Een app voor school of studie? Zo doe je dat!

Ben je een student of scholier en ben je bezig met een app voor een opdracht voor school of je opleiding? Dan ben je hier op het juiste adres! In dit artikel zet ik namelijk alles wat je moet weten voor je opdracht onder elkaar, aan de hand van de 7 meest gestelde vragen. Het enige dat ik terugvraag is een goede bronvermelding naar de gebruikte artikelen, citaten en kennis in het document dat je schrijft, zoals dat ook voor andere bronnen geldt.

Bijvoorbeeld (copy-paste!):

David van der Loo (2021, Maart 25). De kosten van een app laten maken? Zie wat andere apps hebben gekost: van € 2.500 tot € 100.000+. Kennisbank artikel op https://www.appspecialisten.nl

Lees het artikel verder of bekijk de video:

1. Is mijn app idee goed? (Idee testen)

Ieder app-idee is anders. Dit kunnen slechte of goede ideeën zijn. Minder goede ideeën zijn: een app bouwen als kopie een bedrijfswebsite, een app ontwikkelen als nieuwsfeed of een app laten maken als webshop. Goede app ideeën voldoen over het algemeen aan 3 kenmerken: de gebruiker van de app staat centraal, er is een duidelijk doel gesteld en er is goed nagedacht over de techniek.

Lees het volledige artikel en meet jouw app-idee in 2 minuten: App idee: 3 goede en 3 slechte ideeën voor de inhoud van een app

2. Kan ik mijn app idee verkopen? (Verkopen)

Een app idee is op zichzelf niet zo veel waard, de uitvoering van het idee wel! Als je wil weten hoeveel je app-idee-in-uitvoering waard is, gebruik dan de 1111-ezelsbrug. Dat werkt zo: de waarde van je app is maximaal 1111 punten, 1 punt voor het idee, 10 punten voor het plan, 100 punten voor het prototype en 1000 punten voor de marktintroductie. Hoe meer punten, hoe beter je app!

Lees het volledige artikel: App idee verkopen? Gebruik de 1111-ezelsbrug!

3. Wat heb je nodig voor een succesvolle app? (Succes)

3 ingrediënten vormen samen het ultieme recept voor een succesvolle app. 1. Het businessplan: laat hier in ieder geval zien wat je wil bereiken (doelen), hoe je aansluit op de problemen en gedrag van de doelgroep (marketing), hoe je geld gaat verdienden (verdienmodel), hoe je geld bijeen krijgt om het te bouwen (financiering) en wie het plan gaat uitvoeren (organisatie). 2. Design: naast de mooie vormgeving is ook het gebruiksgemak erg belangrijk. 3. Techniek: Een app zonder fouten en die soepel te gebruiken is. Laat de app-ontwikkelaar ook meedenken over de invulling van de techniek.

Lees het volledige artikel: App bouwen: 3 geheime ingrediënten voor een succesvolle app

4. Hoe maak ik promotie voor mijn app? (Marketing)

Een app verdrinkt al snel in de App Store: er zijn meer dan een miljoen iPhone apps en minstens zoveel Android apps. Hoe ga je hierin opvallen? Door niet alleen jouw app te promoten in de AppStores maar ook daarbuiten! Er zijn 3 cruciale stappen bij het promoten van je app. Zie hier hoe je in 3 stappen een populaire app met duizenden gebruikers krijgt.

Lees hier hoe je ervoor zorgt dat jouw app de beste van de App Store wordt: Zo wordt jouw app de allerbeste verleider in de App Store

5. Hoeveel kost een app? (Kosten)

Een app is prijzig. Dat komt doordat de functies van een app iedere keer uniek zijn en er dus veel maatwerk geprogrammeerd moet worden door een app-maker. Dat zijn dure uren. Als je meer functionaliteiten weglaat of standaardiseert, dan is de app goedkoper, maar daardoor wordt hij ook vaak minder goed. Een app die in hoge mate gestandaardiseerd is begint vanaf zo’n € 2500 (per jaar) en betaal je vaak  met een abonnement van een paar honderd euro per maand. Een gemiddelde maatwerk app met het een en ander aan maatwerk start vanaf € 30.000. Een eerste prille versie die bedoelt is om te testen in een pilot of kleine groep gebruikers kan bij gespecialiseerde bedrijven vanaf zo'n € 15.000. Zeer verfijnde apps kosten soms meer dan € 100.000, als er bijvoorbeeld veel aandacht is gegaan naar gebruiksgemak of de app moet ‘praten’ met uitgebreide databases.

Lees het volledige artikel: De kosten van een app laten maken? Zie wat andere apps hebben gekost: van € 2.500 tot € 100.000+

6. Dat is duur! Hoe kan dit dat betalen? (Financiering)

Klopt, een app is best duur. Maar dat is niet erg, zolang je maar weet dat je dit geld gaat terugverdienen. Een goed businessplan kan jouw helpen om aan te tonen dat je de financiële investering in de app de moeite waard is. Met dit plan onder je arm kun je ook op zoek gaan naar een financier die je geld geeft voor app development. Er zijn 8 manieren om zo’n financier aan te trekken, bekijk het onderstaande artikel om deze manier te ontdekken. Tip van de sluier: de app maker vragen om de app te maken in ruil voor aandelen is meestal géén goed idee.

Lees het volledige artikel: App laten ontwikkelen? 8 financieringsmogelijkheden voor jouw app!

7. Gratis en meteen een offerte downloaden! (Offerte krijgen / prijs berekenen)

Van je school, stageplek of opleiding heb je de opdracht gekregen om een app te onderzoeken. Dan wil je misschien wel een offerte of kostenindicatie. Het aanvragen van een offerte bij een app-ontwikkelaar duurt lang en ze reageren niet op alle aanvraag van studenten en scholieren. Daarom hebben we een voorbeeld offerte document gemaakt dat je DIRECT en GRATIS ontvangt. 

Het document is gebaseerd op echte bedragen en echte uren en een echte app-opdracht. Alleen de naam van de app-ontwikkelaar is verzonnen. Het document is opgemaakt in Microsoft Word, zodat je het kunt bewerken. 

Wil je weten hoeveel jouw app gaat kosten? Klik hier en kijk hoeveel andere apps hebben gekost of klik hier en zie wat een app kost. Deze artikelen kun je gebruiken om de voorbeeld-offerte aan te passen op jouw app.

Download onderaan de pagina meteen de voorbeeld app offerte!

Conclusie

De bovenstaande 7 meest gestelde vragen helpen je waarschijnlijk al een eind op weg, of je nou een spreekbeurt maakt, een scriptie schrijft of een student company aan het opzetten bent. Als je nog niet hebt gevonden wat je zoekt, bekijk dan gerust de andere artikelen in de app kennisbank.

Veel succes met je opdracht!

Tip voor docenten

David van der Loo (app expert bij AppSpecialisten.nl): “De bovenstaande artikelen geven al veel input voor een goedgevulde les over apps. Mij is wel eens vertelt dat door een les interactief te maken, lesstof langer blijft hangen. Dat kan bijvoorbeeld door met behulp van de app-ontwikkelaars zoekmachine op deze website een app van € 2500 én een app van boven de € 100.000 te selecteren en leerlingen hiermee zelf aan de slag te laten gaan. Wat is er goed aan deze app? Wat niet? Waarom zou deze app zoveel kosten? Hoe zou een organisatie dit geld terug kunnen verdienen? Een conclusie kán zijn dat er 3 elementen uit een app moeten kloppen (plan, design en techniek), zoals omschreven in dit artikel: App idee: 3 goede en 3 slechte ideeën voor de inhoud van een app

“Ook van docenten verwacht ik geen directe tegenprestatie, slecht een goede bronvermelding naar de gebruikte artikelen, citaten en kennis, zoals dat ook bij andere bronnen geldt."

Bijvoorbeeld (copy-paste!):

David van der Loo (2021, Maart 25). De kosten van een app laten maken? Zie wat andere apps hebben gekost: van € 2.500 tot € 100.000+. Kennisbank artikel op https://www.appspecialisten.nl

Veel plezier met de les!

Download de voorbeeld app offerte

Van je school, stageplek of opleiding heb je de opdracht gekregen om een app te onderzoeken. Dan wil je waarschijnlijk wel een offerte of kostenindicatie. Het aanvragen van een offerte bij een ontwikkelaar duurt lang en ze reageren niet op alle aanvragen van studenten en scholieren. 

Download hieronder een voorbeeld van een échte offerte van een app-ontwikkelaar.

-David van AppSpecialisten

fase van jouw app
geschreven door
David van der Loo