App-ontwikkelaars ontwikkelen apps die technisch gezien fantastisch zijn! Maar helpen je niet aan een goed app-idee. Zie het zo: terwijl de ontwikkelaar aan de technische knoppen zit, draai jij aan de knoppen om te zorgen dat je idee goed genoeg is. 

Of anders gezegd: jouw app is een schip en jij bent de kapitein. De ontwikkelaar is de bemanning die de zeilen hijst en zorgt voor snelheid. Maar jij bepaalt de bestemming en de koers.

Zorg er daarom voor dat je pas naar een app-ontwikkelaar gaat als jouw app-idee ontworpen is! Zo weet de ontwikkelaar wat hij moet maken en volgt hij jouw koers. Dan is de richting duidelijk en zet hij alle zeilen bij om jouw app te ontwikkelen.

Een sterk app ontwerp geeft deze voordelen:

  1. Een ontwikkelaar weet precies wat hij moet maken en geeft dus een scherpere prijs

  2. Door een goede, visuele omschrijving van wat je wil, krijg je betere offertes 

  3. Met een visueel ontworpen app overtuig je investeerders

  4. Je test je app op gebruiksgemak en concept bij gebruikers, zodat je weet of je app een succes wordt

  5. Je idee is meteen tastbaar. Daarmee maak je vrienden en familie enthousiast

 

een icoon van een lampStap 1: Test je idee
 

Elke app begint met een idee. Sommige apps worden gewoon ‘voor de leuk’ gemaakt of om eens te ervaren hoe het is om een app te ontwerpen. Maar de echte app toppers worden populair omdat ze belangrijke problemen oplossen bij gebruikers.

Voldoet jouw app-idee daar ook aan? Daar moet je eerst achter zien te komen, vóórdat je jouw app gaat ontwerpen of ontwikkelen. De kracht van jouw idee achterhaal je met de App-idee Scan. Deze geeft je inzicht in hoe goed je app-idee is. De App-idee Scan download je gratis onderaan deze pagina. 

"Gebruikers begrijpen dat wat ze al kennen."

 

icoon potloodStap 2: Maak schetsen
 

Maak schetsen: het is dé snelste manier om je app te ontwerpen en te testen bij de mensen om je heen. Maak het jezelf vooral niet te moeilijk. Het idee van schetsen is dat je jouw idee snel kunt testen. Het is dus absoluut niet definitief. Geen kleuren, maar gewoon grove en slordige lijnen. Gebruik een whiteboard, papier of een krijtbord. Hoe lelijker, hoe beter! Zo kun je snel werken en vaak verbeteren. En zo krijg je al snel een beeld, zonder dat je er zeeën van tijd aan kwijt bent. Laat mensen je schetsen zien. Kijken ze verward? Vraag ze dan waarom en maak samen veranderingen. Herhaal dit een aantal keer zodat het ontwerp stap-voor-stap steeds duidelijker wordt.

 

vinger die iets aanraakt icoonStap 3: Richt je op de meeste uitgevoerde acties
 

Geheel afhankelijk van je app, zijn er bepaalde acties die je gebruikers het meest uitvoeren. Ontwerp je bijvoorbeeld een app voor evenementen? Dan is het handig voor gebruikers om te zien wie er aanwezig is op het evenement. Is het een sociale app? Dan heb je waarschijnlijk een chat-functie nodig. "Use cases" noemen we dit ook wel: de taken die je gebruiker wil uitvoeren met je app. Maak er een overzicht van en focus je op de belangrijkste use cases.

Deze belangrijkste use cases moeten gebruikers makkelijk kunnen uitvoeren in je ontwerp. Ook moeten de knoppen bij deze acties duidelijk, makkelijk te begrijpen én te vinden zijn. Kies er bijvoorbeeld voor om je eigen knopjes te ontwerpen, zodat je een origineel karakter geeft aan je app. Bedenk wel, je hoeft niet het wiel opnieuw uit te vinden! Gebruikers begrijpen dat wat ze al kennen, gebruik dus herkenbare logo's, iconen en knoppen. Kijk daarom bijvoorbeeld naar bekend apps en laat je inspireren door wat er al bestaat.

telefoon waar een kleurenpatroon uitkomt

icoon van een telefoonStap 4: Maak een lelijk prototype
 

Als iedereen het eens is met de belangrijkste use cases, schermen en acties, bouw dan ieder scherm en verbind ze aan je navigatie structuur. Maak het jezelf makkelijk en kies voor standaard iOS en Android fonts en formaten. Een heel makkelijke manier om dit te doen is door de schermen te tekenen (in het echt of op de computer), en daar een foto van te maken. Deze afbeeldingen kan je achter elkaar zetten, en zo heb je al een minimaal prototype. Als je toch wilt uitpakken, schakel ons dan in om te zorgen dat je een werkend prototype krijgt.

 

icoon van pratende menseStap 5: Communiceer op de juiste manier met een app ontwerper
 

Als je nooit eerder een app ontworpen hebt, dan is het vanaf deze stap lastig om dingen zelf te doen. Lage kwaliteit designs zorgen ook voor lage kwaliteit apps. Dus als je nog geen ervaring hebt met het maken van designs voor apps, dan is de kans groot dat je ook een lage kwaliteit design maakt. Ga je voor hoge kwaliteit? Ga dan vanaf deze stap in zee met een ervaren app-ontwerper.

Zodra je werkt met een ontwerper dan wil je natuurlijk goede onderlinge communicatie. Ik heb het zó vaak meegemaakt dat een gebrek aan communicatie leidt tot een slechte app. Zonde! Dat wil je niet meemaken. Ben je het bijvoorbeeld niet helemaal eens met een kleurkeuze? Bespreek het dan met de designer! De ervaring van de designer helpt je om een goede kleurkeuze te maken. Oftewel: laat de designer meedenken. Je eigen voorkeuren zijn belangrijk, maar vaak heeft een designer een beter ontwikkeld gevoel voor design dat meer gebruikers aanspreekt! Het is ook verstandig als je je app test en feedback van gebruikers ontvangt dat je dit communiceert naar de ontwerper. 

 

icoon telefoonStap 6: Maak een mooi prototype
 

Een ontwerper maakt van een lelijk prototype een gebruiksvriendelijke én visueel aantrekkelijke app. Soms heb je daar één persoon voor die vooral dingen "mooi" maakt: een designer of grafisch vormgever. Hoge kwaliteit apps hebben daarnaast een apart persoon die meehelpt met de gebruiksvriendelijkheid en eenvoud in gebruik. Die persoon heet een User Experience designer of een "UX-er".

Deze specialisten werken met diverse tools, zoals Photoshop, Balsamiq, Axure maar ook met Animation Libraries en Physics Engines om je app mooi én gebruiksvriendelijk te maken. Als de functies van je app werken, dan is het belangrijk om je app leuk te maken. Goede designers en UX-ers weten hoe ze een app leuk maken om te gebruiken, luister dus goed naar hun ervaring.

Na deze stap heb je een mooi-ogende en werkende mini-versie van je app! Tof! Dit gebruik je om investeerders te overtuigen en je concept nu echt te testen met je doelgroep.

 

icoon vergrootglasStap 7: Vind app-ontwikkelaar
 

Als je een app ontwerpen gaat, is het belangrijk om rekening te houden met de stappen die hierboven beschreven worden. Met je functionerende prototype ga je op zoek naar een applicatie ontwikkelaar/app-developer die de app technisch gaat realiseren. Deze gaat nu met gemak aan de slag, want je weet precies hoe je app eruit komt te zien en welke functies erin moeten. De ontwikkelaar ziet dankzij het prototype al heel snel wat het doel van jouw app is en wat hij moet gaan bouwen.

 

Starten met jouw app ontwerpen in 7 stappen
 

Wil jij vandaag nog starten met jouw app-idee? Dan begin je bij stap 1: je idee testen! 

Daar heb ik een hulpmiddel voor, de App-idee Scan. Hiermee zie je precies waar jouw idee staat en waar je rekening mee moet houden:

Lampje idee
Hoe goed is je app-idee?
App-idee Scan PDF
Kom erachter hoe goed je idee is!

Met de App-idee scan ontdek je:

✔️ Of je een goed idee hebt
✔️ Of je overal aan gedacht hebt
✔️ Welke stappen je kunt zetten met je app 


Toegang tot de App-idee scan kost normaal €7 in de shop, nu  GRATIS toegangelijk:

-David van AppSpecialisten

Fase van jouw app
Markten
Geschreven door
David van der Loo

Reacties: Wat vind jij van dit artikel?

Je hebt het bovenstaande artikel snel doorgelezen. De kopjes en iconen waren daarvoor handig. Maar misschien heb je iets gemist dat er niet in stond. Of misschien heeft dit artikel je juist geholpen. Laat een reactie achter en laat weten wat je van het artikel vindt!

Klik en laat een reactie achter

Ingediend door beeldvanger op

Goedenavond David,

zojuist je 7-stappen verhaal gelezen. Ik ben op zoek naar iemand die eens met me meekijkt naar mijn 'App-idee'.
Ik zie dat jij inzicht hebt in het beoordelen en aanpakken ervan. Behoord een afspraak met jou tot de mogelijkheden? Kom ik wellicht ook van A naar App.

Mag ik iets van je vernemen?
Groeten, Ed.

Ingediend door david@appar.nl op

In reply to by beeldvanger

Hoi Ed,

Klopt, ik weet hoe je een app-idee op de markt zetten aanpakt.

In je mailbox vind je een mailtje met een afspraakverzoek, plus de link naar het van A tot App stappenplan als beloning voor je reactie.

Met vriendelijke groeten,

-David

Ingediend door Pieter op

Hi David,
Mijn belangrijkste inzicht is dat ik het bouwen van mijn app beter aan profs kan overlaten. Wel denk ik dat mijn idee inmiddels ontwikkelingsrijp is. Graag zou ik een afspraak met je maken om te zien welke partij(en) het beste bij mijn idee passen.
Vr,gr. Pieter

Ingediend door david@appar.nl op

Hoi Pieter,

Fijn dat dit artikel je dit inzicht heeft gegeven.

Je vindt het stappenplan in je mailbox.

Met vriendelijke groeten,

-David

Ingediend door Fernon op

Weer een duidelijk filmpje! ik nader momenteel stap 7 en achteraf gezien is elke individuele stap heel belangrijk geweest.

Nu ik steeds verder kom in het project valt alles op zijn plaats en zijn de stappen net individuele puzzelstukjes die alleen samen een geheel vormen. Heel mooi. 

Met vriendelijke groet,

Fernon

Bedankt voor je mooie commentaar Fernon! Ik wens je veel succes met de vordering van jouw app. Groetjes, Katja

Ingediend door Sandra op

Hoi David, fijne uitleg om te starten met het ontwikkelen van een app. Ik zou graag jouw App-idee Scan en App Business Scan willen bekijken om meer inzicht te krijgen.

Alvast bedankt.

Groeten, Sandra

Hoi Sandra, goed te horen dat je iets aan mijn artikel hebt gehad! Voortaan kan je hierboven zelf het formulier invullen, om meteen de PDFs in je inbox te ontvangen. :)