Wat de nieuwe iPhone 5c en 5s gaan betekenen voor apps

Afgelopen dinsdag zijn door Apple de nieuwe iPhone 5c en 5s gepresenteerd. Waarschijnlijk heb je het al overal gelezen: de 5s is een verbetering op de iPhone 5 qua snelheid en heeft een opvallende gouden variant. De iPhone 5c heeft een opvallende gekleurde cover en is goedkoper dan de iPhone 5c. Maar dan nu de vraag: wat betekent dit voor de app-markt?

Nieuwe strategie

De iPhone 5s en 5c vervangen het huidige topmodel van Apple, de iPhone 5. Er komt dus niet één model maar twee modellen, een nieuwe strategie voor Apple. Deze nieuwe strategie is ingeslagen omdat Apple merkt dat haar marktaandeel krimpt, waarvoor twee redenen te noemen zijn. Eén: Android smartphones zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar en kunnen daardoor beter aan de behoefte van consumenten voorzien, met name in de lagere prijsklasses. Twee: iPhones zijn steeds meer 'gewoontjes' geworden: omdat veel mensen een iPhone hebben is het niet meer zo exclusief om er een te hebben. Beide problemen pakt Apple aan, door een goedkoper toestel die te verkrijgen is diverse kleuren, en een duurder toestel dat zelfs in een gouden kleur verkrijgbaar is.

iPhone 5c apps

Wat betekent de iPhone 5c voor het ontwikkelen van apps? De verwachte 'lage' prijs van de iPhone 5c viel voor veel consumenten tegen: de goedkoopste versie van 16GB, kost  €599 euro. Dat is maar €100 minder dan de iPhone 5s, en nog belangrijker, zo'n €300 tot €400 méér dan een gemiddelde Android smartphone! Goed, dat betekent dat Apple het lastig gaat krijgen om een andere meer prijsbewuste doelgroep aan te spreken, maar voor veel app-ontwikkelaars is het een opluchting. Als Apple namelijk een lagere prijs had gevraagd, betekent dat ook goekopere smartphone onderdelen, waardoor de prestaties en compatibiliteit van apps achteruit gegaan. In feite hoeven apps dus niet aangepast te worden door de introductie van de iPhone 5c.

iPhone 5s apps

De iPhone 5s heeft een belangrijke nieuwe functie: de vingerafdruksensor in de home-button: de ronde knop voorop de iPhone. Deze sensor biedt een eenvoudige manier voor gebruikers om zich te verifieren, zowel bij het unlocken van de telefoon als bij het doen van betalingen. Er is een grote kans dat Apple deze functionaliteit ook beschikbaar maakt voor apps, zodat ontwikkelaars apps op een andere manier kunnen beveiligen of eenvoudige betalingen mogelijk maakt. Door de intuïtieve integratie van deze functie zal het voor gebruikers een logische manier van beveiligen en betalen zijn, dus is het slim om dit te integreren in een app die bedoeld is voor iPhone 5s gebruikers.

AirDrop

Niet opgenomen in de nieuwe iPhone 5c en 5s is het langverwachte NFC: de mogelijkheid om met het in de buurt komen van een andere telefoon, het zogenaamd 'bumpen',  informatie over te dragen. Zo kun je een foto versturen door je telefoon even tegen die van een vriend te houden. Ook is het mogelijk om via NFC betalingen te doen. Veel Android telefoons hebben tegenwoordig NFC, maar zelfs de nieuwste iPhone 5s en 5c hebben geen NFC. Apple gebruikt in plaats hiervan Airdrop dat bumpen overbodig maakt en betalingen en bestandsoverdracht binnen een aantal meter mogelijk maakt. Voor apps betekent dit dat NFC nog niet doorbreekt in de markt, omdat een grote groep consumenten platform het nog niet kunnen gebruiken. Daarom blijft het nog steeds niet zo interessant om een NFC gebaseerde app te bouwen.

Schermresolutie

De verwachting van veel kenners was dat met de introductie van de iPhone 5s en 5c, iPhones met een 4:3 beeldverhouding werden uitgefaseerd. Echter, de iPhone 4s, met een 4:3 beeldverhouding blijft als model verkrijgbaar en wordt het budgetmodel en de iPhone 5 verdwijnt als verkrijgbaar. Waarschijnlijk heeft Apple te veel kosten aan de iPhone 5, om deze als budgetmodel te blijven aanbieden. Hierdoor blijft de standaardisatie van de 16:9 beeldverhouding van de iPhone 5, 5s 5c in ieder voor de komende tijd uit. Apps moeten dus nog een behoorlijke tijd deze resoluties ondersteunen.

iOS7

Ook iOS 7 is een belangrijke introductie voor Apple: het besturingssysteem voor zowel de 5c en 5s en dat beschikbaar komt op oudere toestellen. Hierover lees je meer in het artikel Business apps en ios7: slimmer, prettiger en effectiever werken.

Edit: De tekst onder het kopje Schermresolutie aangepast nu blijkt dat de iPhone 4s bechikbaar blijft.