Hoe WhatsApp Business geld verdient| kennisbank

Begin 2018 zag het zijn levenslicht: WhatsApp Business! De zakelijke app verscheen eerst in in Indonesië, Italië, Mexico, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De app sloeg meteen in als een bom. Sinds de zomer downloaden ook bedrijven in Nederland de WhatApp Business. Weet jij al wat WhatsApp Business precies doet?

In dit artikel leg ik uit hoe je WhatsApp Business tactisch inzet als verdienmodel. Daarnaast vertel ik je ook wat jij hiervan kan leren voor jouw app.

Onderaan het artikel vind je ook een overzicht van 14 verdienmodellen en hoeveel geld ze opleveren!

Lees het artikel of bekijk de samenvatting in de video:

icoon boekenEen klein stukje WhatsApp geschiedenis

Laten we bij het begin beginnen. Met WhatsApp chatten wij elke dag behoorlijk wat af. Deze gratis chatservice zorgt er sinds 2009 voor dat sms’en uit is. Brian Acton en Jan Koum lanceerden toen deze onmisbare app. Meer dan 1,5 miljard mensen maakt dagelijks gebruik van het gratis versturen van gratis berichten. "Even een appje sturen" of "We appen nog wel", zijn zinnen die je vast weleens zegt. Dat deze app onmisbaar is voor ons allemaal zag Facebook in 2014 ook. Daarom kocht Facebook WhatsApp voor 19 miljard dollar. Als Facebook er zo’n smak geld voor neerlegt, dan moet er toch ook geld verdiend worden? Wat is nu precies het verdienmodel van WhatsApp?

In de begintijd van WhatsApp moesten veel gebruikers €1 per jaar betalen om WhatsApp te gebruiken (Ik ben daar toevallig altijd aan ontkomen). WhatsApp maakte dus gebruik van een abonnement verdienmodel. €1 klinkt natuurlijk niet als veel geld, maar in de tijd van dit verdienmodel gebruikte al 700 miljoen gebruikers de app. Als je daar dus 700 miljoen x €1 = €700 miljoen per jaar mee verdiend, doe je natuurlijk goede zaken!

De oprichters verdienden op een gegeven moment genoeg geld om dit verdienmodel overbodig te maken. Om Whatsapp nog toegankelijker te maken, werd WhatsApp in 2016 dan ook gratis voor iedereen. Daarna zocht Facebook naar een nieuw verdienmodel. Wat denk je? Inderdaad, WhatsApp business was geboren!

"Geen gedoe meer met privé berichten en klanten door elkaar op je telefoon."

WhatsApp symboolWat is WhatsApp Business?

Volgens het bedrijf zelf is WhatsApp Business speciaal ontwikkelt voor eigenaren van kleine bedrijven. Overal te wereld gebruikten kleine bedrijven WhatsApp al voor het communiceren met klanten. Om daarop slim in te spelen lanceerden de makers WhatsApp Business.

Kleine bedrijven gebruiken de gratis Android app om een betere klantenservice te verlenen aan hun klanten. Geen gedoe meer met berichten op je privé telefoon en klanten tussen je persoonlijke contacten. Daarnaast biedt WhatsApp Business standaardantwoorden voor veelgestelde vragen. En zoeken klanten contact buiten werktijd? Dan verstuurt de app een automatisch bericht.

dollarteken symboolHoe verdient WhatsApp Business geld aan bedrijven?

Nu hoor ik je al denken: ‘Als het weer een gratis app is, hoe kan WhatsApp dan geld verdienen?’. Het klopt dat WhatsApp Business gratis is voor KLEINE bedrijven.. Maar GROTE bedrijven moeten wel voor de app betalen.

Grotere bedrijven verminderen met WhatsApp Business kosten voor hun klantenservice. Voor deze kostenbesparing willen ze betalen. Maar hét belangrijkste voordeel van WhatsApp Business voor bedrijven? Zij krijgen statistieken van hun klanten. Zo zien bedrijven meteen welke berichten populair zijn, veel worden gelezen en welke op veel reacties kunnen rekenen. Hierdoor beoordelen ze welke communicatie wél en niét werkt. In de toekomst komen er hoogstwaarschijnlijk nog meer statistieken bij.

Facebook zelf geeft niet vrij uit welk van zijn bedrijven de jaarlijkse omzet komt (Facebook, Instagram of WhatsApp etc). Zelf zeggen zij dus niks over hoeveel het verdienmodel hun gaat opleveren. Amerikaans zakenblad Forbes doet toch een duit in het zakje: Zij schatten dat de totale omzet in 2020 voor Whatsapp Business $5 miljard bedraagt met een gemiddelde omzet van $4 per gebruiker. Geen slechte business dus die Whatsapp Business.

"Door op bestaand gedrag uit hun markt in te spelen heeft WhatsApp een eigen verdienmodel gecreeërd."

icoon lampjeWat leer je van WhatsApp Business?

WhatsApp onderzocht zijn eigen markt.  Daaruit bleek dat meer dan 80% van de kleine bedrijven in India en Brazilië zeggen dat WhatsApp bijdraagt aan de groei van hun bedrijf (Bron: Morning Consult-onderzoek). Door hierop in te spelen creëerden ze een eigen verdienmodel. Slim!

Ze helpen niet alleen kleine bedrijven maar ook hun eigen gebruikers door het helpen bij het contact met hun favoriete bedrijven! Daarnaast ontlast WhatsApp zijn 1,3 miljard gebruikers door niet hen, maar juist de grote bedrijven te laten betalen. Ook zorgt dit verdienmodel ervoor dat het niet nodig is om advertenties in te zetten, wat natuurlijk ook erg fijn is. Ik zou het namelijk wel vervelend vinden als ik steeds reclames zou zien als ik een appje verstuur, jij niet?

De grootste les die je leert van WhatsApp Business: speel op de trends en grote spelers van je markt in! Zijn er ook grote bedrijven of instanties die baat bij jouw app kunnen hebben? Een slimme app ondernemer maakt hier gebruik van en ontlast zijn eigen gebruikers van kosten!

icoon rennend persoonSta niet stil maar blijf innoveren

Een andere les die wij leren van WhatsApp : Blijf altijd innoveren! Zo kwam pas het nieuws naar buiten dat Facebook gaat investeren in het makkelijker maken om aankopen te doen via Whatsapp. Ook biedt Facebook in de toekomst hostingdiensten aan aan bedrijven. Hiermee krijgen bedrijven meer beheermogelijkheden, ontvangen ze een seintje als de voorraden leeg zijn en beantwoorden ze nog sneller klantenvragen. Ook Whatsapp Business krijgt een upgrade. Al wil Facebook nog niet precies zeggen hoe en wat. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

icoon geldzakHoeveel levert een app-verdienmodel op?

Weet je al hoe jij geld gaat verdienen met jouw app? Hopelijk zorgde het verhaal van WhatsApp voor inspiratie voor een richting met jouw app.

Wil je op de hoogte blijven van andere verdienmoddelen voor apps? Download dan hieronder 'Het Verdienmodel Sjabloon'. In dit sjabloon vind je 14 verschillende verdienmodellen én wat ze opleveren per gebruiker. 

geld verdienen met apps

Ik geloof dat als je waarde creëert, je app succesvol wordt. Daarom stuur ik alleen waardevolle e-mails. Hoe? Dat lees je in de Privacy Statement.

 

Ik wens je een succesvolle app toe,

Katja & David

Gebruikte bronnen: Investopedia, 2017, Tweakers, 2017, Forbes 2018, Tweakers 2020

markten
geschreven door
David van der Loo en Katja Nagelkerke