Een app maken: maak een vliegende start in 4 stappen| kennisbank

Voordat je verder leest, Stop! Een app maken kan nu een groot obstakel lijken, maar dat is het niet. Als je het maken van een app vergelijkt met het beklimmen van een berg, dan is het halen van de top ver weg. Maar als je begint met het zetten van die eerste stap, dan kom je er wel. Misschien moet je onderweg rusten, iets drinken of zelfs overnachten; het gaat in kleine stappen. Maar... als je eenmaal die top bereikt, dan heb je zo'n prachtig uitzicht dat je de heenreis al bent vergeten!

Dus net als bij het beklimmen van een berg, begint een app ontwikkelen met kleine stappen en tussentijdse mijlpalen. Met de onderstaande stappen klim je naar een succesvolle app.

Lees het artikel of bekijk de samenvatting in de video:

1.  Behoud je motivatie

Het is belangrijk dat je gefocust blijft op je app. Je zult geld en tijd moeten investeren en het zal niet altijd eenvoudig zijn. Maar uiteindelijk zal jouw app idee een succes worden! Het belangrijkste is dat je doorzet. Hoe je je motivatie hoog houdt? Schrijf voor je zelf op wáárom je aan dit app project bent begonnen. Wat wil je bereiken? Wat is je doel? Wie wil je helpen? Door tussentijds stil te staan bij je idealen vind je weer motivatie om verder te gaan, ook als het even tegenzit. Daarnaast, deel je idee met vrienden en collega’s, zij helpen je om je idee te verbeteren. Ben niet bang dat mensen je idee stelen, dat gebeurt vrijwel nooit. In dit artikel lees je waarom het delen van je idee belangrijk is: Goed idee voor een app? 7 redenen om dit te delen.

een app maken

2.  Bepaal de markt haalbaarheid

Leuk, zo’n app idee maar het moet na de ontwikkeling door een app-ontwikkelaar wel gebruikt gaan worden. En hoe weet je of mensen je app gaan gebruiken? Juist! Omdat de app voor hen waardevol is! Uit onderzoek én de praktijk weten we dat de nuttigste apps populair worden!

Of jouw app een succes gaat worden kan dus maar op één manier bepaald worden: door vooraf te praten met je doelgroep. Zij zijn de enigen die kunnen aangeven of ze waarde zien in jouw idee.

Je hoort wel eens de opmerking “Maar mensen weten niet wat ze nodig hebben of leuk vinden.” En dat klopt… als je op de verkeerde manier onderzoek doet. Bijvoorbeeld, de vraag “zou je deze app gebruiken?” wordt echter door veel mensen met ja beantwoord, ongeacht het idee of de app. Vraag daarom je doelgroep naar hun huidig gedrag, welke problemen dat oplevert en hoeveel ze over hebben om dat probleem op te lossen. Want hoe maak je een app succesvol zonder te weten of je app een probleem oplost voor je gebruiker? Een prototype is een ideale manier om dit onderzoek te ondersteunen. Daar heb je zelfs geen app developer bij nodig.

3.  Maak een prototype

Een idee voor een app begint pas écht te leven als je de app vast hebt en kan aanraken. Dan zien en ervaren mensen wat jouw app kán. Voor ongeveer 10% van de prijs van een app bouw je een klikbaar prototype. Hiermee test je met de doelgroep, maak je vrienden enthousiast en overtuig je financiers en collega’s. Meer over prototypes vind je in dit artikel over Geld verdienen met apps, dat is hetzelfde of je een iPhone of Android app maken gaat.

4.  Praat met een investeerder of je baas

Feit: een app bouwen is prijzig. De prijzen ervan variëren tussen de €2.500 tot boven de €100.000. Gemiddeld kost een op maat gemaakte app laten maken €19.000. Meer hierover lees je in het artikel over App laten maken kosten.

Maak je een app die goed aansluit bij het bedrijf waar jij werkt, of de branche waar je inzit? Ga dan langs je baas of connecties die je hebt om voor een financiële ondersteuning te zorgen.

Als je een app voor jezelf maakt dan is een baas die investeert natuurlijk geen optie. Het is heel verstandig om rond te kijken naar succesvolle bedrijven, organisaties of partijen die veel aan jouw app-idee kunnen hebben. Kan je zo wat partijen bedenken?

Het is belangrijk om deze partijen te overtuigen van de waarde van je app-idee. Dat kan bijvoorbeeld met een sterke business case. Of omdat de app aansluit bij hun strategie. Betrek hen daarom op tijd en overtuig ze met een app prototype.

Ga je dan op zoek naar geld om de app te kunnen bouwen, lees dan het artikel over de 16 verschillende manieren om geld te krijgen voor je app

een app makenUitgebreid stappenplan voor een app maken

Met de bovenstaande 4 stappen maak je een vliegende start met je app-idee. Daarnaast zijn dit globaal ook 4 grote stappen in het app-ontwikkelingsproces. Wil je een meer uitgebreidere versie van 'Het stappenplan voor apps'?

Ik heb het stappenplan gemaakt zodat je precies alle stappen kan zien die bij een app maken horen. Hieronder krijg je direct toegang tot het stappenplan, door je e-mailadres in te vullen. Je krijgt dan meteen een email gestuurd met toegang tot het stappenplan.

Ik geloof dat als je waarde creëert, je app succesvol wordt. Daarom stuur ik alleen waardevolle e-mails. Hoe? Dat lees je in de Privacy Statement.

Je mag natuurlijk ook een reactie over een app maken achterlaten! :)