Corona App Spiekbriefje

 

Door het invullen van dit formulier worden je gegevens beschermd volgens onze Privacy Statement. Je ontvangt een mail met het aangevraagde document en daarnaast andere mails met tips voor je app, waar je je altijd voor kunt uitschrijven.

Ik wens je een succesvolle app toe.

 

En weet je in welke groep je valt? A, B of C ? Laat het me weten in de reacties hieronder.

-David van AppSpecialisten

Ingediend door Jolanda Pikkaart op

Ik ga voor c. Hij staat er al sinds de start op.

Hoi Jolanda,

Dank voor je reactie, goed dat je een c persoon bent!

-David

fase van jouw app
geschreven door
David van der Loo