icoon sellJe App idee verkopen?

Wat is jouw idee waard? Een idee vormt een prachtig begin, een vonk die sowieso nodig is. Maar... meer dan dat is het ook niet. Er bestaan talloze quotes hier over; "It's not about ideas, it's about making ideas happen!" of "It's not how many ideas you have, it is how many you make happen.". Zoals de quotes al duidelijk maken, is een idee op zichzelf nog niks waard. En daarbij: wie (anders dan jij) zegt dat het idee ook echt goed is?

Bekijk het zo; als je een bedrijf start maar nog geen klanten hebt, noch winst hebt behaald, wie wil jouw bedrijf dan kopen? Juist. Niemand! Maar wél als je uitvoering geeft aan je bedrijf en klanten krijgt. Er moet waarde in het bedrijf worden gestopt. Hetzelfde geldt voor een app idee verkopen. Zolang het slechts een idee is zal niemand je app idee willen kopen. Die vonk voor de app zit wel in jou maar die is nog niet zichtbaar voor anderen (investeerders). Oftewel, stop waarde in het idee en maak het sterker door te beginnen met uitvoeren.

"“Ideas are easy. It's the execution of ideas that really separates the sheep from the goats.” - Sue Grafton

icoon geld routineHoe kan je wel een app idee verkopen ?

Zoals hierboven beschreven, zal je je idee niet aan de straatstenen kwijt kunnen als je idee alleen in je gedachten bestaat. Maar, is het überhaupt wel mogelijk om je app idee te verkopen? Het idee niet, maar de uitvoering wel. Een goed voorbeeld hiervan is de casus van Whatsapp; lees hieronder hoe de bedenker zijn app-idee verkocht.

logo whatsappApp idee verkopen: Whatsapp casus

Oprichter Jan Koum van WhatsApp heeft zijn app idee succesvol kunnen verkopen! Het verhaal van Jan Koum is de Silicon Valley versie van 'the American dream'. Jan kwam vanuit Oekraïne als arme jongen in Amerika aan. Hij leerde programmeren en werkte een tijd bij Yahoo tot hij het idee voor WhatsApp bedacht. Samen met zijn vriend Brian Acton bespraken ze zijn WhatsApp idee.

Op dat moment had Jan zijn app idee kunnen verkopen. Maar als hij naar investeerders was gegaan en zijn idee voor een chatapp had verteld, was hij vierkant uitgelachen. "Een chatapp? Daar heb je sms'en toch voor?"

Niemand had van tevoren kunnen weten dat WhatsApp zo'n groot succes zou worden. Dit zal vaak gebeuren als je een app idee verkopen wilt. De waarde van een app idee is vooraf vaak moeilijk in te schatten. Daarom ging Jan Koum samenwerken met een Russische programmeur en aan de slag met zijn app (tip: lees hier over hoe je je eerste developer aanneemt). In 2009 lanceerde hij zijn app. Daar kwam niet alleen een goed idee bij kijken, maar vooral een goede uitvoering. Zo positioneerde WhatsApp zich heel slim als "gratis smsen". En het eerste gebruik van de app ging bij veel mensen moeiteloos, doordat ze meteen iedereen uit je adresboek importeerden. Hij bleef zijn app continue verbeteren en aanpassen aan de wensen van gebruikers en kreeg na verschillende updates er in korte tijd 250.000 gebruikers bij.

Na niet alleen een goed idee, maar vooral dankzij een goede uitvoering hadden ze dus een succesvolle app. Pas op dat moment ging het vrienden-duo op zoek naar investeerders om verder te ontwikkelen. Dit lukte. Ze hadden namelijk al een app die werkte in de markt! Het aantal gebruikers en daarmee de waarde bleef maar stijgen. In 2014 had WhatsApp maar liefst 600 miljoen gebruikers, wat een succes! Facebook was op dat moment geïnteresseerd in de app en bood €13,8 miljard(!) om WhatsApp over te kopen. Dit bedrag hebben Jan Koum en Brian Acton dankbaar aangenomen. Ondertussen heeft WhatsApp meer dan 2 miljard gebruikers.

Succesvol een app idee verkopen? Of investeerders betrekken? Dat kan dus, mits je app al waarde heeft!

icoon duim omhoogHoe kan jij jouw app waardevoller maken?

Hoe verder jij je app (idee) uitwerkt, hoe meer waarde er in jouw app idee zit en hoe groter de kans dat je je app idee kan verkopen. Een manier om dat te doen is met de 1111-ezelsbrug. 1111 (elfhonderdelf) is het aantal punten dat een app-idee volgens deze methode waard kan zijn. Hoe meer punten, des te hoger het bedrag dat je app-idee kan opleveren. Probeer dus zoveel mogelijk punten bij elkaar te sprokkelen. Je app idee is 1 punt waard, de lancering van je app 1000 punten. Dit zijn zoveel punten omdat je de echte waarde van je app kan bewijzen als je al tevreden gebruikers hebt.

"An idea that is developed and put into action is more important than an idea that exists only as an idea." - Buddha

Mening van een app expert

David van der Loo (app expert): “De 1111-ezelsbrug is een goed uitgangspunt om de waarde van een app te bepalen. Het maakt vooral één ding duidelijk: een idee is zo goed als diens uitvoering. Je leert in de 1111-ezelsbrug hoe iedere stap, van idee tot marktintroductie, een vertienvoudiging is van het aantal punten."

"De ezelsbrug komt met nog een andere handigheid. Je ziet namelijk wat de verhouding is van mensen met een app-idee (1000) en het aantal mensen dat de app daadwerkelijk tot een markintroductie brengt (1). Je kunt er dus gerust van uitgaan dat jouw idee helemaal niet zo heel uniek is: waarschijnlijk hebben 999 anderen het idee al gehad. Maar jíj bent die ene persoon die het idee ook gaat uitvoeren. Als je jouw app uitvoert, dan is de kans heel klein dat je gekopieerd wordt. Misschien wordt je idee gekopieerd als je al een succes hebt. Maar dan loop je natuurlijk al mijlenver vóór op de competitie."

"Concluderend advies: wil je jouw app idee verkopen? Zorg er dan voor dat je al stappen zet in de uitvoering zodat je stevig aan tafel zit met een partij aan wie je jouw app wilt verkopen."

icoon downloadDownload de 1111-ezelsbrug

Wil je weten welke stappen tussen de 1 en de 1000 zitten en hoeveel jouw idee waard is? 

Download hieronder de de 1111-ezelsbrug en check de score van jouw app idee:

Hand icoon wit
Weten hoeveel je app waard is?
1111 ezelsbrug PDF
Met deze slimme ezelsbrug ontdek je in 2 minuten hoeveel je app waard is!

Met de 1111-Ezelsbrug ontdek je:

✔️ Hoeveel je app waard is, in 2 minuten
✔️ Hoe je jouw app beschermt door de kracht van je idee
✔️ Welke stappen je kunt zetten om je app te realiseren
 
Toegang tot de 1111 Ezelsbrug kost normaal €7 in de shop, nu GRATIS toegankelijk:

-David van AppSpecialisten

Doel van jouw app
Fase van jouw app
Markten
Geschreven door
David van der Loo

Reacties: Wat vind jij van dit artikel?

Je hebt het bovenstaande artikel snel doorgelezen. De kopjes en iconen waren daarvoor handig. Maar misschien heb je iets gemist dat er niet in stond. Of misschien heeft dit artikel je juist geholpen. Laat een reactie achter en laat weten wat je van het artikel vindt!

Klik en laat een reactie achter

Ingediend door Steven naessens op

Beste , ik heb een heel goed idee op het gebied van software voor de banken. Het probleem is dat ik geen programmeur ben. En ik weet als mijn idee uitgewerkt is is het ook milioenen waard op zijn minst want ik weet dat als mijn idee uitgewerkt is kopen alle banken het om in hun banking app te gebruiken.ik hoop dat ik binnen een paar jaar klaar ben ermee grts

Dat klinkt als een goed idee! Hopelijk helpt de 1111-ezelsbrug je om je idee verder uit te werken. Gr. Katja

Ingediend door Mervin Van de laak op

Ik heb een idee voor een app waarbij ook een product uiteindelijk bij komt. Dit plan kan mij hierbij gaan helpen en wil graag informatie vergaren. Met vriendelijke groet mervin van de laak en alvast bedankt

Hoi Mervin, leuk dat je een idee voor een app hebt. De 1111-ezelsbrug wordt naar je email gestuurd :). Gr. Katja

Ingediend door Jeroen op

Hallo,

 

ik heb een idee voor een app, zowel voor consument als ondernemer.

Het is voor de kleding branch (makkelijk en overzichtelijk shoppen.) 

 

met vriendelijke groet,

Jeroen Dekker

Ingediend door david@appar.nl op

In reply to by Jeroen

Hoi Jeroen,

Dat klinkt in de basis als een goed idee, maar zou het graag met je bespreken om te zien wat de potentie ervan is. Dat kan tijdens een 1-op-1 brainstorm (een half uur telefonisch advies) of tijdens een App Try-out (Uitgebreide analyse van je idee en stappenplan om van jouw idee een succes te maken). Hier vind je daar meer informatie over:

1-op-1 brainstorm: www.appspecialisten.nl/1-op-1
App Try-out: www.appspecialisten.nl/apptryouts

(Of klik op diensten in het menu)

Met vriendelijke groet,

-David

Ingediend door oliver op

1111 aub

Ingediend door david@appspeci… op

In reply to by oliver

Hoi Oliver, voortaan kan je zelf de PDFs downloaden door hierboven het formulier in te vullen. Succes met je idee! Gr. Katja

Ingediend door Roland van Alphen op

Hi!

Heb een tof idee m.b.t. een app die (nog) niet bestaat en waar veel mensen (echt veel dus) behoefte aan hebben (ja ... echt!) ;)

En toen?

Mvrgr.,

Roland

Ingediend door david@appspeci… op

In reply to by Roland van Alphen

Hoi Roland, 

Leuk om te horen dat je een goed idee hebt. 

Wat je moet doen als je een app-idee hebt, horen we vaak. 

Dus ik geef je deze oplossingen: 

1) Krijg toegang tot het korte stappenplan, dat vind je door het formulier in te vullen onderaan deze pagina: https://www.appspecialisten.nl/kennisbank/hoe-maak-je-een-app-stappenplan ("Vul de gegevens in en ontvang het Stappenplan:") 

2) Lees mijn boek, dat al mijn belangrijke kennis over apps samenvat in één handig stappenplan: https://www.appspecialisten.nl/boek 

3) Maak een afspraak met mij om je idee vertrouwelijk te bespreken en samen te kijken wat voor jóu een handige aanpak is: http://appspecialisten.nl/1-op-1 

Veel succes met je app-idee! 

-David