icoon overzichtKrijg een overzicht van subsidies voor app ontwikkeling

Je vindt allerlei soorten subsidies in ons land. Bijvoorbeeld per sector, zoals cultureel, zorg of ICT. Daarnaast bestaan er ook nog verschillende subsidies op beleidsniveau van de Rijksoverheid (RVO), provincies of gemeentes. Zij willen graag het Nederlandse bedrijfsleven bevorderen met subsidies. Ook vind je stichtingen die geld beschikbaar stellen voor apps die problemen oplossen in specifieke markten, zoals voor gezondheid en zorg. 

Een overzicht van subsidies vind je op 2 manieren: 1) de moeilijke manier of 2) de makkelijke manier.

1) voor de moeilijke manier kiezen de meeste mensen automatisch. Door ‘gewoon ff’ te Googlen om vervolgens te verzanden in allerlei websites. Met als uitkomst dat je na uren zoeken vaak nog geen steek verder bent.  

2) Met de makkelijke manier kom je sneller waar je wilt zijn. Je neemt simpelweg contact op met een bedrijf dat je helpt bij subsidieaanvragen. Ze kunnen je snel helpen aan een lijst van subsidies die voor jou relevant zijn.

Welke manier je ook kiest, bij het aanvragen van een subsidie houd je altijd rekening met deze 5 zaken:

illustratie waarop een zandloper en geld is afgebeeld

icoon bullseye1. Kán het wel? Match met je doel

Start met het bekijken of je idee wel echt past bij het doel van de subsidie. Subsidieverstrekkers stellen als voorwaarde dat jouw app matcht met het doel dat ze nastreven. Kijk daarom waar een specifieke subsidie voor bedoeld is en of dat matcht met wat jij wil bereiken met jouw app. De voorwaarden vind je meestal op de website van de subsidieverstrekker. Ga je bijvoorbeeld voor een subsidie in de zorgsector die als doel heeft ouderen minder eenzaam te maken, maar wil jij vooral jongeren met elkaar in contact brengen, dan is er duidelijk geen match. Maar ben je bereid jouw idee aan te passen naar deze doelgroep, dan maak je wél kans op deze subsidie. Zoek de doelen van de subsidie op en ga voor elk doel na hoe jouw app hieraan bijdraagt.

icoon agenda2. Dien op tijd in! Want anders moet je wachten...

Een logische vervolgstap is om te kijken wanneer de subsidies die passen bij je app opengaan en sluiten. Heb je genoeg tijd om een sterke aanvraag te schrijven voor de openingstijd? Maak ook een planning voor wanneer je de aanvraag gaat schrijven. Vaak zijn de interessante subsidies één keer per jaar, dus dat wil je niet missen! Dan moet je namelijk weer een jaar wachten. En houd je daarnaast ook rekening met nieuwe subsidies die opeens open gaan?

icoon checklist3. Doe je administratie en gebruik de voorwaarden

Je verhoogt je kans op een subsidie als je een slimme aanvraag schrijft. Je speelt dan in op de voorwaarden die worden gesteld aan de aanvragers. Per aanvraag verschillen de voorwaarden natuurlijk, maar ze vereisen allemaal de juiste manier van schrijven. Daarom is het slim om termen die in het aanvraagdocument worden gebruikt over te nemen. Zorg dus dat hun voorwaarden letterlijk in je aanvraag terug komen.

Je kan eventueel je app-idee aanpassen zodat het aan de voorwaarden voldoet. Dit moet je alleen doen als je zo ook echt je idee wilt gaan uitvoeren. Hoe jij de subsidie precies besteedt, wordt namelijk achteraf gecontroleerd. Daarnaast slaap je waarschijnlijk minder lekker als je niet eerlijk bent geweest over wat je met de subsidie gaat doen. Past je idee echt niet bij de voorwaarden die ze stellen? Ga dan op zoek naar een subsidie waar je app-idee wel bij past.

icoon bouwstenen4. Krijg zekerheid: onderbouw je aanvraag

Onderdeel van je aanvraag is je onderbouwing. Voordat je de subsidie krijgt, gaat een commissie van experts je aanvraag beoordelen. Een belangrijk onderdeel is daarom dat je onderbouwt waarom je dit app-idee wilt uitvoeren. Laat data, statistieken of onderzoek zien zodat duidelijk is dat je idee een belangrijk probleem aanpakt. Laat zien dat het probleem relevant is en dat jouw app een oprechte oplossing kan bieden. Beargumenteer waarom je overtuigd bent van jouw oplossing.

icoon lades5. De papierwinkel achteraf

Uiteindelijk wil de subsidieverstrekker natuurlijk dat hun investering goed is besteed. Zorg er dus voor dat je achteraf een rapport opstelt waarin duidelijk is te zien welke vooraf gestelde doelen behaald zijn en hoe. Houd tijdens het app-project oog op het bijhouden van mijlpalen die je bereikt. Houd ook duidelijk bij hoeveel uur je zelf steekt in je project, dit is ook een onderdeel van wat de subsidie mogelijk maakt.

icoon pijl wijst naar rechtsZelf doenuitbesteden of gebruik maken van een subsidiekans...?

Als je al eerder ervaring hebt met aanvragen doen of veel ervaring hebt met schrijven, dan kan je prima zelf een subsidie aanvragen. Doe dit echter alleen als je weet waar je mee bezig bent. Anders ben je enorm veel tijd kwijt aan een subsidieaanvraag, die je uiteindelijk niet krijgt! Dus, is dit voor jou de eerste keer, of ben je nog niet zo heel ervaren met subsidies aanvragen? Dan heb ik een oplossing voor je:

Krijg grip op hoe je financiering krijgt met de onderstaande "App Financiering planning":

Geldzakje Euro
Krijg de App Financiering Planning
Alle vormen van financiering in een overzicht

Met de App Financiering Planning krijg je:

✔️ Alle vormen van financiering, zodat je overzicht hebt
✔️ Zien welke financiering bij jou past en je geen geld laat liggen
✔️ Hoe je het aanpakt om die financiering te krijgen
 

Toegang tot de App Financiering Planning kost normaal €7, nu GRATIS toegang voor €0:

-David van AppSpecialisten

Doel van jouw app
Fase van jouw app
Markten
Geschreven door
David van der Loo

Reacties: Wat vind jij van dit artikel?

Je hebt het bovenstaande artikel snel doorgelezen. De kopjes en iconen waren daarvoor handig. Maar misschien heb je iets gemist dat er niet in stond. Of misschien heeft dit artikel je juist geholpen. Laat een reactie achter en laat weten wat je van het artikel vindt!

Klik en laat een reactie achter

Ingediend door Menno Bosch op

Hoi David,

We hadden al eerder contact over een (andere) app. Nu even voor een nieuwe klant van ons (Pooledfunds), iemand, Patrick, die de voedingsmiddelen-selectie -app 'Youri' op de markt wil gaan brengen. Patrick is op zoek naar o.a. subsidie voor  de ontwikkeling.

In het filmpje zeg je dat je max 5 ondernemers wilt begeleiden en nu nog 3 plaatsen. Wat zijn de kosten voor deze begeleiding? Of doe je het als subsidiebureau op no-cure-no-pay?

Dank voor je antwoord,

Menno

Pooledfunds

Ingediend door david@appar.nl op

In reply to by Menno Bosch

Hoi Menno,

Leuk om weer van je te horen. 

Je stelt goede vragen. De antwoorden op je vragen zijn persoonlijk, dus ik zal per e-mail contact met je opnemen.

Groeten,

David

Ingediend door Wim otterspeer op

Hoi David

 

Ik heb naar mijn mening een heel goed idee wat een gat in mijn doelgroep in 1 klap dicht zou kunnen gooien en duizenden mensen meer plezier krijgen in het werk plus misschien zelfs een enkel leven kunnen redden

Is er misschien nog een plaatsje vrij in de subsidie aanvraag en wat moet ik verder doen zoals velen heb ik geen geld om het te starten wel de juiste wegen om de marketing te voeren

 

Met vriendelijke groeten

Wim Otterspeer

Ingediend door david@appspeci… op

In reply to by Wim otterspeer

Hoi Wim,

Bedankt voor je reactie! David zal zo snel mogelijk contact met je opnemen om te kijken wat er mogelijk is voor jouw idee. 

Gr. Katja

Ingediend door Sushell Ramadhin op

Hallo David en Katja,

Ik zou ook graag begeleid willen worden met mijn app idee. Ik wil weten of het haalbaar is en zo ja, wat ik kan doen om in aanmerking te komen voor subsidi?

Groeten 

Sushell 

Ingediend door david@appspeci… op

In reply to by Sushell Ramadhin

Hoi Sushell,

Bedankt voor je reactie. Het subsidie aanbod is helaas afgelopen. Desalniettemin begeleiden we je natuurlijk graag naar je eigen app toe. We kunnen op verschillende manieren helpen, die zal ik je mailen.

Tot zo,

Katja

Ingediend door gerard mirer op

Door mijn hobby en werk heb ik een plan gemaakt voor duurzame viskwekerein. 

Yellowtail Kingfish, de vervanger van tonijn. Hier kan meer dan 100 % rendement uitgehaald worden en 50 %  bespaaring op transport.. Ik heb hier veel ervaring mee doordat ik ook een Sushi fabriek heb gehad en het vangen van dit soort visen een hobby van mij is.                            De Universiteit van Wagenningen heeft 83 miljoen euro's gekregen van de EU voor onderandere het kweken van Yellowtail Kingfish, te onderzoeken er zijn nu 2 in Nederland.

M.v.g.

Gerard Mirer

 

 

Hoi Gerard, wat leuk dat je een idee voor een app hebt. Stuur gerust een bericht als je professioneel advies nodig hebt over apps. Gr. Katja

Ingediend door Hussam alodetalla op

waar kan ik me voor een Subsidie Scan aanmelden? gebruik maken van een subsidiekans 2020? hoe kan ik dat doen? door mijn app idee kan ik een auto voor 1 euro verkopen.

Hoi Hussam,

Je kunt je aanmelden in het formulier onderaan het artikel, in het grijze vak. Daar vul je je voornaam en emailadres in.

Als het formulier niet zichtbaar is, dan kan het zijn dat je Ad-blocker te streng staat ingesteld. Zet deze even uit, vernieuw de pagina en dan wordt het formulier weer zichtbaar.

Laat het gerust weten als het niet lukt via info@appspecialisten.nl

Met vriendelijke groeten,

-David