The Future is here! Een Augmented Reality app maken doe je zo| kennisbank

De laatste tijd zie je dat Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) steeds meer gebruikt worden in video’s, games en ook in apps. Daar wil ik natuurlijk meer over weten!

augmented reality app makenDaarom interviewen we Zita Bebenroth van YipYip over de kansen die nieuwe technologieën zoals AR en VR bieden voor apps. App-ontwikkelaar YipYip heeft al voor meerdere projecten AR gebruikt en ziet een rooskleurige toekomst voor het gebruiken van deze technieken. The future is here!

Wil jij een AR app maken? Lees dan het artikel of bekijk de video hieronder:

augmented reality app makenWat is Augmented Reality en Virtual Reality precies?

Augmented Reality is een techniek waarmee je een soort ‘laagje’ op de werkelijkheid legt. Je voegt iets toe wat er op het eerste gezicht niet is. Ga je een Augemented Reality app maken? Dan maak je dus een toepassing op een bestaande context. Een voorbeeld hiervan is de Pokémon Go app of de Dino app van de Albert Heijn. Je zet je camera aan en ziet de werkelijkheid, maar dan met een Pokémon of Dinosaurus erin.

Met Virtual Reality zet je een beleving neer. je dompelt je letterlijk onder in een andere wereld. Met VR maak je dus een uitstapje naar een nieuwe context. Je kan hiervoor bijvoorbeeld Google Cardboard gebruiken. Dit is een kartonnen bril die het mogelijk maakt prachtige Google 360° video’s te kijken, of dat nu van de Savannah of de Australische Outback is. Er zijn ook andere video’s waar bijvoorbeeld de ervaring van een achtbaan wordt nagebootst. Daarnaast wordt VR veel gebruikt in spelletjes. Je ziet dat mensen thuis ook steeds uitgebreidere game sets hebben met VR.

Een leuk voorbeeld van VR is Google Expeditions. Scholieren kunnen met Google Expeditions op excursie, zonder hun klaslokaal te verlaten! Dat ziet er erg leuk uit, bekijk de video hieronder:

augmented reality app makenHoe zijn jullie in aanraking met deze technieken gekomen?

Hier bij YipYip volgen we alle technologische ontwikkelingen op de voet, zo dus ook op Gaming gebied. Daardoor konden we thuis alvast AR en VR uitproberen. Voor onze klanten zijn we AR gaan integreren met software voor apps, daar gebruiken we Wikitude software voor. We hebben ook veel ervaring met Serious Gaming: het inzetten van spellen met een ander doel dan vermaak. Zo kan je kinderen bijvoorbeeld leren lezen met een spel. Zo’n spel wordt des te leuker als je nóg meer in het verhaal zit. En hoe kan dat beter dan met Augmented of Virtual Reality?

“Een Augmented Reality app maken is nu al relatief eenvoudig.”

augmented reality app makenHoe pas je AR toe bij apps?

Augmented Reality zijn we gaan toepassen toen verschillende klanten het nodig hadden voor hun app. Dit kwam voorbij in de Rotterdam Routes app, de Ikea Delft app en de ISS Detector app.

Een Augmented Reality app maken is nu al relatief eenvoudig, oftwel een AR functie in een app is gemakkelijk gemaakt. Je kan met weinig middelen al iets heel tofs neerzetten. Een klein element kan al een verschil maken in een app. Bij Rotterdam Routes bijvoorbeeld, met deze app kan je interactieve stickers op foto’s plaatsen. De gebruiker loopt rond in Rotterdam en kan dan foto’s maken. Bij die foto’s kunnen ze dan grappige of leuke stickers in de foto plaatsen. Je voegt dus iets extra’s toe aan de werkelijkheid, dit zorgt er ook voor dat gebruikers de foto’s eerder delen met vrienden of op social media.

Ook zijn we nu bezig met een AR functie in de ISS Detector app waarmee je het International Space Station kan volgen. Deze gratis app bestaat al een tijd en is erg succesvol. Nu werkt het met een kompas en moet je zelf op zoek gaan naar het ISS. De maker hiervan heeft YipYip benaderd om er AR aan toe te voegen. Door deze techniek toe te passen krijgen de gebruikers een markering te zien in hun camerabeeld waar ze naar moeten kijken. Het gebruiken van AR zorgt er dus voor dat mensen gemakkelijker het ISS kunnen vinden.

Bij de Ikea Delft app kwamen de meubeldesigners zelf met het idee om meer contact met de klanten te leggen. Een goede oplossing daarvoor was het gebruiken van AR. Deze app wordt gebruikt in de conceptstore in Delft. Daar heeft Ikea The Big 5 gemaakt: 5 kamers met de belangrijkste trends. Bij elke kamer hangt een poster van de designer met een marker die gescand kan worden. Als de bezoeker de marker scant met zijn telefoon, begint de designer te vertellen over de meubels en geeft hij tips. Met je eigen telefoon krijg je dus live extra informatie. Deze ontwikkelingen komen steeds vaker voor want mensen vinden het spannend!

Bekijk hieronder de video over de Ikea Delft app:

augmented reality app makenIs AR meer een eyecatcher of heeft het ook functionele waarde?

Het is nu nog een vrij jonge techniek, waardoor het ook meer de aandacht trekt. Maar het gaat er vooral om dat AR of VR iets toevoegt aan een app.

Bij Ikea Delft heeft een Augmented Reality app maken écht een toegevoegde waarde. De bezoekers krijgen precies de informatie die ze nodig hebben terwijl ze voor die leuke bank staan. Normaal zouden ze die info zelf thuis moeten opzoeken. Bij de ISS Detector app helpt de AR functie een taak gemakkelijker maken voor de gebruiker. Dit zijn dus echt voorbeelden van de functionele waarde van AR. Daarbij is het natuurlijk ook een spannende ervaring.

“Je kan vrij snel een leuk effect oproepen!”

augmented reality app makenZijn de kosten hoger bij een Augmented Reality App maken dan bij een normale app?

Dat zou je denken maar dat is het dus helemaal niet! Het is niet per definitie duurder om een AR-app te maken en de onderhoudskosten zijn ook niet hoger dan bij een andere app. Je hebt een integratie met een ander systeem nodig om de AR functie te gebruiken en die moet wel bijgehouden worden. Maar dat is hetzelfde als voor elke andere app zonder AR. De functie kan relatief gemakkelijk en snel geïmplementeerd worden en er bestaat verschillende software om het te maken. Het is meer een andere manier van ontwikkelen dan een ‘probleem’ of een vertraging van het project. Je kan vrij snel een leuk effect oproepen!

augmented reality app makenHoe zet je de marketing voor een AR app in?

De marketing voor een AR app verloopt wat anders dan bij een andere app. Voor de promotie van de app kan je wel de normale kanalen inzetten, bijvoorbeeld social media en reclame campagnes. Maar AR en VR zijn nieuwe technieken, daarom moet je de marketing in het begin op Early Adopters richten. Dit zijn pioniers die graag nieuwe dingen uitproberen en technologische ontwikkelingen volgen. Deze groep zal het eerste aangetrokken zijn tot je AR app.

Bij het gebruik van je AR app zal je ook meer aandacht moeten besteden aan de communicatie erover. Bij de Ikea Delft app moet voor de bezoekers duidelijk zijn dat ze de marker moeten scannen. Op de locatie waar de app gebruikt wordt zal je extra ondersteuning moeten inzetten. Zo zorg je dat het voor alle gebruikers duidelijk is hoe de AR app werkt.

“Augmented en Virtual Reality geven de mogelijkheid tot zoveel méér.”

augmented reality app makenaugmented reality app makenWat kan AR betekenen voor de toekomst van apps?

Ik denk dat deze technieken steeds meer gebruikt worden. Devices als een smartwatch of smartphone worden steeds meer onderdeel van ons leven en ons lichaam. AR past daar natuurlijk goed bij. AR en VR kan dit gebruik nog gemakkelijker maken. De Gaming sector is de voorloper met het gebruiken van AR/VR maar de technieken geven de mogelijkheid tot zoveel méér.

Het wordt bijvoorbeeld toegepast in de zorg sector. Door mensen met angsten in een andere virtuele wereld te plaatsen, kunnen ze alvast wennen aan een nieuwe situatie zonder dat het echt is. Zo kan bijvoorbeeld iemand met hoogtevrees of een angst voor spinnen geholpen worden. Daarnaast kunnen artsen zich ook beter voorbereiden op operaties. Door 3D scans van organen te gebruiken en dat in VR te plaatsen ervaren artsen veel meer dimensies dan je op een plat scherm zou krijgen. AR en VR zullen in steeds meer sectoren en voor steeds meer problemen een oplossing bieden.

augmented reality app makenYipyip heeft ervaring met AR, gaan jullie ook werken aan een VR app?

Dat zit zeker in de pijplijnen! We werken aan de ontwikkeling van de Serious Game Flow. Dit is een app die kinderen met autisme helpt om de overgang van basisschool naar middelbare school gemakkelijker te maken. In de app kunnen de kinderen rondlopen in een middelbare school om er aan te wennen. Dit concept leent zich ideaal voor het gebruik van VR. Als deze kinderen een bril op kunnen zetten en écht rond kunnen lopen op een middelbare school, wennen ze nog beter aan de nieuwe situatie. Zeker bij het trainen van zaken die spannend zijn is het extra fijn als je dit goed kan oefenen. Een VR techniek hierbij gebruiken zorgt voor meer impact. Kinderen die ergens mee worstelen of verlegen zijn kunnen zo beter geholpen worden. Op educatief niveau kan AR en VR zeker voor een toegevoegde waarde zorgen.

"Denk goed na over de meerwaarde van AR en VR voor je app-idee."

augmented reality app makenRaad je mensen met app-ideeën om gebruik van AR te maken?

Ja, het kan zeker een extra waarde toevoegen aan je app. Probeer het niet in te zetten als ‘extraatje’ of ‘gimmick’, maar denk goed na over de meerwaarde van AR en VR voor je app-idee. Je moet alleen een Augmented Reality app maken als je gebruiker er iets aan heeft.

Enerzijds kan VR in allerlei sectoren van toepassing zijn, zolang het waardevol is voor gebruikers, zoals in een zakelijke omgeving. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld moeite met spreken in het openbaar of met sollicitatie gesprekken voeren. Een VR app zou deze mensen kunnen helpen met het oefenen en ervaring krijgen met presenteren. Mijn tip voor VR is: denk eens na of er in jouw omgeving een groot probleem tastbaar gemaakt kan worden. Dat kan bijvoorbeeld een intern project zijn met een lastig onderwerp waarbij mensen moeten veranderen van gedrag. Een VR element kan er een spel ervaring van maken wat het makkelijker maakt voor mensen om zich aan te passen.

Anderzijds kun je AR juist inzetten om meer visuele informatie te geven in een bepaalde omgeving. Bijvoorbeeld zoals de ISS detector app doet: als je kijkt naar de sterrenhemel krijg je informatie over de locatie van het ISS ruimtestation. Ga dus in de schoenen staan van je eindgebruiker en bekijk welke extra informatie handig is in de omgeving waar hij zich bevindt.

Hoe sterk is jouw idee? Gebruik de 1111-ezelsbrug!

Nu je meer weet over een Augmented Reality app maken, ben je vast benieuwd hoe goed je eigen idee is.

Een goede methode om de waarde van je idee te bepalen, is de 1111-ezelsbrug. Je komt er dan ook achter welke stappen je nog moet zetten. Je verdient punten per stap die je hebt gezet. Hoe meer punten, hoe waardevoller je idee!

Hieronder krijg je direct toegang tot de 1111-ezelsbrug, door je e-mailadres in te vullen.

augmented reality app maken

Ik geloof dat als je waarde creëert, je app succesvol wordt. Daarom stuur ik alleen waardevolle e-mails. Hoe? Dat lees je in de Privacy Statement.

Heb jij zelf nog vragen of opmerkingen over Augmented of Virtual Reality? Laat dan gerust een reactie achter. :)

Op het succes van jouw app-droom!