Een eigen app maken: 10 verdienmodellen| kennisbank

Een eigen app maken en hier een verdienmodel aan koppelen is voor veel mensen en bedrijven aantrekkelijk. Het is echter lastiger dan het op het eerste oog lijkt. Want hoe maak je een app waaraan je geld verdient, terwijl er al miljoenen andere apps bestaan? We maken het daarom eenvoudig voor je: hieronder vind je 10 methodes waarop je geld kunt verdienen met een eigen app maken, gerangschikt van de slechtste naar de beste manier van een eigen app maken.

Lees het artikel of bekijk de video:

10.  Producten verkopen in de app

eigen app makenAls je producten gaat verkopen binnen een app, een zogenaamde “appshop”, dan begin je (vaak) met een achterstand. Google doorzoekt apps niet of nauwelijks, dus via deze grote zoekmachine zul je geen klanten vinden. Ook moeten klanten extra stappen zetten om in je app te komen ten opzichte van een traditionele webshop (zoals de app vinden, downloaden, installeren) en veel mensen nemen deze extra moeite niet.

In het begin van productverkoop in apps was dit vooral het geval. Aangezien het app landschap steeds verandert, worden er voortaan steeds vaker producten verkocht in apps. Daarom heeft een appshop ook voordelen, bijvoorbeeld bij de verkoop van producten die door klanten vaak gekocht worden. Als mensen herhaaldelijk een product koopt dan hoeft diegene niet meer na te denken over zijn aankoop. Dan kan het juist heel gemakkelijk om een product met één klik aan te schaffen met een app (de app staat dan al op de telefoon).

Ook als je bedrijf al bekend is bij de klant, kan je geld verdienen met producten verkopen in een app. Zo wordt een H&M bezoeker in de winkel al aangespoord om de app te downloaden voor een korting. De bezoeker kent H&M en het assortiment, het is dan een kleine stap naar het gebruik van de app. Dit geldt helaas alleen voor kleinschalige aankopen, voor grote aankopen zoals tv's of laptops zal een klant toch de tijd willen nemen in een winkel of op een website. Tenzij je echter een zeer doordachte aanpak hebt, is een appshop geen goed verdienmodel voor een eigen app maken en heb je in de meeste gevallen meer aan een webshop.

9. Reseller apps

eigen app makenEr worden veel apps gestandaardiseerd en schaalbaar gemaakt die daardoor ook beschikbaar worden voor meerdere bedrijven. Zo zijn er apps die een catalogus van producten hebben ter ondersteuning van verkopers en die voor iedere gebruiker wordt ingericht met hun eigen catalogus. Of een evenementen reseller app die per bedrijf een ander programma, sprekers en plattegrond bevat.

Je kunt deze soort apps als reseller doorverkopen aan bedrijven en wordt hierbij ondersteund door de originele ontwikkelaar van de apps. Je moet echter goed nadenken over de waarde die de gestandaardiseerde app gaat hebben voor de klant. Levert de app echt iets op? Of is het een ‘app voor de heb’? Apps met weinig toegevoegde waarde zijn vaak te herkennen aan een website-uiterlijk waarin een app is gepropt. De app heeft dan veel pagina’s met statische tekst en heeft geen duidelijk doel voor de gebruiker. Ook is het resellen van een app per definitie geen “eigen app maken”, je verkoopt in feite de app van een ander.

"Zo verdiende de populaire app Angry Birds meer aan merchandising dan aan de app verkopen zelf. "

8. Adverteren in de app

eigen app makenAls je jouw eigen app maakt en deze publiceert in de appstore dan kun je in deze app advertenties en banners laten zien aan gebruikers. Zoals je wellicht weet, klikken maar weinig mensen op deze advertenties, dus de waarde van deze advertenties is voor de adverteerder niet zo groot. Reken er daarom op dat je per advertentievertoning een paar cent verdient. Voor één euro moet een advertentie dus zo'n 50 tot 100 keer bekeken zijn. Om dit verdienmodel te laten werken heb je veel gebruikers nodig, dus reken erop dat je je zult moeten richten op volume: zoveel mogelijk actieve gebruikers van je app.

7. App verkopen in appstore

eigen app makenIn de Windows, Google of Apple appstore kun je jouw app verkopen voor een paar euro’s. Veel gebruikers zijn echter niet snel geneigd om voor een niet-tastbare app te betalen, Apple gebruikers kopen wel eerder apps dan Android gebruikers. Een Android app maken is daarom over het algemeen minder lucratief dan een iPhone app maken, al is het Android marktaandeel in Nederland een stuk groter.

Het verdienmodel van een app verkopen in de appstores is vaak gekoppeld aan het tonen van advertenties in een gratis versie en géén advertenties in de betaalde versie van de app. Bij een waardevolle apps met nut werkt dit verdienmodel. Mensen gebruiken de app dan vaak en willen dan wel betalen voor een betere ervaring zónder die irritante advertenties!

Maar ook in betaalde apps kom je advertenties tegen omdat apps verkopen in appstores niet snel iets oplevert. Het zijn steeds maar een paar euro’s die je per download verdient en daarvan moet je 30% afstaan aan de appstore. En dan moet je er zelf voor zorgen dat veel mensen jouw app downloaden. Maar zelfs met veel gebruikers ben je er nog niet. Zo verdient de populaire app Angry Birds meer aan merchandising (verkoop van Angry Birds speelgoed en prullaria) dan aan de app verkopen zelf. Dat wil wel iets zeggen over de winstgevendheid van apps verkopen in de appstore. Er zijn meer doordachte verdienmodellen met apps dan slechts het eenvoudig verkopen in de appstore.

"Je hebt veel meer kans om een partij te overtuigen om je te sponsoren als je al concrete resultaten hebt."

6. In-app purchases

eigen app makenEen slimmere aanpak dan slechts de verkoop van apps in de appstore zijn de zogenaamde in-app purchases. Dit is een manier voor gebruikers om uitbreidingen voor de app te kopen, vanuit de app zelf. Denk aan “muntjes” om je game-app beter te kunnen spelen of het aankopen van een extra functies voor een app. Dit werkt beter dan het enkel verkopen van de app omdat de gebruiker de app heeft kunnen gebruiken voordat hij ervoor hoeft te betalen. Ook bij in-app purchases moet je 30% van de opbrengsten van de app afstaan aan de appstore.

eigen app maken

5. Sponsoring

Als je een bedrijf bereid vindt om je app te sponsoren dan kunnen zij betalen voor de ontwikkeling van jouw app. Je hebt veel meer kans om deze partij te overtuigen om je te sponsoren als je al concrete resultaten hebt, bijvoorbeeld met een simpel prototype van de app tot aan een volwaardige app die al reeds populair is. Hoe meer je kunt laten zien van een concrete app, hoe beter je jouw sponsor kan overtuigen én des te meer geld je kunt vragen. Dat betekent dat als je zelf voorinvesteringen hebt gedaan in de app en de resultaten hiervan kan laten zien aan de sponsor, je meer kans hebt om de sponsoring binnen te halen. Als je een eigen app maken wilt met sponsoring, kom dus niet met lege handen!

4. Een eigen app maken en doorverkopen

Een combinatie van sponsoring en reseller zijn van jouw app is eigen gestandaardiseerde apps maken en deze zelf doorverkopen aan bedrijven en organisaties. Je laat je niet eenmalig sponsoren en je wordt geen doorverkoper van het app concept van iemand anders, maar je verkoopt je eigen gestandaardiseerde app aan meerdere bedrijven. Jij bent dus degene die het bezit heeft van de app én dit als schaalbaar concept aan meerdere bedrijven verkoopt. Als je jouw app laat maken door een derde partij, maak dan goede afspraken over de rechten voor de herverkoop van een app. Je kunt afspreken met een app maker dat je 100% eigenaar wordt van de programmeercode van jouw app, maar daarmee geeft deze app maker ook een deel van zijn waardevolle werkwijze en bedrijfs-programmeercode vrij. De meesten zijn wel bereid om dit vrij te geven, maar tegen een stevige vergoeding. Als je slim bent bespaar je op deze kosten en maak je afspraken over herverkoop met de app maker zonder dat je 100% eigenaar hoeft te zijn van de programmeercode van de app.

"De kennis en kunde uit je bedrijf zorgt voor de basis van een kwalitatieve app."

3. Kostenbesparing voor bedrijf

Een slimme toepassing van een eigen app maken is om de efficiëntie binnen je eigen bedrijf te vergroten. Je kunt je eigen personeel sneller en slimmer laten werken met een app die hun werkzaamheden ondersteund. Dat kan al heel eenvoudig met een reeds ontwikkelde app uit de appstore van een paar euro’s waarmee werknemers bijvoorbeeld efficienter hun uren bijhouden tot een maatwerk ontwikkelde app van boven de vele tienduizenden euro’s waarmee werknemers kennis kunnen terugvinden om de service naar klanten kunnen verhogen. Afhankelijk van de hoogte van de kostenbesparing die je kunt realiseren met de app en de terugverdienperiode, bepaal je hoeveel geld je investeert in de app en de app je uiteindelijk oplevert.

2. App als aanvulling op productrange

Binnen je eigen bedrijf heb je al een aantal diensten en producten. Waarom niet je kennis en kunde die binnen je bedrijf aanwezig is inzetten om jouw producten en diensten in een app-vorm te gieten? Spelletjesfabrikant Jumbo brengt diverse bordspellen uit als iPad app, uitgeverij Zwijsen heeft diverse interactieve lesboeken en beveiligingsbedrijven verkopen apps om ook op tablets beveiligingscamera’s te kunnen zien. TomTom heeft haar kastjes maar ook navigatieapps en zelfs vogelverenigingen geven vogel-encyclopedieën-apps uit. Dit is een slimme manier om apps te verkopen in de appstore en is volledig gebaseerd op waar een bedrijf al goed in is. De kennis en kunde uit je bedrijf zorgt voor de basis van een kwalitatieve app. Het merk van jouw bedrijf geeft de gebruikers vertrouwen om de app te downloaden. Daarnaast kun je bestaande klanten benaderen met deze handige apps en heb je al snel volume zonder veel te investeren in app marketing.

1. App als klantenservice

De beste manier om te verdienen aan apps is… door ze gratis weg te geven! Rabobank vergroot haar financiële dienstverlening met diverse gratis apps, Albert Heijn vergroot het winkelgemak met de Appie app en de kapper op de hoek laat je afspraken inplannen via hun app. Ook met een app krijg je bij je favoriete koffiewinkeltje een spaarkaart waarmee iedere 5e koffie gratis is. Indirect verdienen deze bedrijven geld aan hun klanten via een app. Deze apps zijn allemaal gratis omdat de bedrijven weten dat ze dit terugverdienen doordat ze klanten aan zich binden én indirect meer verkopen realiseren. Door hun klanten te voorzien van een handige apps staan bedrijven met hen in contact, verzamelen ze informatie en worden hun diensten en producten vaker gebruikt. Wil je echt scoren met een eigen app maken? Maak hem gratis!

Cijfers voor verdienmodellen bij een eigen app maken

Wil je meer preciezere cijfers weten bij de verdienmodellen? Check dan dit artikel over de tactiek achter geld verdienen met apps ontwikkelen. Er zijn ook nog andere verdienmodellen mogelijk om de investering terug te verdienen.

Dat heb ik overzichtelijk voor jou gemaakt in het 'Verdienmodel sjabloon'. Dit is een PDF waarin je naast alle verdienmodellen ook de voor- en nadelen in één overzicht ziet. Plus, ik laat je in deze PDF zien wat de opbrengsten in euro's per verdienmodel zijn.

Om het je makkelijker te maken, krijg je hieronder direct toegang tot het Verdienmodel Sjabloon door je e-mailadres in te vullen.

geld verdienen met apps

Plus: elke week een tip om van je app een succes te maken!

Je gegevens worden beschermd door onze Privacy Statement

Ik wens je een succesvolle app toe.

-David

-David

markten
onderwerpen

Reacties

helder overzicht. Ik mis freemium en subscription model enigszins. die zitten wel in punt 6. belangrijkste inzicht is dat nut en waarde voor de gebruiker kern zijn voor het verdienmodel. En natuurlijk de een locked-in strategie. de user binden aan je App.

Hoi Freek,

Klopt, het Freemium model is samentrekking van Free en Premium. Dat is de essentie van punt 6 :)

Fijn dat dit artikel je nieuwe inzichten heeft gegeven. Het Verdienmodel Sjabloon vindt je in de mailbox.

-David

wat is je grootste inzicht uit dit artikel?

Hallo David,

Bedankt voor je heldere uitleg. Ik ben zoekende hoe ik mijn idee concreter kan maken. Het toepassen van advertenties in de app in jou punt 8 had ik totaal anders ingezien. Mijn idee betreft een klantenservice georienteerde app. Wel goed te lezen dat ik hiermee op de goede weg ben.

white labeling trekt zeer mijn aandacht.

Hee David!

Bedankt voor de uitleg! Heb het hele internet afgezocht maar kwam niks nuttigs tegen tot jouw super vet toffe filmpje!
Ik zou erg graag de 20 tips ontvangen over het aan tafel gaan met app ontwikkelaar. En vond het grootste inzicht hoe klantendata werkt en hoe je ermee om moet gaan.

Met vriendelijke groet,
Sam Furbie Fermin

Dank je voor het overzicht. Helpt ons bij brainstorm over wel of niet zelf ontwikkelen!

Dank voor het overzicht, het gaat me helpen in mijn advieswerk!

dankje voor het overzicht! Dit helpt ons om na te gaan of het maken van een app realistisch is voor ons!

Dank je wel voor de uitleg die verhelderend heeft gewerkt voor wat betreft punt 1 en 8. Ik weet nu wat wel en niet te doen. Groetjes, Linda

Bedankt voor het heldere overzicht.

Ik ben zelf met 2 vrienden begonnen met het uitwerken van een idee voor een app. Na het bedrijfsplan te hebben geschreven blijven we toch nog met een vraag zitten: wat wordt ons verdien model? We willen graag gratis en transparant naar onze klanten blijven. We willen geen advertenties plaatsen. Ik zou graag het PDF bestand van u willen ontvangen om nog meer opties af te gaan en inspiratie op te doen.

Bedankt

Hoi David,

Bedankt voor je uitleg. Mijn grootste inzicht uit dit artikel, zijn de verschillende verdienmodellen en dat je heel goed moet bedenken welk verdien model het beste past of welke combinatie van verdienmodellen. Jouw pdf ontvang ik graag om meer inspiratie op te doen.

Alvast bedankt,

Groetjes,

Jonathan

zeer informatief

voor mij was verdienmodel sponsoring interessant

Hallo David,

Het geeft een goed overzicht weer van de verschillen. Het heeft mij op ideeën gebracht om een app te gaan onwikkelen. Ik ben vooral benieuwd naar hoe de sponsoring werkt en ga eens hier en daar polsen. Ik ontvang graag jouw pdf.

Groetjes Niels

Hoi Niels, hopelijk heb je veel aan het Verdienmodel Sjabloon gehad! Gr. Katja

Helder uiteenzetting over hoe je succesvol te werk kunt gaan, top!

Bedankt! Goed om te horen dat je er iets aan hebt gehad Paul.

Beste David,

Ik ben opzoek naar het juiste verdienmodel voor de app van mijn organisatie. Jou video heeft me een klein overzicht gegeven van de modellen en hier wil ik me graag nog verder in verdiepen. Zo wil ik de meest geschikte voor onze organisatie bepalen. Hopelijk helpt het PDF bestand hier nog meer bij. Freemium klinkt voor ons aantrekkelijk maar de haalbaarheid hiervan ben ik niet zeker van.

Met vriendelijke groet,
Fjolla

Leuk om je zojuist telefonsich gesproken te hebben Fjolla.  Succes met je onderzoek en bedenken van je verdienmodel!