Moet je jouw app idee beschermen? (en hoe)| kennisbank

Als jij een app idee hebt, dan vraag je je misschien af je jouw app idee moet beschermen. Het antwoord dat je krijgt, ligt aan wie je de vraag stelt. Een advocaat zegt bijvoorbeeld altijd "ja" en een investeerder beantwoordt de vraag altijd met "nee". Maar wat moet jij nu als ondernemer met een app idee doen? Moet je jouw app-idee beschermen en vastleggen of gaat dat te ver? We leggen je uit hoe het zit en wat je het beste doet om je app idee te beschermen.

Lees het artikel of bekijk de samenvatting in de video:

Icoon uitspraakApp idee bescherming: patenten

Laat ik beginnen met het juridische stuk. Een app-idee beschermen is juridisch gezien namelijk lastig.

In Nederland is het niet mogelijk om patenten aan te vragen op een app-idee. Al ben je een applicatie ontwikkelaar of app ondernemer; dat gaat niet. Een nieuwe chemische formule, een tastbaar product of een machineonderdeel zijn te beschermen. Maar een app idee is juridisch niet uniek genoeg. Het is wel mogelijk om een bescherming op je naam en merk te krijgen, zodat je de naam van je app idee beschermt en deze niet zomaar gekopieerd mag worden. Maar dat beschermt je idee niet. Toch zijn er andere methodes...

icoon slot

Vastleggen van je app idee

Het is wél mogelijk om vast te leggen dat je idee op een specifieke datum door jou is bedacht. Dat je de eerste bent. Dit leg je vast in juridische constructies, waarbij er een idee in een soort kluis wordt vastgelegd en een datumstempel krijgt. Máár, dat betekent nog niet dat jouw app idee beschermd is. Omdat je de éérste was, wil nog niet zeggen dat het daarom jouw idee is. Het geeft slechts een hulpmiddel bij een rechtszaak, als bewijsmateriaal, maar wil niet zeggen dat niemand jouw idee bij een app developer mag ontwikkelen.

Vind je het vastleggen van je idee belangrijk, dan is er een eenvoudige manier om door een e-mail de andere partij te laten bevestigen dat jij er het eerst mee kwam. Heb je een bespreking gehad met een andere partij, stuur dan achteraf een email naar hen. Beschrijf daarin je idee kort, bijvoorbeeld in één zin. Je wil bevestiging dat de andere partij jouw mail heeft ontvangen en dus bewijs dat ze jouw idee hebben gehoord. Pak het slim aan en gebruik daarvoor een vraag in je email, zodat dit reactie uitlokt van de andere partij.

Voorbeeld:

Beste “andere partij”

Het was mij een waar genoegen om u gisteren te ontmoeten. Hartstikke bedankt dat u de tijd heeft genomen om te luisteren naar mijn 'korte beschrijving van idee'.

Al heeft u momenteel nog geen tijd om te investeren in mijn 'naam van idee', lijkt het mij ook plezierig om met u samen te werken aan andere projecten. Zou ik u om advies mogen vragen in de toekomst per email?

Met vriendelijke groet,

'De persoon met idee'

Als de investeerder hierop reageert; gefeliciteerd! Nu bezit je een gedocumenteerd bewijs, die je mogelijk gebruikt in een rechtszaak. Nogmaals: dit bewijst alleen dat je eerst was, niet dat je volledige app idee beschermd is. Maar het zal in sommige gevallen helpen.

icoon beschermd documentJe idee geheim houden? Geheimhoudingsverklaring

Een geheimhoudingsverklaring laten tekenen met iedereen die je spreekt over je idee, is ook een optie. Maar, als degene die je spreekt, jouw idee een klein beetje aanpast, dan is het idee niet meer aanwijsbaar van jou en is je geheimhoudingsverklaring zo goed als waardeloos in een rechtszaak. Dan mag iemand anders gewoon de app ontwikkelen. Jouw app idee beschermen met een geheimhoudingsverklaring blijkt dus lastig.

Daarnaast: Stel, je pitcht jouw idee aan een investeerder, app-ontwikkelaar of andere partij. Dan vind jij natuurlijk zelf je idee helemaal het einde. Wat je dan vergeet, is dat die partij hoogstwaarschijnlijk een soortgelijk idee vaker heeft gehoord én zal gaan horen. Door de andere partij te dwingen om van tevoren een geheimhoudingsverklaring te laten tekenen, zorg je ervoor dat deze nooit meer een vergelijkbaar idee mag maken, in mag investeren of anderszins. Oftewel, hij is daardoor vatbaar voor rechtszaken. Een andere partij zal dus vrijwel nooit een geheimhoudingsverklaring tekenen omdat het zijn belangen schaadt zonder iets door te winnen. Dan snijdt hij zichzelf in de vingers. Het heeft dus weinig zin om dit te vragen én levert jouw weinig op. Geen handige manier om je app idee te beschermen dus.

"Iedereen heeft “zijn eigen kindje” en heeft helemaal geen zin of tijd om te besteden aan het idee van iemand anders"

icoon bedToch lekker slapen

"Oh nee, mijn idee loopt 'vrij' rond, klaar om gestolen te worden", denk je misschien. Ik begrijp dan ook heel goed dat je je app-idee wil beschermen. Het is jóuw idee. Jij hebt het bedacht en niemand anders mag “ermee vandoor” gaan. Je bent er zo veel mee bezig, dat het een beetje je kindje is geworden. En het beeld dat je in Hollywood films ziet, hoe anderen  ideeën afpakken en ermee vandoor gaan, verstoort je nachtrust. Hoe moet je rustig slapen als anderen op de hoogte van jouw briljante app idee zijn?

Ik stel je gerust: het stelen van ideeën komt vrijwel niet voor. Dat bestaat vrijwel alleen in films. In het echte leven is iedereen namelijk bezig met zijn eigen ideeën, hobby of project. Het idee van iemand anders klinkt misschien goed, maar nog lang niet zo goed als je éigen idee. Iedereen bezit “zijn eigen kindje” en heeft helemaal geen zin of tijd om te besteden aan het idee van iemand anders. In een heel uitzonderlijk geval zie je dat grote bedrijven wél het belang en de mankracht hebben om een idee overnemen. Maar, dat is iets heel anders dan je idee delen met vrienden, collega’s of kleine bedrijven die echt geen behoefte hebben aan jou idee en met hun eigen ideeën bezig zijn.

Sterker nog: ik heb inmiddels meer dan 700 ideeën gehoord. Elk van die ideeën hou ik vertrouwelijk en vertel ik nooit door aan anderen. Van al die mensen vernam ik nooit dat hun idee door iemand is gestolen. Dus ook in de praktijk blijkt: een idee stelen komt niet voor!

icoon groep mensenEen app maken doe je niet alleen

En nu een reden om je idee juist wél te delen. Een idee moet zich ontwikkelen om uit te groeien naar een volledige app. En groeien doen we samen, dit geldt ook voor apps. Anderen zullen je helpen om je idee te verbeteren, je idee te testen, te financieren, naar de markt te brengen én in contact te komen met nieuwe mensen.

Ik hoor zo vaak van iemand:Die app die nu op de markt is gebracht, bedacht ik al 5 jaar geleden.” Zij lieten hun idee laten verstoffen achter in een kast, omdat ze het met niemand durfden te delen. Dat vind ik erg jammer. En waarom zou je niet je idee delen met anderen? Je app idee beschermen, staat het delen van je idee juist in de weg!

Kortom: jouw app-idee beschermen lukt nauwelijks, je hebt niets te vrezen én het is juist waardevol om het te delen. Het is een persoonlijke overwinning om je idee te delen. Maar ook een essentiële stap als je jouw idee naar de markt wil brengen. Dus ben een held, en deel je idee met anderen!

"De waarde van je idee zorgt voor de bescherming ervan. Voer je idee uit om het te beschermen!"

icoon ideeIs bescherming van je app idee wel nodig? 

Zonder een idee, komt er geen app. Maar hoeveel is je idee waard? Is je app idee beschermen wel de moeite waard? Als je kijkt naar alles wat er geschreven wordt over ideeën, dan kan je al snel de conclusie trekken dat alleen het hebben van een idee niet zoveel waard is:

"Ideas are funny things; they don’t work unless you do" – Lou Holtz

“Ideas not coupled with action never become bigger than the brain cells they occupied.”– Arnold Glasgow

“It’s not about ideas, it’s about making ideas happen.” – Scott Belsky

“Ideas are worthless, execution is everything.” – Scott Adams

Zoals de quotes hierboven duidelijk maken: een idee is niet waardevol op zichzelf. Iedereen kan ideeën bedenken. Maar diegene die een idee uitvoert, creëert waarde.

icoon groeien en ontwikkelenJouw app idee beschermen? Maak je idee waardevol!

Als je idee waardevoller wordt, dan is het lastiger te kopiëren.

Bijvoorbeeld: Toen Facebook net begon, was het eenvoudig hen na te doen met je eigen sociale netwerk. Maar nu Facebook veel gebruikers heeft, is het lastig om deze van hun af te pakken met je eigen sociale netwerk. Facebook kreeg dus door zijn uitvoering een grote voorsprong en is inmiddels zo populair dat je niet meer tegen hen op kan boksen.

Kortom: de waarde van een idee zit hem in de uitvoering ervan. De waarde van je idee zorgt voor de bescherming. Voer je idee uit om het te beschermen! Een niet uitgevoerd app idee beschermen hoeft dus niet.

Een handig stappenplan om meer waarde toe te voegen aan je app idee is de 1111-ezelsbrug. 

Wil je ook weten hoe je je idee moet uitvoeren, waardevol maken en zo je app idee beschermen? Hieronder krijg je direct toegang tot de 1111-ezelsbrug, door je e-mailadres in te vullen:

De 1111-ezelsbrug

Kom erachter met welke stappen je app waardevoller wordt

1111-ezelsbrug

 

Door het invullen van dit formulier worden je gegevens beschermd volgens onze Privacy Statement. Je ontvangt een mail met het aangevraagde document en daarnaast andere mails met tips voor je app, waar je je altijd voor kunt uitschrijven.

Ik wens je een succesvolle app toe.

PS Nieuw! Weet je al of je app haalbaar is? Test in een paar stappen de kosten, het verdienmodel en financiering voor je app! Doe de Haalbaarheid Scan

-David van AppSpecialisten

markten
geschreven door
David van der Loo

Reacties

Beste David,

Bedankt voor je interessant(e) stuk(ken). Bij veel vragen waar ik mee zit kom ik toch
telkens op deze site terecht.

Ik ben enorm zoekende betreft het op de markt brengen van een applicatie. Zoals je elders schrijft is het van (groot) belang je idee te delen. Het idee is, uiteraard?!, uitstekend maar door de eenvoud ervan durf ik het juist niet te delen met vrienden.

Het zal op zich geen zwaar "programma" worden aangezien ik de app eigenlijk zo-goed-als uitgeschreven heb, maar ik wil als het mee zit gelijk tot in de puntjes uitbrengen vooral qua design én marketing. Laatst genoemde lijkt mij de zwaarste klus. Zo heb ik ergens gelezen dat je de helft van je totale budget opzij dient te zetten voor marketing. Klopt dat?

Zelf ben ik totaal niet actief op geen enkele social media, en zie het ook niet zitten om het zelf via deze weg aan de man te brengen. Is het dan gedoemd te mislukken?

Dank bij voorbaat voor je reactie.

Groeten,

Bram

He Bram,

Bedankt voor je uitgebreide bericht.

Het klopt dat marketingkosten de helft van je budget kan beslaan, maar dat ligt uiteraard aan je plan. Alleen social media is in de meeste gevallen niet genoeg. Wat wél slim is, is om te zien welke kanalen de beoogde gebruikers van je app gebruiken. Komen ze vaak op een bepaalde plek? Gebruiken ze bepaalde websites? Hebben ze een persoon waar ze naa rop kijken? Maak daar gebruik van om je app op deze gerichte kanalen te promoten.

Ik hoop dat je hiermee geholpen bent, je vindt de 1111-ezelsbrug in je e-mailbox.

-David

Andermaal bedankt voor de informatie. Als app-leek weet ben ik sinds het lezen van je blog, er steeds meer van overtuigd dat niet geschoten altijd mis is. Ik durfde ook niet mijn idee te vertellen aan anderen. Maar deed het toch en ja hoor, ik kreeg al gelijk te horen dat een kennis dat ook doet en hem kon benaderen.
Ik ben nu een plan aan het bedenken en uitwerken op papier. En bedenken hoe ik mijn idee waardevol kan neerzetten. Jammer dat het ontwikkelen van een app best prijzig is!

Groeten,

Suus

He Suus,

Gaaf om te horen dat het delen van je idee je verder geholpen heeft. Delen is vermenigvuldigen! :)

De belangrijkste reden dat een app ontwikkelen duur is, is dat je iets unieks wil maken. Iets dat nog niet bestaat. Dat betekent ook dat er maatwerk een app voor je ontwikkelt wordt. En dat kost meer ontwikkeluren. De kosten zul je dus moeten maken, maar je kunt wél op verschillende manieren financiering voor je app krijgen. Hier vind je een artikel hierover: https://www.appspecialisten.nl/kennisbank/16-originele-manieren-hoe-je-a...

Mocht dat niet genoeg zijn, plan dan gerust een gratis 30 minuten telefoongesprek met mij met de contactknop onderin het scherm.

Je vindt de 1111-ezelsbrug in je mailbox.

Groeten,

-David

Ik zat me nadat ik een idee had idd af te vragen of er patent aangevraagd kan worden. De inhoud van je mail is handig te weten. En het inspireert me verdere stappen te zetten.

Hallo David,

Ik ben nu enkele maanden bezig met het uitwerken van mijn App-idee. Het is nu dusdanig "gerijpt" dat ik het voorgelegd heb aan potentiele klanten. Unaniem was men razend enthousiast. Ook heb ik nu twee app bouwers benaderd. Iedere keer vraag ik wel om geheimhouding maar door het enthousiasme van iedereen ben ik wel bevreesd dat het gekopieerd kan worden. Uit je artikel blijkt dat het moeilijk juridisch te beschermen is. Wel heb ik reeds het idee en de namen vastgelegd bij het merkenbureau BBIE.
Het is me nu zeker na het lezen van dit artikel duidelijk geworden dat ik volle kracht vooruit moet. Heb je misschien nog tips hoe je een goede app bouwer selecteert?

Groeten van Wim

Hoi Wim,

Mooi om te horen dat je zoveel enthousiaste reacties krijgt. Dat geeft je ook zelf energie om door te gaan!

Ik kan me voorstellen dat je vreest om je idee. Maar ik zal je geruststellen: de kans dat iemand met je idee "er van door gaat" is minimaal. Zeker app-ontwikkelaars hebben daar geen behoefte aan: hun belangrijkste probleem is dat hun programmeurs doorbetaald worden en dat gaat het makkelijkste als ze opdrachten van klanten uitvoeren. Zelf een idee in de markt zetten heeft een hoger risico en levert pas na een lange tijd rendement. Een geheimhoudingsverklaring afsluiten met een app-ontwikkelaar is niet heel waardevol en kan zelfs een drempel opwerpen.

Alleen bij grote bedrijven die strategisch belang hebben bij je idee zou ik op je hoede zijn. Die hebben soms interne projectteams die ideeën in de markt kunnen zitten (al zitten die vaak al vast aan een strakke planning).

Kortom: je kunt vanaf rustig slapen: deel je idee gerust met anderen, er is weinig te vrezen.

Ik stuur je een PDF toe waarin je 20 tips krijgt hoe je een goede app bouwer selecteert. Als andere mensen dit lezen en die PDF ook willen ontvangen: Ontvang ook 20 tips voor het vinden van een goede app bouwer door je grootste inzicht te plaatsen als reactie onder dit artikel: https://www.appspecialisten.nl/kennisbank/7-markten-waarin-app-bouwers-a...

Groeten,

-David

Toch is dit ook belangrijk om te lezen waarom je het juist wel zou moeten doen. http://www.rvo.nl/onderwerpen/innovatief-ondernemen/octrooien-ofwel-patenten/octrooi-anders-beschermen   het gaat oa over Intellectueel eigendom en auteursrecht

Hoi Jerry,

Bedankt voor je aanvullende informatie. Ik merk dat de RVO informatie aanvullend is, maar weinig toevoegt voor mensen met een app. Het is misschien ook verwarrend, omdat bijvoorbeel een patent niet van toepassing is op een app. Begrijpelijk ook: RVO informeert een breed publiek, mijn artikel laat alleen zien wat van toepassing is als je een app wil beschermen. Het doel van dit artikel is om grip te krijgen in het woud aan regelgeving rondom idee-bescherming. Ik hoop dat het je verder heeft geholpen :)

Met vriendelijke groet,

-David

Hallo dag David,

ik vind het enorm leuk om grote delen van mijn vragen beantwoord te zien in jouw video's.

Toch heb ik het een beetje lastig met het delen van het idee zonder  dat je daar beschermt door bent. Zeker met professionals . Zij kunnen kwasie onmiddelijk inschatten of je idee zal aanslaan of niet , en als dat het geval zou zijn kunnen zij je dan gemakkelijk met een kluitje in het riet sturen ?

Vriendelijke groeten

Ignace

Hoi Ignace,

Dank voor je vraag! Ik heb even de tijd genomen en je een uitgebreid antwoord gegeven per mail.

Ik hoop dat je er iets aan hebt :)

Groeten,

-David

Hey

ik ben een app aan het ontwikellen ,

het is een social dating app gecombineerd met uitgaansleven events  en restaurants.

hoe kan in dat patenteren?

 

dank u

binson rami

Hoi Rami, Leuk dat je een app aan het ontwikkelen bent! Zoals je hierboven kan lezen, kan je geen patent vragen op een app-idee. Wel op de huisstijl of techniek. Je kan boven de reacties het 'Drieluik van app-bescherming' downloaden, zo zie je precies wat er wél en niét juridisch mogelijk is. Succes met je idee! Gr. Katja

Plaats mijn reactie