Hoe Google het web en apps samenvoegt

Afgelopen week kondigde Google bijzonder nieuws aan: Apps gaan dezelfde ontwikkeling door als video's en muziek - Google heeft namelijk een technologie ontworpen waarmee je apps kunt streamen! Dit is wat mij betreft echt een revolutie en heeft niet alleen gevolgen voor app ontwikkelaars, maar ook voor het hele mobiele internet. Ik vertel je in dit artikel alle ins en outs over deze doorbraak.

appsProbleem van opslagruimte is verleden tijd

Je kunt het zo gek niet verzinnen, of er bestaat wel een app voor. Super handig natuurlijk, maar de opslagruimte van je telefoon raakt op een gegeven moment ook vol. Een groot probleem voor app-ontwikkelaars, die hun app zo klein mogelijk moeten houden. De opslagruimte van smartphones is namelijk beperkt. Daarnaast hebben mensen vaak geen zin om een app voor eenmalig gebruik te downloaden. Met deze nieuwe dienst van Google zullen deze problemen verleden tijd zijn. Apps kunnen groter worden in formaat en zullen eenmalig gebruikt kunnen worden; het maakt apps veel toegankelijker.

appsMet één klik te openen

Momenteel is het zo dat de app eerst gedownload moet worden vóórdat je er gebruik van kan maken. Het installeren van een app kost veel tijd en is omslachtig. Door apps te streamen zijn deze als het ware al gedownload en meteen klaar voor gebruik. Net als een website, zullen apps met deze streaming dienst dus direct geopend kunnen worden in een browser met maar één klik. Dat scheelt je een hoop tijd!

appsHoe werkt het precies?

Je zoekt bijvoorbeeld naar een hotel via Google en vindt vervolgens een boeking-mogelijkheid via de app van Booking.com. Vervolgens krijg je de functionaliteit die hoort bij de boekingsapp, terwijl je in de browser-app blijft. Het app-streamen werkt trouwens tot nu toe alleen als je een wifi verbinding hebt, vanwege de hoeveelheid data die gebruikt wordt.

''Net als een website, zullen apps met deze streaming dienst zonder installatie toegankelijk zijn''

appsDe voordelen voor een apps gebruiker

Doordat apps veel toegankelijker worden, leer je als gebruiker nieuwe apps kennen. Daarnaast kom je eerder informatie tegen, die je anders nooit gevonden had. Tot slot wordt de drempel lager om een app te gebruiken, aangezien je deze niet meer hoeft te downloaden.

appsDe voordelen voor jouw app

Er zijn natuurlijk niet alleen voordelen voor de gebruiker, maar ook jouw app zal erop vooruit gaan! Google is het belangrijkste portaal voor toegang tot het internet. Wanneer apps makkelijker te vinden zijn via Google, zullen ze dus logischerwijs ook meer gebruikt worden en als app eigenaar profiteer je daar van. Bovendien zul je geen app meer hoeven te ontwerpen die voor twee besturingssysteems bruikbaar is: Android en Apple. Dit is bij streamen in veel gevallen niet meer nodig. Kortom: apps worden zo nóg waardevoller en de scheidingslijn tussen website en apps zal langzamerhand verdwijnen; goed voor de consument én voor de leverancier.

Test-versie

Voordat je uit je stoel springt om een app op deze manier te gebruiken, heb nog héél even geduld. Momenteel is Google bezig met een test-versie, dat alleen werkt in de Google-search app bij smartphones met Android. We kunnen het echter wel verwachten dat Google deze functionaliteit stap-voor-stap gaat invoeren.