In samenwerking met IT advocaat Bieneke Braat (rechts) app wettengeven we je 10 tips zodat jij niet meer hoeft voor juridische of wettelijke verplichtingen. Bieneke is advocate bij bit.legal. Met haar nam ik de podcast op waarin je veel juridische tips en trucs voor je app krijgt en vind je op Spotify, Apple Podcast en YouTube.

Lees hieronder de 10 concrete tips:

zelf een app maken

Tip 1: Sluit gerichte geheimhoudingsverklaringen

Je wil dat jouw app-idee van jou blijft. Als je erover wilt gaan praten met partners, overweeg dan om een geheimhoudingsverklaring te laten tekenen. Vaak wil je feedback vragen op je idee om te kijken of het wel echt een goed idee is. Het risico dat een adviserende partij of applicatie ontwikkelaar met je idee aan de haal gaat, is extreem klein: daarmee verliest hij het vertrouwen van zijn klanten. Lees hier meer over het juridisch beschermen van je app-idee.

Voor grote commerciële partijen, concurrenten en investeerders is het wel slim om een geheimhoudingsverklaring te tekenen. Zij kunnen direct belang hebben om jouw idee uit te brengen. Stap 1 is om je idee vast te leggen in een i-Depot van het Benelux-Bureau voor Intellectuele Eigendom. Stap 2 is om hiernaar te verwijzen in de geheimhoudingsverklaring. Je hoeft er geen boete-bedragen te noemen in de geheimhoudingsverklaring, maar als je wil dat de geheimhoudingsplicht serieus wordt genomen is dat wel verstandig.

zelf een app makenTip 2: Maak meteen schriftelijke afspraken over de rechten op de app

Je hebt jouw app idee uitgewerkt en je gaat met investeerders en andere partners, zoals een app developer en interaction designer, aan tafel.

Laat de kaas niet van je brood eten en maak goede afspraken over je relatie met investeerders, app-ontwikkelaar, grafisch ontwerper en UI (user interface) expert. Als je dit namelijk niet doet is de kans groot dat de rechten op jouw app niet bij jou komen te liggen en je vervolgens niets kunt met de app. Sterker nog, de app-ontwikkelaar kan jou dan zelfs beletten de app aan te passen. Hij heeft dan namelijk ook het recht op de broncode.

Bedenk ook dat als je later de app of je bedrijf wilt verkopen, dat veel meer waard als jouw bedrijf ook echt de eigenaar is van de app. 

De ontwikkelaar en de designers die je app gaan maken hebben op grond van de wet alle auteursrechten op wat ze maken, tenzij je schriftelijk iets anders afspreekt! Voorkom dat jouw ontwikkelaars en designers je aan het einde van het traject voor het blok zetten, bijvoorbeeld door extra geld te vragen om de rechten ‘af te kopen’. Maak dus al meteen afspraken om te zorgen dat jij (of jouw bedrijf) eigenaar wordt van de rechten op de designs, code, scripts en (grafische en technische) interface. Dit moet worden vastgesteld in een ‘onderhandse akte’, dat is bijvoorbeeld een contract. En zorg ook dat je regelmatig een kopie krijgt van de broncode, of nog beter: toegang krijgt tot de depository.

Heb je een B.V. opgezet met een holding? Dan kan het verstandig zijn om de rechten onder te brengen in de holding. Mocht je B.V. failliet gaan dan is de kans kleiner dat de rechten op de app in het faillissement verdwijnen en bijvoorbeeld door een curator worden doorverkocht.

Laat ook tijdig checken of je eventueel ook een octrooi zou kunnen krijgen op technische aspecten van je app; dat zal niet snel het geval zijn, maar vraag het tijdig na bij zelf een app maken. Dit kun je doen bij een octrooibureau.    
 

zelf een app makenTip 3: Laat je app-naam als merk registreren

Voor je app heb je natuurlijk een prachtige naam verzonnen. Vergeet niet om die naam ook als internetdomeinnaam te registreren en als merk! Met een merk kan je voorkomen dat anderen dezelfde naam gebruiken of een naam die er te veel op lijkt. Het is verstandig om voor de merkregistratie een merkenbureau in te schakelen. Het luistert soms nauw en zij weten waar je op moet letten.

zelf een app makenTip 4: Houd bij het design al rekening met privacyaspecten

Ook maak je met de ontwikkelaar van je app en andere betrokken partijen afspraken over hoe jullie ervoor kunnen zorgen dat de privacywet wordt gevolgd. Heb je bijvoorbeeld een hardloop-app? Dan zul je moeten bedenken wat je met de gegevens gaat doen. Voor veel toepassingen heb je de uitdrukkelijke instemming van de betrokkene nodig, zeker als je medische (‘gevoelige’) gegevens registreert (zoals bij sport-apps).

Niet alleen jijzelf maar ook je partners hebben de plicht om zich aan de privacyregels te houden, zoals beveiliging tegen hacks. In de meeste gevallen zul je als app eigenaar de verantwoordelijke zijn voor de naleving van de regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

"Je bent verplicht de gebruiker te vertellen wat je doet met zijn gegevens."

De privacy statement is een belangrijke manier om de gebruiker te vertellen wat je doet met zijn gegevens. Zorg dat je transparant communiceert over wat de klant krijgt en wat de app gaat doen. Maak jij bijvoorbeeld gebruik van een camerafunctie of locatietracker? Wat mag jij ermee? En hoe maak je een app en regel je de communicatie met de gebruiker over zijn gegevens (inzagerecht, correctie of verwijdering)? Zorg dat je dit allemaal goed beschrijft in de voorwaarden.   
Als een ander persoonsgegevens uit jouw app gaat verwerken, dan moet je daar een zogeheten verwerkersovereenkomst voor afsluiten. Denk bijvoorbeeld aan hosting van je app en het verstrekken van de gegevens aan anderen. De verplichtingen om datalekken te melden moeten hierin ook worden meegenomen. Als er een datalek plaatsvindt bij jouzelf of een partner, moet dit direct worden gemeld aan de betrokkenen en de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat is erg serieus want daar staan forse boetes op!

Dit zijn ook redenen waarom het verstandig is om een app onder te brengen in een aparte vennootschap, bijv. een B.V. (besloten vennootschap). Doe je dat niet, dan ben je eventueel persoonlijk aansprakelijk als er iets misgaat.

In dit blog over privacy in apps vind je de checklist van waar je allemaal aan moet denken om te voldoen aan de AVG / GDPR.   
 

zelf een app makenTip 5: Wees transparant

Als app aanbieder ben je verplicht om gebruikers te informeren over verschillende dingen, zoals wie je bent, op welk adres je zit, je emailadres, je KVK en BTW nummer. Als het om een betaalde app gaat, dan moet je ook helder en duidelijk zijn over de kosten, die moeten compleet zijn en beschreven volgens de wet.

Zeker als het om consumenten gaat moet je veel informatie geven over je app en de rechten en verplichtingen van de consument, zoals: dat de consument recht heeft op de 14-dagen bedenktijd (tenzij je anders afspreekt als dat kan, zie bij tip 8), als het gaat om een abonnement, hoe lang dat is, dat de app overeenkomstig de overeenkomst moet worden geleverd. Sinds 2022 is daar de verplichting bijgekomen om uit de leggen wat de functionaliteit is van de app inclusief toepasselijke technische beveiligingsvoorzieningen, de relevante comptabiliteit en interoperabiliteit van de app waarvan je op de hoogte bent of redelijkerwijs kan worden verondersteld op de hoogte te zijn en (als dat van toepassing is), dat de prijs is gepersonaliseerd op basis van geautomatiseerde besluitvorming.   
 

zelf een app maken

zelf een app makenTip 6: Zorg voor duidelijke algemene voorwaarden

Als je zelf een app maken gaat sluit jij een overeenkomst met de gebruikers. Dat doe je via een aanmeldprocedure in je app. Daarvoor moet je al voor de launch van je app alles goed regelen over het gebruik van de app en de content(zoals tekst, afbeelding, video’s) die de gebruiker toevoegt. 

Dit komt te staan in de algemene voorwaarden, ook wel de ‘terms of service’ die geaccepteerd moeten worden door de gebruiker. Hier komen natuurlijk ook weer allerlei zaken bij kijken; verdeling van verantwoordelijkheden rond toegang tot accounts, aansprakelijkheid, toepasselijk recht, communicatie, informatie over de procedure bij het verwijderen van content (Notice and take down, zie ook tip 7 hieronder), betaling.

Zorg ook dat de algemene voorwaarden niet al automatisch zijn aangevinkt, maar laat de gebruiker actief aanvinken.

zelf een app makenTip 7. Denk aan een passende Notice and Takedown procedure

De achterkant met je partners en de inrichting van de voorkant met de algemene voorwaarden kan je vooraf vastleggen en regelen. Maar hoe zit dat dan als de app eenmaal ontwikkeld is, ben je dan juridisch klaar?

Nou, dat hangt uiteraard van het soort app af. Als je een app hebt waar gebruikers zelf content en gegevens aan toevoegen, dan zul je een Notice and Takedown procedure moeten hebben. Simpel gezegd houdt dit in dat je bepaalde content moet verwijderen als er een melding wordt gedaan dat deze illegaal is. Als een melding duidelijk niet klopt hoef je de content niet te verwijderen.

Stel dus dat er een foto wordt gedeeld in jouw app waar de foto-eigenaar geen toestemming voor heeft gegeven. Als hij dat ziet en er een melding van maakt, dan moet je deze foto uit je app te verwijderen.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de ene gebruiker een melding doet over een andere gebruiker die een foto heeft geplaatst. Dan kan het verstandig zijn om de gegevens (tijdelijk) te verwijderen en de discussie over de foto in de handen van deze twee gebruikers te leggen.

Als je je ook richt op andere landen, houd dan rekening met het recht in die andere landen. Bijv. als je je app ook uitbrengt voor de Amerikaanse markt, dan krijg je te maken met de DMCA (Digital Millenium Copyright Act). Hier staan strakke regels in over de Notice and Takedown procedure.

Tip 8: Houd (in je business model) rekening met de 14-dagen bedenktijd

Heb je een betaalde app voor consumenten? Dan geldt de 14-dagen bedenktijd. De appgebruiker kan dan binnen 14 dagen de koop van de app ontbinden en het betaalde geld terugvragen.

De wet maakt het wel mogelijk om met de appgebruiker af te spreken dat hij afstand doet van de bedenktijd als het gaat om een app die stand alone wordt geleverd. Het gaat dan om een app waarmee de appgebruiker niet online gegevens kan aanmaken of opslaan of kan delen met anderen.

In dat geval kan de appgebruiker afstand doen van de bedenktijd als hij uitdrukkelijk akkoord is met installatie van de app (dat zal zo zijn als hij op de knop installeren drukt), verklaart dat hij daarmee afstand doet van zijn recht van ontbinding en je daar een bevestiging van stuurt, bijvoorbeeld per email. 

zelf een app makenTip 9: Zorg voor updates

Heb je een consumenten-app? Dan ben je wettelijk verplicht om de app regelmatig te updaten (het gaat niet om upgrades). Dat moet je doen zolang als de consument dat redelijkerwijs kan verwachten. Dat is natuurlijk een wat vage omschrijving maar je kunt kijken naar hoe lang andere apps updates blijven uitbrengen, maar houdt daarnaast ook rekening met wat de gebruiker voor jouw specifieke app naar redelijkheid kan verwachten. 

zelf een app makenTip 10: Vergeet naast de wet ook de gebruiker niet!

Ga je zelf een app maken, hou dan naast de wet vooral ook rekening met de gebruiker. 

Houd bijvoorbeeld de gebruiksvriendelijkheid in je achterhoofd als je je algemene voorwaarden en privacy statement laat accepteren. Zou jij hele lappen tekst gaan lezen om een app te gebruiken? Waarschijnlijk lezen de meeste mensen de voorwaarden dan niet en laat je ze iets tekenen waar ze niets vanaf weten. Of gebruikers worden ontmoedigd en gaan de app niet gebruiken! Het is daarom slim om een bullet list te maken van de belangrijkste punten in de algemene voorwaarden. Zo kan je gebruiker er snel doorheen scannen zonder teveel moeite of irritatie en doorklikken om verder te lezen.

"Zorg dus dat je gegevens goed beveiligd zijn tegen datalekken en hackers."

De beveiliging van je app is niet juridisch, maar kan wel juridische implicaties meebrengen. Zorg dus dat je gegevens goed beveiligd zijn tegen datalekken en hackers. Gebruikers geven hun gegevens in vertrouwen aan jouw app, zorg dus dat je dit vertrouwen niet schaadt.

zelf een app makenAlle opties voor app bescherming op een rij

Weten hoe je jouw app-idee beschermd? En alle voor- en nadelen van de opties zien? Download dan de Drieluik van App Bescherming en krijg inzicht! Je hoeft alleen je gegevens in te vullen, we sturen het je dan toe:

Juridisch document
Weten hoe je jouw app-idee beschermt?
Drieluik app idee bescherming PDF
Kom erachter wat de opties zijn en hoe je jouw idee beschermd

Met de Drieluik App-idee bescherming krijg je:

✔️Alle opties op een rij om jouw app te beschermen

✔️De goedkoopste opties zodat je bespaart op hoge juridische kosten

✔️Hoe je iedere optie inzet voor jouw app: meteen aan de slag!


Toegang tot de Drieluik App-idee bescherming kost normaal €7 in onze shop, nu direct toegang voor €0:

-David van AppSpecialisten

Fase van jouw app
Markten
Onderwerpen
Geschreven door
David van der Loo

Reacties: Wat vind jij van dit artikel?

Je hebt het bovenstaande artikel snel doorgelezen. De kopjes en iconen waren daarvoor handig. Maar misschien heb je iets gemist dat er niet in stond. Of misschien heeft dit artikel je juist geholpen. Laat een reactie achter en laat weten wat je van het artikel vindt!

Klik en laat een reactie achter