Investeerders zoeken voor je app? Alle crowdfunding platformen op een rij!

Je gaat een app maken. Dan maak je éérst kosten en komen er nog niet meteen inkomsten. Investeerders zoeken is dan een logische ze!

Sta je op het punt om jouw app-idee werkelijkheid te maken? Zorg dan dat je niet met allerlei kosten en risico’s overblijft. Een goede manier om je risico te verlagen is investeerders zoeken. Investeerders zoeken is mogelijk via crowdfunding. Hiermee krijg je al in het begin van een app ontwikkelen feedback over de interesse in je app.

Lees het artikel of bekijk de video:

video een eigen app maken

investeerders zoekenWaarom investeerders zoeken met crowdfunding?

Als je bezig bent met investeerders zoeken, betekent dit niet dat je geld moet vinden om te gebruiken voor je gehele app. Gebruik de crowdfunding ook voor een bepaald deel of specifieke functie van je app-ontwikkeling. Zo vraag je niet meteen een hele hoop geld en dat licht je toe in je beschrijving van je aanvraag.

Hieronder vind je een lijst met crowdfunding-platformen. Jouw app uitlichten op een van deze platformen is een manier om aandacht te krijgen voor je app in een vroeg stadium. Het is daarom ook slim om in een vroeg stadium een website voor je app te maken. Zo geef je informatie en creëer je sneller een band met je doelgroep. Plus, je komt een stuk professioneler en betrouwbaarder over!

Crowdfunding is een mooie manier van het testen van je app. Pitch je app op de best mogelijke manier. Krijg je geen reactie of geen investering? Dan zal je jouw app-idee eens onder de loep moeten nemen. Zijn mensen wel enthousiast en steunen ze jouw app? Dan ben je op de goede weg! Je ‘crowdfunders’ geven ook hun mening terwijl je bezig bent met je ontwikkeling. Daarná ga je pas naar een applicatie ontwikkelaar. De mening van de crowd is een belangrijke bevestiging, die ervoor zorgt dat je niet de verkeerde kant op gaat.

Als je app dan eenmaal gelanceerd is zijn dit de ambassadeurs van je app. Zij zullen de eersten zijn die jouw app verspreiden!

"Pitch je app-idee niet als een klein ontastbaar ding op je telefoon, maar als een geweldige oplossing voor problemen van investeerders."

investeerders zoeken

 

investeerders zoekenHet nadeel van crowdfunding

Er is wel iets waar je op moet letten met crowdfunding voor apps, dat is namelijk dat het niet de meest gebruikte methode is voor investeerders zoeken. Daar is een belangrijke reden voor: mensen willen investeren in iets tastbaars, en een app is niet tastbaar. Daarom zijn er minder succesverhalen over app crowdfunding campagnes. De allerbelangrijkste tip die ik dus kunnen geven als je voor crowdfunding gaat: Maak je app tastbaar! Alleen een goed idee voor een app is vaak niet genoeg voor mensen om geld te investeren. Zorg ervoor dat je de waarde van je idee toont, dat mensen de voordelen voelen! 

Kies daarom voor fysieke beloningen voor investeerders, waardoor ze het gevoel hebben dat ze in iets 'echts' hebben geïnvesteerd. Dit moet natuurlijk wel relateren aan je idee. Dus; pitch je app-idee niet als een klein ontastbaar ding op je telefoon, maar een geweldige oplossing voor problemen van investeerders. 

Een andere oplossing is om het effect van je app te laten zien in de echte wereld te laten zien. Wat doet het met mensen? Hoe kun je jouw app visualiseren? Maak je app dus visueel en tastbaar, dat is wat investeerders zoeken!

 

Tips voor crowdfunding

Als het op crowdfunding aankomt, is de vuistregel dat je de eerste 50% van je budget via vrienden en familie vindt. Is dat eenmaal gelukt, zal je zien dat de overige 50% via de 'onbekende' crowd binnenkomt. Jouw vrienden en familie hebben namelijk al de gun-factor en je bent voor hen een veel veiligere investering dan dat je dat voor onbekenden bent. Maar als men ziet dat je al en deel van je budget hebt, verandert het verhaal; je bent kennelijk betrouwbaar genoeg! Mensen doen een stuk sneller mee als ze succes zien en willen dat niet zomaar missen.

Daarnaast is video enorm belangrijk om een succesvolle crowdfunding campagne op te zetten. Met een video krijgt het publiek sneller een goede indruk van jouw app idee. Het enthousiasme dat je ermee genereert is cruciaal voor je succes.

 

investeerders zoekenCrowdfunding-platformen voor jouw app

Als je op zoek gaat naar een platform voor jouw app dan heb je verschillende keuzes. Zo kan je gaan voor Nederlandse crowdfunding maar misschien heb jij een app die globaal een hit kan worden. Dan kan je ook kiezen voor Engelstalige platformen. Heb je een app voor een bepaalde sector dan kan je een platform vinden voor die branche.

 

"Al honderen apps zijn op Kickstarter gefinancieerd."

 

Nederlandse crowdfunding  
 

Geld voor elkaar - Totaal €267 miljoen gefund  
investeerders zoekenGeld voor elkaar was lange tijd het grootste crowdfunding-platform binnen Nederland. Inmiddels is het ingehaald door Collin in 2020. Het is gespecialiseerd in investeerders zoeken voor het MKB en particulieren.   
Geldvoorelkaar.nl

 

Collin Crowdfunding - Totaal €287 miljoen gefund  
investeerders zoekenAls marktleider zorgt Collin voor een groot aantal Crowdfunding, in de vorm van leningen. Ze spelen in op dat veel particulieren geen rente meer krijgen op hun geld. Het is echter lastig om zonder onderpand een lening te krijgen bij Collin, dus is voor apps minder geschikt.

Collincrowdfund.nl

 

Symbid - Totaal €29 miljoen gefund  
investeerders zoekenEen beursgenoteerd crowdfunding-platform uit Nederland waarbij het in contact brengen van particuliere investeerders met ondernemers centraal staat. Ondernemers en start-ups kunnen hun ideeën pitchen aan investeerders. Symbid lijkt klein, maar is internationaal een groot paltform.  
Symbid.nl

 

One Planet Crowd - Totaal € 71 miljoen gefund  
investeerders zoekenIs jouw app een innovatief of sociaal-maatschappelijk product? Dan is Oneplanetcrowd.nl een goede optie voor jou. Dit is het duurzame crowdfunding-platform van Europa. Ondernemers worden zo gefinancierd om een steentje bij te dragen aan een betere planeet.   
OnePlanetCrowd.com/nl

 

Voor de kunst - Totaal €31 miljoen gefund  
investeerders zoekenVoordekunst is een platform voor alle projecten in de creatieve sector. Als jouw app in deze sector valt, dan kan je met dit platform een nieuw publiek vinden voor jouw app.   
Voordekunst.nl

 

Horeca crowdfunding - Totaal €35 miljoen gefund  
investeerders zoekenWellicht helpt jouw app-idee processen in de horeca versnellen of verbeteren. Dan kan Horecacrowdfunding.nl een goede optie voor jou zijn.   
Horecacrowdfunding.nl

 

Medstartr - Totaal $ 2,5 miljoen gefund (internationaal)  
investeerders zoekenMedstartr is een internationaal crowdfunding-platform voor zorginnovaties. Dit platform is handig als je een app wilt maken voor de zorg en internationeel wil werken.   
Medstartr.com

 

Engelstalige crowdfunding  
 

Kickstarter - Totaal 5,9 miljard gefund (internationaal)  
investeerders zoekenKickstarter is een van de eerste en grootste crowdfunding-platformen. Het is niet gerelateerd aan een sector en iedereen mag een campagne starten. Als je je gelddoel behaalt, vraag Kickstarter 5% onkosten. Al honderen apps zijn op Kickstarter gefinancieerd.   
Kickstarter.com

 

Indiegogo - Totaal 1 miljard+ gefund (internationaal)  
investeerders zoekenIndiegogo is vrijwel hetzelfde als Kickstarter, behalve dat je een investeringstype kan kiezen. Of je kiest voor een flexibele investering; je hebt een einddatum en je behoudt al je investering ondanks als je je doel niet hebt bereikt. Of een alles-of-niets investering; de investeerders krijgen hun geld terug als je je doel niet bereikt.   
Indiegogo.com

 

Toegevoegd door reacties van bezoekers:

 

CrowdAboutNow - Totaal 52 miljoen gefund  
investeerders zoekenCrowdAboutNow is een platform dat de nadruk legt op het activeren van je eigen netwerk. Daarnaast werken ze heel persoonlijk: je krijgt een eigen accountmanager die je door het proces heen helpt. Extra voordeel is dat je ervoor kunt kiezen om alléén je eigen netwerk in te zetten voor crowdfunding. CrowdAboutNow zorgt dan voor een systeem en begeleiding, maar je hoeft dan níet een publieke pagina te publiceren.  
CrowdAboutNow.nl  

Nils, bedankt voor je reactie. Door je vraag kwam ik hen op het spoor!

 

investeerders zoekenMeer opties om investeerders te zoeken

Naast Crowdfunding zijn er nog véél andere manieren van financiering vinden.

Wil je alles opties op een rij? En erachter komen welke financieringsmethode bij jou past?

Die krijg je in de App Financiering Planning. Vul hieronder je emailadres in om het meteen in je inbox te ontvangen.

Door het invullen van dit formulier worden je gegevens beschermd volgens onze Privacy Statement. Je ontvangt een mail met het aangevraagde document en daarnaast andere mails met tips voor je app, waar je je altijd voor kunt uitschrijven.

-David van AppSpecialisten

Reacties

Nils | 03-05-2016

Hoi David - mooi overzicht - dank je.

Follow-up vraag: Weet jij toevallig of er zoiets bestaat als een "private crowd funding site"? Ik bedoel hiermee dat men de mogelijkheid heeft een intern netwerk uit te nodigen om in te schrijven op een business opportunity (bv. als je toegang hebt tot een eigen netwerk van potentiele investeerders).

Dank je, Nils

David van AppS… | 03-05-2016

Als antwoord op door Nils

He Nils,

Goede vraag!

Ik heb het voor je uitgezocht: CrowdAboutNow is een platform dat de nadruk legt op het activeren van je eigen netwerk. Daarnaast werken ze heel persoonlijk: je krijgt een eigen accountmanager die je door het proces heen helpt. Die kan ervoor zorgen dat je wél gebruik kan maken van hun systeem en begeleiding, maar níet een publieke pagina hoeft te publiceren.

Ik heb het platform ook toegevoegd aan de bovenstaande lijst.

Groeten,

-David

Nils | 10-05-2016

Als antwoord op door David van AppS…

Top! Dank je David

Jan Henk | 03-05-2016

Beste David,
Mooi dat je vanuit jouw app business de relatie legt met crowdfunding. Veel ondernemers zien op tegen de selectie van het platform. Een heel handige tool die daarbij helpt is Fundipal: https://www.fundipal.com/. Daar zie je ook dat er nog veel meer platforms zijn dan het bekende lijstje. Verder heeft de de KvK op http://www.kvk.nl/advies-en-informatie/financiering/crowdfunding/ veel basisinfo verzameld (scan, stappenplan e.d.) en levert de KvK FinancieringsDesk desgewenst ook telefonisch advies. En een groot event wat eraan komt is Crowdfundingday: http://www.crowdfundingday.nl/
Veel succes

Eric van der Veen | 19-03-2017

Beste David,

www.invest2start.com brengt (startende) ondernemers met financieringsbehoefte en investeerders bij elkaar. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Voordeel van Invest2Start is dat een investeerder zijn kennis, ervaring en netwerk met zich meebrengt. Dit is in mindere mate het geval als de crowd de financiering verstrekt.

Groet, Eric

David van AppS… | 20-03-2017

Als antwoord op door Eric van der Veen

Bedankt voor je toevoeging, Eric!

doel van jouw app
markten
onderwerpen
geschreven door
David van der Loo