Moet je jouw app idee beschermen?

Moet je jouw app idee beschermen?| kennisbank

Als jij een app idee hebt, dan heb je vast al afgevraagd of je jouw app idee beschermen moet. Het antwoord is afhankelijk van wie je de vraag stelt. Een advocaat zegt bijvoorbeeld altijd "ja" en een investeerder altijd "nee". Maar wat moet jij nu als ondernemer met een app idee doen? Moet je jouw app-idee beschermen of niet? We leggen je uit hoe het zit en wat je het beste kan doen om je app idee te beschermen.

Lees het artikel of bekijk de samenvatting in de video:

app idee beschermenPatenten

Laat ik beginnen met het juridische stuk. Een app-idee beschermen is juridisch gezien lastig.

Je kunt in Nederland geen patenten aanvragen op een app-idee. Al ben je een applicatie ontwikkelaar of app ondernemer. Een nieuwe chemische formule, een tastbaar product of een machine-onderdeel zijn te beschermen. Maar een app-idee is niet uniek genoeg. Wat je kunt doen is een bescherming op je naam en merk krijgen, dus zodat je de naam van je app idee beschermen kunt en niet zomaar gekopieerd mag worden. Maar dat beschermt je idee niet. Maar er zijn andere methodes:

app idee beschermen

Vastleggen van je idee

Je kunt ook vastleggen dat je idee op een bepaalde datum door jouw is bedacht. Dat je de eerste bent. Dat kun je vastleggen in juridisch constructies, waarbij er een idee in een soort kluis wordt vastgelegd en een datumstempel krijgt. Máár, dat betekent nog niet dat jouw app idee beschermd is. Omdat je de éérste was, wil nog niet zeggen dat het daarom jouw idee is. Het geeft slechts een hulpmiddel bij een rechtszaak, als bewijsmateriaal, maar wil niet zeggen dat niemand jouw idee bij een app developer mag ontwikkelen.

Vind je het vastleggen van je idee belangrijk, dan is er een eenvoudige manier om door een e-mail de andere partij te laten bevestigen dat jij eerst was. Heb je een bespreking gehad met een andere partij, stuur dan achteraf een email naar hen. Beschrijf daarin je idee kort, bijvoorbeeld in één zin. Je wil bevestiging dat de andere partij jouw mail heeft ontvangen en dus bewijst dat ze jouw idee hebben gehoord. Als je slim bent gebruik je daarvoor een vraag in je email, zodat dit reactie uitlokt van de andere partij.

Voorbeeld:

Beste “andere partij”

Het was mij een waar genoegen om u gisteren te ontmoeten. Hartstikke bedankt dat u de tijd heeft genomen om te luisteren naar mijn 'korte beschrijving van idee'.

Al heeft u momenteel nog geen tijd om te investeren in mijn 'naam van idee', lijkt het mij ook plezierig om met u samen te werken aan ander projecten. Zou ik u om advies mogen vragen in de toekomst per email?

Met vriendelijke groet,

'De persoon met idee'

Als de investeerder hierop reageert, gefeliciteerd! Nu heb je een gedocumenteerd bewijs, die je kan gebruiken in een rechtszaak. Nogmaals: dit bewijst alleen dat je eerst was, niet dat je volledig je app idee beschermd is. Maar het kan in sommige gevallen helpen.

app idee beschermenGeheimhoudingsverklaring

Ook zou je een geheimhoudingsverklaring kunnen tekenen met iedereen die je spreekt over je idee. Maar, als degene die je spreekt, jouw idee een klein beetje aanpast, dan is het niet meer aanwijsbaar van jou en is je geheimhoudingsverklaring zo goed als waardeloos in een rechtszaak. Dan kan een derde toch de app ontwikkelen. Jouw app idee beschermen met een geheimhoudingsverklaring is dus lastig.

Daarnaast: Stel, je pitcht jouw idee aan een investeerder, app-ontwikkelaar of andere partij. Dan ben jij natuurlijk helemaal hotel de botel van jouw idee. Wat je dan vergeet, is dat die partij hoogstwaarschijnlijk een soortgelijk idee vaker heeft gehoord én zal gaan horen. Door de andere partij te dwingen om van tevoren een geheimhoudingsverklaring te laten tekenen, zorg je ervoor dat deze nooit meer een vergekijkbaar idee mag maken, in mag investeren of anderszins. Oftewel, hij is daardoor vatbaar voor rechtszaken. Een andere partij gaat dus vrijwel nooit een geheimhoudingsverklaring tekenen, omdat het zijn belangen schaadt zonder iets door te winnen. Dan snijdt hij zichzelf in de vingers. Het heeft dus weinig zin om dit te vragen én levert jouw weinig op. Geen handige manier om je app idee te beschermen dus.

"Iedereen heeft “zijn eigen kindje” en heeft helemaal geen zin of tijd om te besteden aan het idee van iemand anders"

app idee beschermenToch lekker slapen

Toch begrijp ik het heel goed dat je je app-idee wil beschermen. Het is jóuw idee. Jij hebt het bedacht en niemand anders mag “ermee vandoor” gaan. Je bent er zo veel mee bezig, dat het een beetje je kindje is geworden. En is Hollywood films zie je hoe mensen ideeën afpakken en ermee vandoor gaan. Hoe kun je rustig slapen als anderen jouw app-idee hebben gehoord?

Nu kan ik je gerust stellen: het stelen van ideeën komt vrijwel niet voor. Dat is iets dat vrijwel alleen in films voorkomt. In het echte leven is iedereen namelijk bezig met zijn eigen ideeën, hobby of project. Het idee van iemand anders kan goed zijn, maar nog lang niet zo goed als je éigen idee. Iedereen heeft “zijn eigen kindje” en heeft helemaal geen zin of tijd om te besteden aan het idee van iemand anders. In een heel uitzonderlijk geval zie je dat grote bedrijven wél het belang en de mankracht hebben om een idee overnemen. Maar, dat is iets heel anders dan je idee delen met vrienden, collega’s of kleine bedrijven die echt geen behoefte hebben aan jou idee en met hun eigen ideeën bezig zijn.

app idee beschermenEen app maken doe je niet alleen

En dan een reden om je idee juist wél te delen. Een idee moet groeien om een volledige app te worden. Dat doe je niet in je eentje, maar doe je met andere mensen. Anderen zullen je helpen om je idee te verbeteren, je idee te testen, te financieren, naar de markt te brengen én in contact te komen met nieuwe mensen.

Ik hoor zo vaak van iemand: “Dat idee dat je nu is uitgekomen, had ik al 5 jaar geleden bedacht.” Zij hebben hun idee laten verstoffen achter in een kast, omdat ze het met niemand durfden te delen. Dat vind ik erg jammer. En waarom zou je niet je idee delen met anderen? Je app idee beschermen staat dit juist in de weg!

Kortom: je een app-idee beschermen kan nauwelijks, je hebt niets te vrezen én het is juist waardevol om het te delen. Het is een persoonlijke overwinning om je idee te delen. Maar ook een essentiële stap als je jouw idee naar de markt wil brengen. Dus ben een held, en deel je idee met anderen!

"De waarde van je idee zorgt voor de bescherming ervan. Voer je idee uit om het te beschermen!"

app idee beschermenJe idee is waardeloos???

Zonder een idee, komt er geen app. Maar hoeveel is je idee waard? Is je app idee beschermen wel de moeite waard? Als je kijkt naar alles wat er geschreven wordt over ideeën, dan wordt al snel duidelijk dat ze alleen een idee niet zoveel waard is:

"Ideas are funny things; they don’t work unless you do" – Lou Holtz

“Ideas not coupled with action never become bigger than the brain cells they occupied.”– Arnold Glasgow

“It’s not about ideas, it’s about making ideas happen.” – Scott Belsky

“Ideas are worthless, execution is everything.” – Scott Adams

Zoals hierboven duidelijk wordt, is een idee niet waardevol op zichzelf. Iedereen kan ideeën bedenken maar diegene die het succesvol uitvoert, die creëert waarde.

app idee beschermenJouw app idee beschermen? Maak je idee waardevol!

Als je idee waardevoller wordt, dan is het lastiger te kopiëren.

Bijvoorbeeld: Toen Facebook net begon, was het eenvoudig hen na te doen met je eigen sociale netwerk. Maar nu Facebook veel gebruikers heeft, is het lastig om deze van hun af te pakken met je eigen sociale netwerk. Facebook heeft dus door zijn uitvoering een grote voorsprong gekregen.

Kortom: de waarde van een idee zit hem in de uitvoering ervan. De waarde van je idee zorgt voor de bescherming ervan. Voer je idee uit om het te beschermen! Een niet uitgevoerd app idee beschermen hoeft dus niet.

Een handige methode om meer waarde toe te voegen aan je app idee is de 1111-ezelsbrug. Kort gezegd krijg je hierbij punten per stap die je zet met je app idee. Zo is je idee 1 punt waard, een plan 10 punten, een prototype van je app 100 en de marktintroductie 1000 punten. Hoe meer punten hoe waardevoller je idee wordt.

Hieronder krijg je direct toegang tot de 1111-ezelsbrug, door je e-mailadres in te vullen.

augmented reality app maken

Ik geloof dat als je waarde creëert, je app succesvol wordt. Daarom stuur ik alleen waardevolle e-mails. Hoe? Dat lees je in de Privacy Statement.

Je mag natuurlijk ook een reactie achterlaten!