Scholieren apps: zo krijg je jongeren enthousiast over onderwijs

Op school geven scholieren vooral aandacht aan alle "leuke" dingen. Als er dan iets fout gaat, dan zijn al snel de "niet zo leuke" dingen daar de schuld van. De meeste jongeren zullen het er waarschijnlijk over eens zijn dat Facebook “leuk” is. Mobieltjes zijn ook leuk, maar Nederlandse en wiskunde zijn dat niet. Natuurlijk niet.

Maak onderwijs leuk

Het is dus niet echt een geheim dat scholieren meestal bezig zijn met dingen die ze graag doen, die ze echt “leuk” vinden. Volwassenen weten echter dat wiskunde van groter belang zal zijn voor de toekomst van een jongere dan een Facebook bericht. Duidelijk is dus dat we ons moeten ons verdiepen in de dingen die jongeren “leuk" vinden om hen te stimuleren om deel te nemen aan "niet zo leuke" vakken.

Website eerste eenvoudige stap

Dat is nog nooit zo eenvoudig geweest als nu. Maak een website die er leuk uitziet en je krijgt meteen de nodige steun van jongeren. Veel scholen hebben een duidelijke, goed uitziende website omdat die de belangrijkste communicatievorm is tussen hen en hun scholieren. Iedereen kan en mag tegenwoordig een website maken met tools zoals Wordpress of Blogger, en dat is de positief. Echter, het "leuk" laten uitzien van een website, het design en de gebruiksvriendelijkheid, daar heeft niet iedereen kaas van gegeten. Daarvoor gebruik je tools zoals templates voor website, of voor betere resultaten huur je een professional voor in het bouwen van een website.

"Een app is veel persoonlijker dan een website en daardoor kun je nog dichterbij jongeren komen."

Apps zijn leuk!

In nog grotere mate zijn scholieren geïnteresseerd in apps. Daarom is het ontwikkelen van een app genoeg om toegang te krijgen tot de jongerenwereld. Een app is veel persoonlijker dan een website en daardoor kun je nog dichterbij jongeren komen, zelfs niet tijdens in een gesprek van persoon tot persoon. Een educatieve app maken of een educatieve app laten maken, combineert dingen die jongeren leuk vinden met kennis waar ze ook op de lange termijn iets aan hebben.

populaire jongeren apps

App uitdagingen

Het is niet moeilijk om je eigen app voor mobiele telefoons te publiceren in de Android Google Play Store. Het kost je slechts de luttele vergoeding van 25 dollar. De truc zit hem echter in de techniek van de app en de waarde van de app voor de scholier. De techniek voor de ontwikkeling van een app is veel lastiger dan het onder de knie te krijgen van website-techniek. Dat komt doordat apps complexer zijn, lastiger te vangen zijn in standaarden en de techniek rondom apps nog niet zo volwassen is, zoals bij websites. Daarnaast is de toegevoegde waarde van een app voor een scholier erg belangrijk: een app die doet wat 10 andere apps ook kunnen, zullen ze niet installeren. Daarom moet de app uniek zijn en echt iets toevoegen. Daarom is het belangrijk om enerzijds tijdens het ontwikkelproces jongeren hun input te laten geven over apps en anderzijds een app te creëren met unieke functionaliteit. Laat dát nou net hand-in-hand gaan met hogere app kosten.

Oplossing

Het probleem van een succesvolle app ligt dus bij het betrekken van de doelgroep, het creëren van unieke functionaliteit en het omgaan met de hoge kosten die hierbij komen kijken. Om dit op te lossen kunnen app-ontwikkelaars met ervaring in de educatieve markt je helpen met hun ervaring. Zij weten namelijk al heel goed hoe hun doelgroep, de scholier, omgaat met apps. Ook hebben ze al vaker app development gedaan voor scholieren-apps en kunnen gedeeltes van hun functionaliteit hergebruiken. Zo bespaar je niet alleen op de hoge kosten van een app, maar heb je ook een app-maker die weet waar hij mee bezig is. Dat zorgt voor een betere app!