Hoe WhatsApp Business geld verdient| kennisbank

Begin 2018 was het zover, WhatsApp Business werd gelanceerd in Indonesië, Italië, Mexico, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Weet jij al wat WhatsApp Business precies doet?

In dit artikel leg ik uit hoe WhatsApp Business tactisch wordt ingezet als verdienmodel. Daarnaast vertel ik je ook wat jij hiervan kan leren voor jouw app.

Onderaan het artikel vind je ook een overzicht van 14 verdienmodellen en hoeveel geld ze opleveren!

Lees het artikel of bekijk de samenvatting in de video:

Whatsapp BusinessEen klein stukje WhatsApp geschiedenis

Laten we bij het begin beginnen. WhatsApp is een gratis chatservice die sinds 2009 sms heeft vervangen. Deze app is opgericht door Brian Acton en Jan Koum. Als snel werd de app een groot succes. Meer dan 1,3 miljard mensen maken dagelijks gebruik van het gratis versturen van gratis berichten. Whatsapp is zelfs zón icoon geworden dan mensen het "appjes versturen" noemen. En jij bent daar waarschijnlijk geen uitzondering op! Dit zag Facebook ook in 2014 en kocht WhatsApp op voor 19 miljard dollar. Als Facebook daar zoveel geld voor neerlegt, dan moet er toch ook geld verdiend worden? Wat is nu precies het verdienmodel van WhatsApp?

In de begintijd van WhatsApp moesten veel gebruikers €1 per jaar betalen om WhatsApp te gebruiken (Ik ben daar toevallig altijd aan ontkomen). WhatsApp maakte dus gebruik van een abonnement verdienmodel. €1 klinkt natuurlijk niet als veel geld, maar in de tijd van dit verdienmodel had de app 700 miljoen gebruikers. Als je daar dus 700 miljoen x €1 = €700 miljoen per jaar mee verdiend, zijn dat natuurlijk goede zaken!

De oprichters hadden op een gegeven moment genoeg geld verdiend en financiering gekregen om dit verdienmodel overbodig te maken. Om Whatsapp nog toegankelijker te maken werd WhatsApp in 2016 dan ook gratis voor iedereen. Daarna moest gezocht worden naar een nieuwe manier om geld te verdienen. En nu is duidelijk welke dat is geworden: WhatsApp Business!

"Geen gedoe meer met privé berichten en klanten door elkaar op je telefoon."

WhatsApp BusinessWat is WhatsApp Business?

Volgens het bedrijf zelf is WhatsApp Business speciaal ontwikkelt voor eigenaren van kleine bedrijven. Overal te wereld werd WhatsApp al gebruikt voor het communiceren van klanten met kleine bedrijven. Om daarop in te spelen is WhatsApp Business in het leven geroepen.

Het is een gratis Android app die kleine bedrijven gebruiken om een betere klantenservice te verlenen aan hun klanten. Geen gedoe meer met berichten op hun privé telefoon en klanten tussen je persoonlijke contacten. Daarnaast bied WhatsApp Business standaardantwoorden voor veelgestelde vragen. En er wordt een automatisch bericht verzonden als klanten contact zoeken buiten werktijden.

WhatsApp BusinessHoe WhatsApp Business geld verdient aan bedrijven

Nu hoor ik je al denken: ‘Als het weer een gratis app is, hoe kan WhatsApp dan geld verdienen?’. Het klopt dat WhatsApp Business gratis is voor KLEINE bedrijven.. Maar GROTE bedrijven moeten wel voor de app betalen.

Grotere bedrijven verminderen met WhatsApp Business kosten voor hun klantenservice. Voor deze kostenbesparing zijn ze bereid te betalen. Maar hét belangrijkste voordeel voor bedrijven is dat zij statistieken krijgen van hun klantenBedrijven checken welke berichten gelezen worden en waarop gereageerd wordt. Hierdoor beoordelen ze welke communicatie wél en niét werkt. In de toekomst komen er hoogstwaarschijnlijk nog meer statistieken bij.

Facebook zelf geeft niet vrij uit welk van zijn bedrijven de jaarlijkse omzet komt (Facebook, Instagram of WhatsApp etc). Zelf zeggen zij dus niks over hoeveel het verdienmodel hun gaat opleveren. Amerikaans zakenblad Forbes heeft wel een schatting gegeven. Zij schatten dat de totale omzet in 2020 voor Whatsapp Business $5 miljard zal zijn met een gemiddelde omzet van $4 per gebruiker.

"Door op bestaand gedrag uit hun markt in te spelen heeft WhatsApp een eigen verdienmodel gecreeërd."

WhatsApp BusinessWat kan je van WhatsApp Business leren?

WhatsApp heeft onderzoek naar zijn eigen markt gedaan. Daaruit bleek dat meer dan 80% van de kleine bedrijven in India en Brazilië zeggen dat WhatsApp bijdraagt aan de groei van hun bedrijf (Bron: Morning Consult-onderzoek). Door hierop in te spelen hebben ze een eigen verdienmodel gecreeërd. Dat is natuurlijk erg slim.

Ze helpen niet alleen kleine bedrijven maar ook hun eigen gebruikers door het helpen bij het contact met hun favoriete bedrijven! Daarnaast ontlast WhatsApp zijn 1,3 miljard gebruikers door niet hen, maar juist de grote bedrijven te laten betalen. Ook zorgt dit verdienmodel ervoor dat het niet nodig is om advertenties in te zetten, wat natuurlijk ook erg fijn is. Ik zou het namelijk wel vervelend vinden als ik steeds reclames zou zien als ik een appje verstuur, jij niet?

De grootste les die je dus kan leren van WhatsApp Business: speel op de trends en grote spelers van je markt in! Zijn er ook grote bedrijven of instanties die baat bij jouw app kunnen hebben? Een slimme app ondernemer maakt hier gebruik van en ontlast zijn eigen gebruikers van kosten!

WhatsApp BusinessHoeveel levert een app-verdienmodel op?

Weet je al hoe jij geld gaat verdienen met jouw app? Hopelijk heeft het verhaal van WhatsApp al voor inspiratie gezorgd voor een richting met jouw app.

Als je wilt weten welke verdienmodellen er nog meer zijn voor apps, download dan hieronder 'Het Verdienmodel Sjabloon'. In dit sjabloon vind je 14 verschillende verdienmodellen én wat ze opleveren per gebruiker. 

geld verdienen met apps

Ik geloof dat als je waarde creëert, je app succesvol wordt. Daarom stuur ik alleen waardevolle e-mails. Hoe? Dat lees je in de Privacy Statement.

 

Ik wens je een succesvolle app toe,

Katja & David

Gebruikte bronnen: Investopedia, 2017, Tweakers, 2017, Forbes 2018, 

markten
geschreven door
David van der Loo en Katja Nagelkerke