Je App idee verkopen?
Wat is jouw idee waard? Een idee vormt een prachtig begin, een vonk die sowieso nodig is. Maar... meer dan dat is het ook niet. Er bestaan talloze quotes hier over; "It's not about ideas, it's about making ideas happen!" of "It's not how many ideas you have, it is how many you make happen.". Zoals de quotes al duidelijk maken, is een idee op zichzelf nog niks waard. En daarbij: wie (anders dan jij) zegt dat het idee ook echt goed is?
Bekijk het zo; als je een bedrijf start maar nog geen klanten hebt, noch winst hebt behaald, wie wil jouw bedrijf dan kopen? Juist. Niemand! Maar wél als je uitvoering geeft aan je bedrijf en klanten krijgt. Er moet waarde in het bedrijf worden gestopt. Hetzelfde geldt voor een app idee verkopen. Zolang het slechts een idee is zal niemand je app idee willen kopen. Die vonk voor de app zit wel in jou maar die is nog niet zichtbaar voor anderen (investeerders). Oftewel, stop waarde in het idee en maak het sterker door te beginnen met uitvoeren.
"“Ideas are easy. It's the execution of ideas that really separates the sheep from the goats.” - Sue Grafton
Hoe kan je wel een app idee verkopen ?
Zoals hierboven beschreven, zal je je idee niet aan de straatstenen kwijt kunnen als je idee alleen in je gedachten bestaat. Maar, is het überhaupt wel mogelijk om je app idee te verkopen? Het idee niet, maar de uitvoering wel. Een goed voorbeeld hiervan is de casus van Whatsapp; lees hieronder hoe de bedenker zijn app-idee verkocht.
App idee verkopen: Whatsapp casus
Oprichter Jan Koum van WhatsApp heeft zijn app idee succesvol kunnen verkopen! Het verhaal van Jan Koum is de Silicon Valley versie van 'the American dream'. Jan kwam vanuit Oekraïne als arme jongen in Amerika aan. Hij leerde programmeren en werkte een tijd bij Yahoo tot hij het idee voor WhatsApp bedacht. Samen met zijn vriend Brian Acton bespraken ze zijn WhatsApp idee.
Op dat moment had Jan zijn app idee kunnen verkopen. Maar als hij naar investeerders was gegaan en zijn idee voor een chatapp had verteld, was hij vierkant uitgelachen. "Een chatapp? Daar heb je sms'en toch voor?"
Niemand had van tevoren kunnen weten dat WhatsApp zo'n groot succes zou worden. Dit zal vaak gebeuren als je een app idee verkopen wilt. De waarde van een app idee is vooraf vaak moeilijk in te schatten. Daarom ging Jan Koum samenwerken met een Russische programmeur en aan de slag met zijn app (tip: lees hier over hoe je je eerste developer aanneemt). In 2009 lanceerde hij zijn app. Daar kwam niet alleen een goed idee bij kijken, maar vooral een goede uitvoering. Zo positioneerde WhatsApp zich heel slim als "gratis smsen". En het eerste gebruik van de app ging bij veel mensen moeiteloos, doordat ze meteen iedereen uit je adresboek importeerden. Hij bleef zijn app continue verbeteren en aanpassen aan de wensen van gebruikers en kreeg na verschillende updates er in korte tijd 250.000 gebruikers bij.
Na niet alleen een goed idee, maar vooral dankzij een goede uitvoering hadden ze dus een succesvolle app. Pas op dat moment ging het vrienden-duo op zoek naar investeerders om verder te ontwikkelen. Dit lukte. Ze hadden namelijk al een app die werkte in de markt! Het aantal gebruikers en daarmee de waarde bleef maar stijgen. In 2014 had WhatsApp maar liefst 600 miljoen gebruikers, wat een succes! Facebook was op dat moment geïnteresseerd in de app en bood €13,8 miljard(!) om WhatsApp over te kopen. Dit bedrag hebben Jan Koum en Brian Acton dankbaar aangenomen. Ondertussen heeft WhatsApp meer dan 2 miljard gebruikers.
Succesvol een app idee verkopen? Of investeerders betrekken? Dat kan dus, mits je app al waarde heeft!
Hoe kan jij jouw app waardevoller maken?
Hoe verder jij je app (idee) uitwerkt, hoe meer waarde er in jouw app idee zit en hoe groter de kans dat je je app idee kan verkopen. Een manier om dat te doen is met de 1111-ezelsbrug. 1111 (elfhonderdelf) is het aantal punten dat een app-idee volgens deze methode waard kan zijn. Hoe meer punten, des te hoger het bedrag dat je app-idee kan opleveren. Probeer dus zoveel mogelijk punten bij elkaar te sprokkelen. Je app idee is 1 punt waard, de lancering van je app 1000 punten. Dit zijn zoveel punten omdat je de echte waarde van je app kan bewijzen als je al tevreden gebruikers hebt.
"An idea that is developed and put into action is more important than an idea that exists only as an idea." - Buddha
Mening van een app expert
David van der Loo (app expert): “De 1111-ezelsbrug is een goed uitgangspunt om de waarde van een app te bepalen. Het maakt vooral één ding duidelijk: een idee is zo goed als diens uitvoering. Je leert in de 1111-ezelsbrug hoe iedere stap, van idee tot marktintroductie, een vertienvoudiging is van het aantal punten."
"De ezelsbrug komt met nog een andere handigheid. Je ziet namelijk wat de verhouding is van mensen met een app-idee (1000) en het aantal mensen dat de app daadwerkelijk tot een markintroductie brengt (1). Je kunt er dus gerust van uitgaan dat jouw idee helemaal niet zo heel uniek is: waarschijnlijk hebben 999 anderen het idee al gehad. Maar jíj bent die ene persoon die het idee ook gaat uitvoeren. Als je jouw app uitvoert, dan is de kans heel klein dat je gekopieerd wordt. Misschien wordt je idee gekopieerd als je al een succes hebt. Maar dan loop je natuurlijk al mijlenver vóór op de competitie."
"Concluderend advies: wil je jouw app idee verkopen? Zorg er dan voor dat je al stappen zet in de uitvoering zodat je stevig aan tafel zit met een partij aan wie je jouw app wilt verkopen."
Download de 1111-ezelsbrug
Wil je weten welke stappen tussen de 1 en de 1000 zitten en hoeveel jouw idee waard is?
Download hieronder de de 1111-ezelsbrug en check de score van jouw app idee:


Met de 1111-Ezelsbrug ontdek je:
✔️ Hoeveel je app waard is, in 2 minuten
✔️ Hoe je jouw app beschermt door de kracht van je idee
✔️ Welke stappen je kunt zetten om je app te realiseren
✔️ Meteen een link voor toegang in je mailbox voor onbeperkt toegang
Toegang tot de 1111 Ezelsbrug kost normaal €7 in de shop, nu GRATIS toegankelijk:
Door het invullen van dit formulier worden je gegevens beschermd volgens onze Privacy Statement. Je ontvangt een mail met het aangevraagde document en daarnaast andere mails met tips voor je app, waar je je altijd voor kunt uitschrijven.
-David van AppSpecialisten